Duben
ohodnotit

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Další název:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban: The IMAX Experience; Harry Potter a väzeň z Azkabanu (SK); Harry Potter und der Gefangene von Askaban
Rok:
2004
Délka:
141 minut
Premiéra v ČR:
10.6.2004
„I třetí rok ve Škole čar a kouzel v Bradavicích bude plný překvapení a nebezpečí…“
Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Sú prázdniny a tie trávi Harry (DANIEL RADCLIFFE), ako po minulé roky, znovu u svojho nepríjemného strýka Vernona a tety Petunie. Tentoraz však na návštevu zavíta aj protivná teta Marge. Pár dní pred začiatkom školského roka sa však stane čosi neočakávané, čo zaplní všetky noviny a televízne spravodajstvá. Je vyhlásené pátranie po nebezpečnom zločincovi, ktorý ušiel z Azkabanu – väzenia čarodejníkov. Harry čoskoro zistí, že tento utečenec – Sirius Black bol v minulosti obvinený z niekoľkých vrážd a zrady jeho rodičov. Na nešťastie sa však snaží nájsť práve Harryho. Je ale Sirius naozaj skutočným zločincom, alebo je to inak a za všetkým znova stojí “Ten, čo ho netreba menovať”? Do vyriešenia tejto nebezpečnej záhady sa pustí Harry spolu so starými známymi kamarátmi Ronom a Hermionou.

Aj vďaka režisérovmu filmárskemu štýlu je tretí diel výrazne temnejší a strašidelnejší ako predošlé dve časti.


Autor: Kuvik

Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu
sběratelská edice (3 DVD) obsahuje
Navíc nový dokument: Vytváření magického světa Harryho Pottera 3. část: Magická stvoření
Rok 3

Obsáhlá třídisková sada korunovaná skvělým, dosud neuvedeným dokumentem.

Vytváření magického světa Harryho Pottera 3. část: Magická stvoření další kapitola strhující osmidílné série.

Info o filmu: Dosud neuvedé záběry potterovského bestiáře. Prozkoumejte dosud nezveřejněné výtvarné návrhy a rozhovory s tvůrci, kteří popisují své usilí o vytvoření skutečných tvorů s emocionální silou posouvat vyprávění dál. Vydejte se spolu s Danielem, Rupertem a Emmou do zákulisí a sledujte, jak spolupracují s úžasným zvěřincem, Klofanem počínaje a mozkomory konče. Podívejte se, jak se tvorové postupně vyvíjejí od návrhů přes modely až po svou konečnou podobu na plátně. Staňte se svědky Voldemortova vývoje z groteskního, jakoby dětského tvora v Pána zla.
Film plus 2 bonusové disky s několika hodinami vzrušujících materiálů.
Bonusy:
Vytváření magického světa Harryho Pottera 3. část: Magická stvoření Vydejte se na prohlídku bestiáře Nicka Duncana
Rozhovor s režisérem Alfonsem Cuarónem ve španělštině
3 televizní speciály
Filmové upoutávky
Zvuková verze/formát: česky 5.1,anglicky 5.1, slovensky 5.1
Obrazový formát: 16:9
Titulky: česky, anglicky
Délka: 136 min.


Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Zatímco ničemná teta Marge pluje noční oblohou, Harry se vypraví vstříc třetímu roku v Bradavicích. Po příšerné jízdě Záchranným autobusem se ocitne v Příčné ulici, kde se dozví, že uprchlý vězeň Sirius Black jde po něm. Tak začíná první pololetí. V Bradavicích se Harry a jeho přátelé učí jemnému umění přistoupit k hipogrifovi, proměně bubáka měnícího podobu v něco směšného a dokonce se vracet v čase. Mozkomorové vysávající duše se vznášejí nad Bradavicemi a ohrožují Harryho, zatímco příznivec Toho, jehož jméno nesmíme vyslovit, se skrývá uvnitř zámku. A Harry se s nimi všemi bude muset utkat. Režisér Alfonso Cuarón natočil podle třetí knihy J. K. Rowlingové báječné strhující vyprávění plné smíchu, napětí a překvapení, která Vám vyrazí dech a jaká můžete najít jen v dobrodružstvích Harryho Pottera. Neplecha ukončena!


Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Třináctiletý Harry Potter znovu nerad tráví své další prázdniny u rodniny Dursleyových, letos navíc se zlou tetou Marge. I přes přísný zákaz používání kouzel jí Harry promění v obrovský balón a v noci uteče zácharnným autobusem do hospody Děravý kotel. Zde se setká s ministrem kouzel Korneliem Popletalem, který ho překvapivě za jeho provinění nepotrestá. Je to proto, že z vězení uprchl nebezpčený čaroděj Sirius Černý, který podle legend přivedl lorda Voldemorta k Harryho rodičům a je tak zodpovědný za jejich smrt. Nyní Voldemort usiluje také o zabití Harryho. A aby nebyl všem hrůzám konec, hostí Bradavická škola hrozivé azkabanské stráže, zvané mozkomoři. Ti mají za úkol ochraňovat Harryho a další studenty před černým čarodějem. Střetnutí mezi Harrym a záhadným vězněm Siriem Černým se zdá být neyhnutelné. Harry Potter bude potřebovat veškerou možnou kuráž, kouzla a podporu, aby dokázal odhalit pravdu avazby na tajemnou minulost ...
Oproti předchozím dvěma dílům, dochází k několika změnám - nerežíruje už Chris Columbus, ale Alfonso Cuaron (Mexická jízda), zesnulého Richarda Harrise nahradil v roli profesora Brumbála Michael Gambon, přibylo mnoho nových postav a celý příběh má opravdu temnou a ponurou atmosféru...
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Netrpělivě očekávaný třetí díl adaptace veleúspěšné knížky britské autorky J. K. Rowlingové Harry Potter a vězeň z Azkabanu se konečně dostal na filmové plátno. Režie se po Chrisu Columbusovi (který odmítl z rodinných důvodů) se ujal Mexičan Alfonso Cuarón (známý žánrově zcela odlišnou Mexickou jízdou). - Zlý čaroděj Voldemort připravil Harryho v útlém věku o rodiče, strýc s tetou ho doma o prázdninách nevidí rádi a navíc z přísně střežené věznice v Azkabanu uprchl jistý Sirius Black, který prý vydal Harryho rodiče silám Zla. Zločinec má namířeno za Harrym do bradavické školy čar a kouzel. Když se tam však uprchlík ke konci filmu opravdu objeví, ukáže se, že pravého viníka je třeba hledat jinde. Harry s pomocí Hermiony a "obraceče času" musí prokázat velkou odvahu, aby neprávem odsouzeného muže zachránil. – Snímek se odehrává během bradavického školního roku a jako oba předchozí díly Harry Potter a Kámen mudrců (2001, FP 2/2002) a Harry Potter a Tajemná komnata (2002, FP 1/2003) těží z kombinace anglického internátního školství a čarodějnického prostředí. Předloha i film jsou o něco pochmurnější než předchozí snímky a Harry Potter s kamarády už jsou na prahu puberty, nicméně výsledkem je napínavá podívaná plná fantazie i dokonalých triků, která respektuje vkus dětského diváka, nezklame věrného čtenáře a ani přes svoji délku, která je na hranici únosnosti, nenudí. - Další díl z chystané sedmidílné ságy (autorka vydala zatím pět knih), Harry Potter a Ohnivý pohár, režíruje Mike Newell. - Jedna kopie, převedená prostřednictvím technologie remasteringu k projekci na velkoplošné plátno do formátu IMAX, je uváděna i v pražském kinu Oscar IMAX.
-kat-, Filmový přehled 2004/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)

 Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022)
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství n
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: David Yates

(pokračování)

Fantastická zvířata a kde je najít (2016)

 Fantastická zvířata a kde je najít (2016)
Fantastická zvířata a kde je najít n
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(spin-off)

Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (2011)

 Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 (2011)
Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 n
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Žánr: dobrodružný / drama / rodinný / fantasy / adaptace
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(pokračování)

Harry Potter a Relikvie Smrti – část 1 (2010)

 Harry Potter a Relikvie Smrti – část 1 (2010)
Harry Potter a Relikvie Smrti – část 1 n
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I
Žánr: fantasy / dobrodružný / drama / adaptace
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(pokračování)

Harry Potter a Fénixův řád (2007)

 Harry Potter a Fénixův řád (2007)
Harry Potter a Fénixův řád n
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Žánr: dobrodružný / rodinný / fantasy / drama
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: David Yates

(---)

Harry Potter a Tajemná komnata (2002)

 Harry Potter a Tajemná komnata (2002)
Harry Potter a Tajemná komnata n
Harry Potter and The Chamber of Secrets
Žánr: rodinný / dobrodružný / fantasy / mysteriózní
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Velká Británie
Režie: Chris Columbus

(---)

Harry Potter a Kámen mudrců (2001)

 Harry Potter a Kámen mudrců (2001)
Harry Potter a Kámen mudrců n
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Žánr: dobrodružný / fantasy / rodinný
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Chris Columbus

(---)

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Věčný Egypt

17:00 - 17:55

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

63 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190650
Osobností: 698092
Fotografií: 764979
Plakátů: 377200
Obsahů a biografií: 178443

Poslední komentáře

Tajný závod (1976)

Tajný závod
Jasně, že tohle není   žádná perla do klenotnice   světové kinematografie, ale   pro mě to byla bezvadná   oddechovka a prvotřídní   akční více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Řekni to psem (2022)

Řekni to psem
Akceptuju, že tohle bylo   určitě namířeno pro   cílovou skupinu do níž   zcela určitě nepatřím a   nepochybuji, že si to   dozajista své více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10