Duben
ohodnotit

Fimfárum Jana Wericha

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
28.11.2002
„„Pohádky jsou jako řetěz… obepínají svět a spojují lidi odevšad.“ (Jan Werich)“
Popis / Obsah / Info k filmu Fimfárum Jana Wericha
Filmový přepis pěti moudrých, úsměvných a svérázných pohádek Jana Wericha, které se řadí k české národní klasice. Možná i proto, že jejich témata o lidské malosti a závisti jsou nadčasová a věčná. Během patnácti let vzniklo pět pohádkových „kraťasů“, které byly propojeny krátkými hranými sekvencemi a hlasem Mistra Wericha do komponovaného pásma se standardní distribuční stopáží.
Až opadá listí z dubu (1991, 28 min.)
V režii bývalé spolupracovnice Jiřího Trnky Vlasty Pospíšilové, s hudbou Petra Hapky a zřejmě souhlasného přitakávání doc. Skály, absolvuje násoska sedlák Čupera pohádkovou odvykací kůru.
Franta Nebojsa (2002, 15 min.)
Když se někdo neumí bát, tak jako zarytý nemluva Franta Huťásek, nenaučí se to ani v hororové krčmě, režii Aurela Klimta a početné společnosti vypečených strašidel výtvarníka Martina Velíška.
Splněný sen (2000, 16 min.)
Tentokrát se Vlasta Pospíšilová zaměřila na pohnutý život „gamblera“ Loudala, který si rád přihne, je v neustálém sporu se svojí ženou, ale hlavně sází podle snových vizí a čeká na svoji velkou ránu.
Lakomá Barka (1986, 16 min.)
Jak se v noci žilo ve vesnici Dejvice, kde jak se setmí, dostává všechno „nohy“, a co se tam přihodilo lakotné hospodyni pana faráře. Loutky Jana Pošeho doprovází v lidovém tónu Vladimír Merta.
Fimfárum (2001, 25 min.)
Když začne čilá kovářka zanášet s knížecím lokajem a snaží se zbavit nepohodlného manžela, zasloužený trest ji nemine. To, co se stalo ve vesničce Nejdedál, nafilmoval režisér Aurel Klimt.

[Cinema - karta]


Popis / Obsah / Info k filmu Fimfárum Jana Wericha
Podle příběhu z pohádkové knihy Jana Wericha natočila režisérka a animátorka Vlasta Pospíšilová v roce 1986 loutkový film Lakomá Bárka. K populární knížce se vrátila ještě dvakrát - pohádkou Až opadá listí z dubu (1991) a pohádkou Splněný sen (2000), jež však už byla pojata jako součást plánované filmové pentalogie. Iniciátorem a koproducentem projektu se stal autorčin mladší kolega Aurel Klimt, který také režíroval další dva příběhy {Franta Nebojsa a Fimfárum). Přestože knihu má česká veřejnost svázanou s ilustracemi Jiřího Trnky, na projektu s oběma režiséry spolupracovali výtvarníci Martin Velíšek a Petr Poš. Působivost pentalogie, kombinující klasickou loutkovou animaci s výbušnou expresivitou výtvarného pojetí, posiluje Werichův komentář (v němž je využita dnes už klasická audionahrávka zemřelého umělce). Nejlepší tradice českého animovaného filmu se tak zde spojují s nejnovějšími dynamickými výboji na svobodném prostoru laskavě humorných příběhů, které jsou určeny - podle slov svého autora - chytrým dětem a chytrým dospělým.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Fimfárum Jana Wericha
Pohádka o nevěře, třech pokusech zbavit se nepohodlného manžela a o trestu, který následoval, vychází z knihy pohádek Jana Wericha Fimfárum a hýří těmi nejpitoresknějšími postavami. Příběh podtrhuje hlas vypravěče Jana Wericha.
*****
Obsah: Lakomá Barka ... [I.] Fimfárum ... [II.] Až opadá listí z dubu ... [III.] Splněný sen ... [IV.] František Nebojsa ... [V.] Fimfárum vzniklo podle pohádek ze stejnojmenné knížky Jana Wericha. Veselý příběh o nevěře, třech pokusech zbavit se nepohodlného manžela a o trestu, který následuje. Pohádka je prošpikována těmi nejpitoresknějšími postavami. Klimtův film podtrhuje mistrovské umění vypravěče Jana Wericha a osobitými prostředky vyjadřuje grotesknost příběhu.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Titulní pohádka stejnojmenné knihy Jana Wericha. Veselý rokokový příběh o nevěře, třech pokusech zbavit se nepohodlného manžela a o trestu za to. Happy end Vás nemine.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


To nejlepší z nových i tradičních cest českého loutkového filmu přichází do českých kin celovečerním loutkovým pásmem Aurela Klimta a Vlasty Pospíšilové Fimfárum. Pětice pohádek ze stejnojmenného souboru Jana Wericha se natáčela v rozmezí patnácti let. Nejstarší Lakomou Barku, hororový návod, jak se zbavit nepohodlné mrtvoly, doplnila Vlasta Pospíšilová ve spolupráci s výtvarníkem Petrem Pošem zpracováním pohádky o loterijním vzývání štěstěny s názvem Splněný sen a protialkoholní agitkou Až opadá listí z dubu. Aurel Klimt se s výtvarníkem Martinem Velíškem postaral o Fimfárum a nejnovější a graficky nejvíce specifický díl Franta Nebojsa. „Jsou pro chytrý děti. A pro chytrý dospělý," říkal Werich o svých pohádkách. Tématicky i mírou „brutality" jsou však tyto pohádky, aspoň v tomto zpracování, určeny spíše starším dětem. Obraz tvůrci doprovodili autentickým hlasem Jana Wericha, jenž pohádky namluvil mezi lety 1960 až 1967, a doplnili hudbou Vladimíra Merty, Petra Hapky, Miroslava Kořínka, Miroslava Wanka a Petra „Komára" Soudka. Spojující momenty obstaral (coby Werich) Ota Jirák, jehož hlasové a tělesné proporce se ze všech nejlépe vešly do Werichových.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Fimfárum Jana Wericha

Autor/Zdroj: /mraveniště


I. Greedy Barka: Why Prague’s Dejvice (i.e. Givemore) wasn’t renamed Miserville, and how it happened that Barka
grew horns overnight. II. After the Leaves Fall from the Oak: Can a devil do a good deed by teaching an alcoholic not to drink? Even if it’s the bes… bestest… greatest deed of all? III. Fearless Franta: Franta wants to know what it’s like to be afraid. All he has to do is spend one day at a pub haunted by… IV. A Dream Fulfilled: A dream is just a dream: when you wake up it’s morning. But although Slowpoke knows it’s a vile habit, he places a bet on
a lucky number. V. Fimfárum: Men are a strange breed: if they trust their wives they do the damnedest things…

Autor/Zdroj: /anglicky


Popis / Obsah / Info k filmu Fimfárum Jana Wericha
Pásmo loutkových filmů Fimfárum Jana Wericha spojuje pět pohádek z autorovy známé knížky. Projekt byl inspirován originalitou předlohy i její gramofonové nahrávky s autorovou osobitou interpretací (jež znovu vyšla v roce 1998 na CD) a také mimořádně úspěšným snímkem režisérky a animátorky Vlasty Pospíšilové Lakomá Barka (1986, FP 5/87). Jako první však natočil animovaný film podle Werichovy gramofonové desky Vladimír Merta (později autor hudby k Lakomé Barce a k Fimfáru), který v roce 1983 realizoval ploškový kraťas František Nebojsa (FP 6/84). V roce 1991 natočila Vlasta Pospíšilová po Lakomé Barce pohádku Až opadá listí z dubu (tento snímek se však tehdy nedostal do distribuce) a o devět let později realizovala Splněný sen, jenž již byl zamýšlen jako část chystané filmové pentalogie. Režisérem dalších dvou „pohádek“ Franta Nebojsa (pozměněný titul kvůli Mertově první verzi) a Fimfárum je Aurel Klimt, který byl iniciátorem projektu a také koproducentem. - Spolu se dvěma režiséry se na pásmu podíleli dva výtvarníci a pět hudebních skladatelů. Zatímco výtvarník Petr Poš pracoval s V. Pospíšilovou, Martin Velíšek dal výtvarnou podobu snímkům A. Klimta. Jednotlivé části spojuje krátký "hraný" komentář Oty Jiráka v roli "spisovatele" s knihou v ruce (v záběrech jsou jen jeho trup a ruce) a Werichův přednes, ale především expresivita výtvarného pojetí, kontrastující s minuciózní animací. – Výsledný tvar je určen spíše dospělým, pro děti je vhodný hlavně díky sdělné klasické technice loutkové animace. Samotný autor předlohy nehovoří ve Fimfáru o pohádkách, nýbrž o poučných příbězích ze života, na jejichž konci zpravidla nedojde k "pohádkové" nápravě. – Originální pásmo rozhodně není jen ilustrací audionahrávky, která byla krácena a digitálně upravena. Je svébytným uměleckým počinem, jak rozsahem, tak formou. – Film kromě grantu (který podpořil nové tituly) obdržel také záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
-rapl- Filmový přehled 2002/12,

Autor/Zdroj: -rapl-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D (2011)

 Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D (2011)
Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D n
 
Žánr: loutkový / rodinný / pásmo
Země: Česká republika
Režie: Vlasta Pospíšilová, Kristina Dufková, David Súkup

(pokračování)

Fimfárum 2 (2006)

 Fimfárum 2 (2006)
Fimfárum 2 n
 
Žánr: loutkový / rodinný / animovaný / povídkový
Země: Česká republika
Režie: Jan Balej, Vlasta Pospíšilová, Aurel Klimt

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:20 - 00:50

82 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - 1945: Cesta k vítězství

00:00 - 00:50

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:35 - 01:35

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

00:00 - 01:10

42 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190690
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377360
Obsahů a biografií: 178512

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10