Duben
ohodnotit

Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D

Další název:
Fimfarum – The Third Time Lucky / Fimfárum (SK)
Rok:
2011
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
10.2.2011
„Závěrečná část loutkových adaptací pohádek Jana Wericha“
Popis / Obsah / Info k filmu Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D
Loutkový snímek Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D uzavírá unikátní loutkovou trilogii, tvořenou třemi pásmy krátkých filmů (a jednoho středometrážního) podle pohádkové knihy Jana Wericha a Werichových gramofonovových nahrávek. Předcházejí mu tedy Fimfárum Jana Wericha (FP 12/2002; pět filmů) a Fimfárum 2 (FP 3/2006; čtyři filmy). Poslední pásmo se tentokrát skládá ze tří pohádek (z toho jedné čtyřicetiminutové) a spolupracovali na něm jak noví režiséři a výtvarníci (např. Kristina Dufková či David Súkup), tak tvůrci, kteří se podíleli na předchozích dílech (Vlasta Pospíšilová, Petr Poš). Animace loutek je v něm ovšem spojena se zásadní technickou inovací: jedná se o první český animovaný stereoskopický film (v kinech je tedy uváděn ve formátu 3-D, ale také 2-D i na 35mm kopiích). - V první pohádce Jak na Šumavě obři vyhynuli se slavný, i když dost nesympatický dokumentarista Radomil Janek vydává s kameramanem a se zvukařem natáčet reportáž o obrech, v následující pohádce O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny se rozhodne král předat korunu potomkovi, který mu přinese klobouk, zapomenutý kdysi v zapadlém hostinci, a v Rozumu a Štěstí se tyto dvě postavy vsadí o to, koho z nich lidé víc potřebují. - Skladba pásma je poněkud nevyvážená, zatímco první pohádka Jak na Šumavě obři vyhynuli trvá 9 minut, poslední Rozum a Štěstí je delší než dvě předchozí dohromady. Snímek výtvarně i koncepčně navazuje na předchozí díly, některé loutky jsou opět silně stylizované a do příběhů jsou (občas i ke škodě filmu) vkládány moderní, ahistorické a nepohádkové prvky (auta, internet, počítače). První pohádka je dokonce kvůli snaze o ozvláštnění a o použití „moderních“ motivů trochu zmatená (ačkoliv podle tvůrců jde o modernizaci zcela funkční a zábavnou). Dramaturgicky nejpropracovanější a výtvarně nejzajímavější je patrně Rozum a Štěstí. Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D se podobně jako druhý díl vzdaluje dětskému divákovi a přibližuje se více dospělým. Ačkoliv nedosahuje kvalit prvního dílu (sestaveného zčásti z již dříve natočených titulů), jedná se opět o sdělné, populární a zábavné dílo, dokazující vyspělost českého animovaného filmu. - Na plátně je uveden název Fimfárum do třetice všeho dobrého. - Nakladatelství Albatros vydalo stejnojmennou „stereoskopickou“ knihu s obrázky z filmu.
-mat-, Filmový přehled 2011/3


Popis / Obsah / Info k filmu Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D
„FIMFÁRUM - DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO“ | PLÁNOVANÁ PREMIÉRA JE 7.ŘÍJNA 2010.
Stejně, jako se rychle digitalizují česká i světová kina, začíná se na digitalizaci připravovat i nabídka filmových producentů.
Prvním českým filmem, který bude možné v digitálních kinech shlédnout s brýlemi ve 3D provedení, bude poslední část werichovské trilogie „Fimfárum – do třetice všeho dobrého“, s plánovanou premiérou v únoru 2011.

Jak uvedl Martin Vandas, producent filmu: „Trojka v názvu nám tak nejen předjímá pořadí našeho pokračování, ale i inovativní posun v technologiích. Po intenzivním období experimentů s hledáním použitelné a vhodné techniky, jsme v podstatě vyvinuli zcela unikátní vlastní technologii, vycházející z možností klasické loutkové animace. Zároveň mám radost, že se potvrdil tradiční český důmysl a talent nalézat nová, originální řešení i tam, kde by bylo možné převzít již existující zahraniční postupy, ovšem za „zahraniční originální ceny“….

JEDNOTLIVÉ POHÁDKY
O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny (The Hat with a Jay's Feather or The King Had Three Sons)
R: Vlasta Pospíšilová V: MAUR film s. r. o. v koprodukci s/in co-production with ČESKÁ TELEVIZE/FELIX INTERNATIONAL spol. s r.o./KRÁTKÝ FILM PRAHA a. s., 2011 Pro: Jan Balej (vedoucí studia Hafan film s. r. o.) N: Jan Werich: kniha pohádek Fimfárum S: Jiří Kubíček K: Hubert Hesoun, Jaroslav Fišer, David Cysař Hu: Karel Holas Nahr: Karel Holas (housle, kytary, pískání, perkuse, akordeon, sequencer), Mirek Hloucal (trubka), Taras Voloshchuk HuR: Karel Holas, Andrej Lazo Výtv: Petr Poš An: David Súkup, Lenka Křížová, Fáňa Váša Kost: Radka Balejová St: Bohdan Buďárek Tr: Martin Lazarov, Adam Stanko, Václav Kostúň (3D tracking) Spol: Milan Vinš (výroba loutek a koster), Jaroslav Bezděk (latex), Patricia Ortiz Martínez /ž/ (dekorace a rekvizity), Jan Balej (dekorace a rekvizity), Patricia Ortiz Martínez /ž/ (dekorace a rekvizity), František Šťastný (dekorace a rekvizity), Tomáš Pokorný (dekorace a rekvizity), Milan Svatoš Stp: 25 min Ve: česká DD: Magic Box, a. s. - Bioscop (3D, také/also 2D) Pr: 10. 2. 2011

účelová dotace Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie (2007)
Starý král má syny Rychloslava, Silomila a Honzu, toho však nebere vážně. Rychloslava zajímají auta, Siloslav tráví čas v posilovně. Otec pošle dva starší syny pro klobouček se sojčím pérkem, který jako mladý princ zapomněl ve výletní hospodě. Kdo mu ho přinese, stane se králem.

Jak na Šumavě obři vyhynuli (How Giants Perished in the Šumava Mountains )
R: Kristina Dufková V: MAUR film s. r. o. v koprodukci s/in co-production with ČESKÁ TELEVIZE/FELIX INTERNATIONAL spol. s r.o./KRÁTKÝ FILM PRAHA a. s., 2011 Pro: Marcela Halousková (produkce Anima spol. s r. o.), Milan Halousek (produkce Anima spol. s r. o.) N: Jan Werich: kniha pohádek Fimfárum S: Martin Vandas, Kristina Dufková K: Hubert Hesoun, Zdeněk Pospíšil Hu: Karel Holas Nahr: Karel Holas (housle, kytary, pískání, perkuse, akordeon, sequencer), Mirek Hloucal (trubka), Jan Jirucha (trombon), Filip Spálený (kontrabas) Výtv: Denisa Grimmová Abrhámová An: David Filcík, Pavel Pachta, Jan Smrčka, Alfons Mensdorff-Pouilly, Kateřina Dufková (kreslená animace), Monika Zemánková (kreslená animace) Kost: Květa Fišková, Jindřiška Rudolfová St: Pavel Hrdlička Tr: Denisa Mráčková (3D animace), Petr Závorka (3D animace), Václav Kostúň (matchmove) Spol: Milan Vinš (výroba loutky a kostry), Jaroslav Bezděk (latex), Jan Müller (dekorace a rekvizity), Kateřina Tažárová (dekorace a rekvizity), Helena Šimůnková (dekorace a rekvizity), David Filcík (dekorace a rekvizity), Milan Halousek (dekorace a rekvizity), Pavel Hofta (dekorace a rekvizity) Stp: 9 min Ve: česká DD: Magic Box, a. s. - Bioscop (3D, také/also 2D) Pr: 10. 2. 2011
Příběh tvoří cesta televizního štábu na Šumavu, který chce prozkoumat pravdivost tamější legendy o obrech.
„ROZUM A ŠTĚSTÍ“
Rozum a Štěstí (Reason and Happiness)
R: David Súkup V: MAUR film s. r. o. v koprodukci s/in co-production with ČESKÁ TELEVIZE/FELIX INTERNATIONAL spol. s r.o./KRÁTKÝ FILM PRAHA a. s., 2011 Pro: Marcela Halousková (produkce; Anima spol. s r. o.), Milan Halousek (produkce; Anima spol. s r. o.) N: Jan Werich: kniha pohádek Fimfárum S: Jiří Kubíček K: Hubert Hesoun, Zdeněk Pospíšil Hu: Vladimír Merta Nahr: Vladimír Merta (kytary, loutny, flétny, bratch, gamba, basa, perkuse, fujara, midi), Josef Zámek (trubka, křídlovka, clarina), Ladislav Zámek (klarinet, basklarinet), Marcel Bárta (basklarinet, tenorsaxofon), Pavel Macák (klávesy, midi), Václav Veselý (akordeon), Jiří Zelenka (bicí), Jan Jirucha (pozoun, eufonium), Jiří Genrt (tuba), Jaroslav Nejezchleba (cello), Karel Holas (housle, viola), Sára Mertová HuR: Vladimír Merta, Adam Bezděk Výtv: Patricia Ortiz Martínez /ž/ An: David Filcík, Pavel Pachta, Oldřich Bělský, Alfons Mensdorff-Pouilly, Jan Smrčka, David Lisý (2D animace) Kost: Radka Balejová St: Adéla Špaljová Tr: Ondřej Zajíc (3D animace, triky), Jakub Mareš (3D animace, triky), Pavel Hruboš (3D animace, triky), Martin Zahradník (3D animace, triky), Martin Lazarov, Adam Stanko, Václav Kostúň (3D tracking) Spol: Milan Vinš (výroba loutek a koster), Jaroslav Bezděk (latex), Jan Müller (dekorace a rekvizity), David Filcík (dekorace a rekvizity), Kateřina Tažárová (dekorace a rekvizity), Helena Šimůnková (dekorace a rekvizity), David Filcík (dekorace a rekvizity), Milan Halousek (dekorace a rekvizity), Pavel Hofta (dekorace a rekvizity), Jan Ott (dekorace a rekvizity), Pavel Kohout (dekorace a rekvizity), Eleonora Spezi /ž/ (dekorace a rekvizity), Zane Përkone (dekorace a rekvizity) Stp: 40 min Ve: česká DD: Magic Box, a. s. - Bioscop (3D, také/also 2D) Pr: 10. 2. 2011
Na lávce se dohadují malý tlustý brýlatý mužík s kufříkem a dlouhovlasý hipík s kytarou o to, kdo má přednost a koho více lidé potřebují. Ten menší je Rozum a hipík je Štěstí. Kolem jde pasáček Luděk s vepři a chlapíci na prostém pasáčkovi vyzkoušejí, co kdo z nich umí.

Scénář jednotlivých pohádek napsal Jiří Kubíček a kamery se ujali Hubert Hesoun a Zdeněk Pospíšil.
Hudbu skládá Karel Holas a autory ústřední písně k pohádce Rozum a Štěstí jsou Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák
Herce vedli animátoři Lenka Křížová, David Súkup, David Filcík a Jan Smrčka.

Hlavním producentem je společnost MAUR film, producentem Martin Vandas.
Koproducenty filmu jsou Česká televize, ACE a Krátký film Praha. Partnerem filmu je HBO.
Film vzniká s podporou Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Natáčení proběhlo a probíhá ve studiu Hafan Film a Anima. Technologii pro natáčení poskytli partneři filmu, společnosti Servodata a.s. – distributor s přidanou hodnotou a Fujifilm Czech. Distributorem filmu v českých kinech je společnost Bioscop.
Maurfilm


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Fimfárum 2 (2006)

 Fimfárum 2 (2006)
Fimfárum 2 n
 
Žánr: loutkový / rodinný / animovaný / povídkový
Země: Česká republika
Režie: Jan Balej, Vlasta Pospíšilová, Aurel Klimt

(pokračování)

Fimfárum Jana Wericha (2002)

 Fimfárum Jana Wericha (2002)
Fimfárum Jana Wericha n
 
Žánr: loutkový
Země: Česká republika
Režie: Vlasta Pospíšilová, Aurel Klimt

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Skandální příběh rodiny Boleyn...

06:00 - 06:50

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Monchhichi (2017) [TV seriál]

06:15 - 07:05

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:45 - 07:15

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190657
Osobností: 698124
Fotografií: 765069
Plakátů: 377261
Obsahů a biografií: 178470

Poslední komentáře

Michael Strogoff (1975) [TV seri...

Michael Strogoff
Hodně povedená historická   televizní minisérie   natočená v nezvykle široké   koprodukci podle verneovky,   která u nás není možná   tolik více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Marihuanové šílenství (2000) [TV...

Marihuanové šílenství
Jackie je hrozně okouzlená   "Hájdem" že za ni vzal vinu   z držení drog na sebe. Red   chce "Hájda" vyhodit, nakonec   se to zachrání a Kelso více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Ogden Stiers

Stiers David Ogden

Conrad Pla

Pla Conrad

Scott Nichol

Nichol Scott

Velká červená jednička (The Big Red One)

Velká červená jednička
The Big Red One

J. P. Locherer

Locherer J. P.

Mourade Zeguendi

Zeguendi Mourade

Absolvent (The Graduate)

Absolvent
The Graduate

Tartarin z Tarasconu (Tartarin de Tarascon)

Tartarin z Tarasconu
Tartarin de Tarascon

Zelený rytíř

Zelený rytíř
Zelený rytíř

Moira Anne Meyer

Meyer Moira Anne

Naposled navštívené:
David Ogden Stiers

Stiers David Ogden

Conrad Pla

Pla Conrad

Scott Nichol

Nichol Scott

Velká červená jednička (The Big Red One)

Velká červená jednička
The Big Red One

J. P. Locherer

Locherer J. P.

Mourade Zeguendi

Zeguendi Mourade

Absolvent (The Graduate)

Absolvent
The Graduate

Tartarin z Tarasconu (Tartarin de Tarascon)

Tartarin z Tarasconu
Tartarin de Tarascon

Zelený rytíř

Zelený rytíř
Zelený rytíř

Moira Anne Meyer

Meyer Moira Anne