Duben
ohodnotit

Fádní odpoledne

Žánr:
Rok:
1964
Délka:
14 minut
„Filmová anekdota o hospodě a fotbalu podle povídky Bohumila Hrabala.“
Popis / Obsah / Info k filmu Fádní odpoledne
Náladová črta líčí dění v místním hostinci, kde setrvalo několik starých štamgastů a náhodných hostů, zatímco místní fotbalový klub hraje existenční zápas. Napjaté čekání na výsledek se mísí s nostalgií vzpomínek. V jemné souhře drobných situací, promluv, zpěvu, gest, zámlk či pohledů se zračí charaktery jednotlivých postav a jejich vztahy. Film byl původně součástí povídkového cyklu nastupující generace nové vlny podle raných próz Bohumila Hrabala, nakonec se ale uváděl samostatně mimo distribuční soubor zbylých pěti částí nazvaný Perličky na dně (1965). Film zaujal i na mezinárodní úrovni a získal ceny na MFF v Mannheimu (1965) a v Locarnu (1966).

Jiří Voráč
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Fádní odpoledne
Režijní debut Formanova spolupracovníka Ivana Passera z roku 1964, natočený podle povídky Bohumila Hrabala, byl zamýšlen do povídkového hrabalovského filmu Perličky na dně. V distribuci však byl promítán jako samostatný krátký film.

Zachycuje obyčejné, vskutku fádní nedělní odpoledne v předměstské hospodě, v době kdy většina štamgastů odešla fandit svému mužstvu na fotbalový stadion. Zatímco pár staříků mudruje o fotbale, neznámý mladík provokuje hospodského tím, že si ničeho nevšímá a zaníceně čte jakousi knížku. A z elegantní dámy, která se prochází před lokálem a na někoho čeká, se možná vyklube samotná Smrt…

Film byl promítán v soutěži XIV. mezinárodního filmového týdne v Mannheimu v roce 1965 a získal Zlatý dukát v kategorii krátkých filmů.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Fádní odpoledne
Po ulici jde mladá žena a pomalu se blíží k hospůdce u Vlasti, kde se fanoušci fotbalu chystají na odpolední zápas. Když je žena u vchodu, všichni mužu odejdou na stadion. Až na jednoho staršího muže a mladíka, ktarý si čte v knížce a očividně ho fotbal nezajímá. V rohu u stolku sedí 4 dámy a hrají karty. Mladík, aniž odtrhne oči od knihy - čte si Když vyjí vlci - si objednává pivo pohybem ruky, a zapaluje si jednu cigaretu od druhé, čímž neuvěřitelně rozčiluje hostinského. Starší muž vysvětluje, proč nešel na fotbal, má nemocné srdce a nemuselo by vydržet napětí.
Do hospody vejde muž s kastrolem zelí, hostinský ho zdraví, je to bývalý hráč fotbalového klubu. Hráč ihned vzpomíná na dávné sportovní hvězdy. Muž se zelím okouzleně hledí na elegantní dámu, která se jen tak prochází před hospodou. Fandové se vrací s fotbalu a už jen jejich gesta prozrazují jak zápas dopadl. Hostinský jim hned chystá piva. Starší muž si chce vzít prášek na srdce, ale už to nestihne, jen jeho oči prozrazují, co se mu stalo. Mladík zaplatí utratu a hostinského naštve ještě víc, protože si vrácenou papírovou tříkorunou zapálí cigaretu. FAndové se uklidňují u sklenic, zatímco elegantní žena odchází pryč, přes ulici k poli, přes které zvolna přechází a za ní klopýtá okouzlený muž se zelím.

Edward52 a jeho archív (volně podle filmu)


Autor: Edward52

Popis / Obsah / Info k filmu Fádní odpoledne
Nudné nedělní odpoledne v předměstské hospodě. Film je natáčen metodou, která působí dojmem dokumentárního filmu. Režijní debut Ivana Passera.
katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Fádní odpoledne
Krátký film podle stejnojmenné povídky Bohumila Hrabala ze sbírky Perličky na dně patří tematicky k celovečernímu filmu Perličky na dně. Zachycuje nedělní odpoledne v hospodě, kam se přichází před fotbalovým zápasem i po něm posílit parta fanoušků.Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Popis / Obsah / Info k filmu Fádní odpoledne
(ČTV uvádí: 29. září /992)
K filmu Perličky na dně obsahově patří ještě další dva snímky. „Surová groteska o relativitě hodnot" Sběrné surovosti, kterou natočil Juraj Herz, a krátký filmeček o hospodě, fotbalu a vůbec Fádní odpoledne, natočené Ivanem Passerem. Ve Sběrnýuch surovostech se Hrabal blíží Hrabalovi podle Evalda Schorma (krása a ošklivost, symbol a magie). Passerův Hrabal je obskurní a laskavý. Před těmito dvčma filmy uvidíme skvostný „famácký" rozhovor s Bohumilem Hrabalem O kočkách, beatnicích... scenáristy a režiséra Rudolfa Růžičky. Po těchto dvou filmech bude pro zájemce připraven kulatý stůl tvůrců a kritiků na téma československá kinematografie v létech šedesátých.
psd Cinema 1992/9/61

Autor/Zdroj: psd/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

16:15 - 17:00

29 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

74 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

4 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190708
Osobností: 698229
Fotografií: 765264
Plakátů: 377383
Obsahů a biografií: 178526

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10