Duben
ohodnotit

Hledá se Erik

Looking for Eric

Další název:
Hľadanie Erica; Hledá se Eric
Rok:
2009
Délka:
117 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Hledá se Erik
Jednoho večera si Eric na uklidnění zapálí synovu marihuanu, a co to!? Jeho idol sestoupí z plakátu, naslouchá jeho trápení a chatrnou angličtinou mu udílí rady; povzbuzuje ho svým charismatem: „Kdo se bojí házet kostkou, nikdy nehodí šestku."
S námětem a ochotou podílet se na produkci přišel za Kenem Loachem sám „King Eric", jak se mu přezdívalo v Manchesteru United. Populární bohém se proslavil elegantní technikou a pyšně zvednutým límcem, ale i neurvalostí (za napadení fanouška dostal několikaměsíční distanc). Po nečekaně brzkém konci kariéry (ve 31 letech) se stal úspěšným trenérem plážové kopané a rozjel hereckou kariéru. Vedlejší roli vytvořil např. v historickém velkofilmu Královna Alžběta (Elizabeth, 1998), významnější party dostává ve francouzských filmech.
Tvůrci umístili děj přímo do Manchesteru a většinu rolí obsadili místními fanoušky klubu. Ze začátku to vypadá na hořkou love story, kořeněnou vtipnými dialogy Erica a jeho gurua. Zhruba v polovině příběhu však přijde nečekaný žánrový zvrat a octneme se v krimi se silným sociálním podtextem. Ken Loach nikdy nezastíral své levicové smýšlení. „Chtěli jsme udělat film, který vzdává hold lidské vzájemnosti, a oživit myšlenku, že jako tým jsme vždycky silnější než jednotlivě." (Navíc když vám proti mafiánovi pomůže „lidová" síť Youtube).
Ken Loach i tentokrát zůstal v prostředí nižší třídy, na niž se dívá s laskavým humorem; už desítky let je střízlivým kronikářem života lidí na okraji britské společnosti. Patří mezi nejúspěšnější evropské režiséry, především pokud jde o počet mezinárodních cen a uznání. Z hlediska formy je vzorným následovatelem britské vlny Free Cinema (ruční kamera, využití neherců, bezprostřední pohled na problémy obyčejných lidí).
V letošním roce budeme mít tu čest uvítat na Letní filmové škole Kena Loache jako hosta. A kdo ví, možná se nám zjeví i mistr Cantona... Hlavně nezapomeňte: „Rackové krouží kolem rybářských lodí, když cítí, že se do moře budou házet sardinky."
Ondřej Kaláb, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Hledá se Erik
Eric Bishop je poštár a veľký futbalový fanúšik. Jeho život sa postupne ocitá v kríze. Starosti mu spôsobujú dvaja nevlastní synovia a dcéra. Eric dokonca uvažuje o samovražde. V najťažších chvíľach však z veľkého plagátu na stene izby zostúpi futbalová legenda a bývalý hráč Manchesteru United Eric Cantona.
Ten sa podujme nájsť východisko z neľahkých životných problémov a poradiť ťažko skúšanému poštárovi. Podarí sa mu to?
Komediálna dráma známeho britského tvorcu s britkým sociálnym podtónom. Ken Loach tentoraz vytvoril zábavný mix komédie, lovestory a sociálnej drámy,ktorému dominuje slávna futbalová ikona v sympaticky sebaparodickej polohe. Film vyznieva aj ako vášnivá apoteóza futbalu, priateľstva a beznádejných outsiderov.
Steve Evets bol za stvárnenie poštára nominovaný na Európsku ilmovú cenu pre najlepšieho herca.
18 AFF 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Hledá se Erik
Co se stane, když Eric Cantona sestoupí z plakátu, aby pomohl svému jmenovci dostat se z deprese? O tom vypráví Ken Loach v příběhu o pošťákovi, který se dostal do krize a neví, jak z ní ven. Zlobí ho oba nevlastní synové, dcera ho ustavičně peskuje, na všechno je sám. Ani kamarádi nedokážou zahnat Erikovy chmury. A tak jednoho dne osloví idol všech fanoušků Manchesteru United, jehož fotka v životní velikosti zdobí jeho pokoj. S námětem a s ochotou podílet se na produkci přišel za Kenem Loachem sám Eric Cantona. A poněvadž známý tvůrce i jeho stálý scenárista Paul Laverty si potřebovali odpočinout po dvou náročných filmech z poslední doby, chopili se příležitosti zůstat v lidovém prostředí, ale dívat se na ně s laskavým humorem bez svíravě káravého tónu sociální kritiky. Zasadili příběh Erika Bishopa přímo do Manchesteru a obsadili většinu rolí místními fanoušky slavného klubu. Představitel ústřední postavy Steve Evets nevěřil svým očím, když zjistil, že jeho partnerem ve filmu je skutečný Eric Cantona, a nutno přiznat, že hvězda fotbalu má nejen úžasné charizma, ale i opravdový herecký talent. (MFF KV)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

16:15 - 17:00

23 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

68 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

63 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190708
Osobností: 698229
Fotografií: 765264
Plakátů: 377383
Obsahů a biografií: 178526

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10