Duben
ohodnotit

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

Další název:
A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence; Holub sedel na konári a premýšľal o živote
Žánr:
Rok:
2014
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
16.4.2015
„Brilantně absurdní příběhy o lidském žití.“
Popis / Obsah / Info k filmu Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě
Jako moderní Don Quijote a Sancho Panza, tak Sam a Jonathan, dva cestující prodejci s drobnými cetkami, nás vezmou na kaleidoskopickou toulku lidskými touhami. Na výlet, který nám ukáže krásu jednotlivých momentů lidského života, malichernost druhých, humor i tragédii, které se skrývají uvnitř každého z nás, majestátnost života či lidské slabiny. S panoramatickým výhledem poukazuje holub ze své ptačí perspektivy na lidský stav. Opeřenec je ohromen lidmi – jejich aktivitami, pošetilostmi, pýchami a nervozitou, kterým se snaží porozumět a pochopit je.

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě je třetím závěrečným filmem Anderssonovy trilogie o lidském bytí, ve které se tvůrce snažil vytvořit napětí mezi banalitami a podstatnými věcmi, mezi komickým a tragickým – ukázat protichůdnost a dynamickou povahu existence, zatímco formuje myšlenku, že lidský druh potenciálně směřuje k apokalypse, ale také že její výsledek máme ve svých rukách.

Na nejstarším mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Anderssonův Holub překvapil, dojal a hluboce zapůsobil na porotu, která mu udělila nejvyšší ocenění – Zlatého lva. Švédský mistr komediální absurdity, Roy Andersson, dokáže ve svých filmech vnést humor i do tak bolestivých věcí, jakými jsou smrt, stárnutí, nezaplacené dluhy či neopětovaná láska.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě
Závěrečná část trilogie švédského solitéra Roye Anderssona, jejíž epizodická struktura se tentokrát točí kolem osudů dvojice dojemně nemožných prodejců zábavných večírkových doplňků, navazuje svým obsahem i formou na nekonvenční poetiku předchozích dvou filmů. Dominují zde širokoúhlé, v náročných studiových podmínkách realizované obrazy, jejichž řazení popírá jakoukoli tradiční dramaturgii. Anderssonův fikční svět i tentokrát odráží vědomí, že věci tohoto světa se neovlivnitelně vymykají kontrole.

Na nejstarším mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Anderssonův Holub překvapil, dojal a hluboce zapůsobil na porotu, která mu udělila nejvyšší ocenění – Zlatého lva.

Magic box


Popis / Obsah / Info k filmu Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě
Brilantně absurdní příběhy o lidském žití jsou závěrečným dílem trilogie oceňovaného režiséra Roye Anderssona, který se v nich snažil vytvořit napětí mezi banalitami a podstatnými věcmi, mezi komickým a tragickým – ukázat protichůdnost a dynamickou povahu naší existence.

Scandi 2015


Popis / Obsah / Info k filmu Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě
Ako moderná dvojica Don Quijote a Sancho Panza, tak Sam a Jonathan, dvaja obchodní cestujúci s drobnými čačkami, nás vezmú na kaleidoskopické potulky ľudskými túžbami. Na výlet, ktorý nám ukáže krásu jednotlivých momentov ľudského života, malichernosť druhých, humor i tragédiu, ktoré sa skrývajú vo vnútri každého z nás, majestátnosť života, ale i ľudské slabiny. S panoramatickým výhľadom poukazuje holub zo svojej vtáčej perspektívy na ľudský stav. Operenec je ľuďmi ohromený - ich aktivitami, pochabosťami, pýchami a nervozitami, ktorým sa snaží porozumieť a pochopiť ich.

Holub sedel na konári a premýšľal o živote je tretím a zároveň záverečným filmom Anderssonovej trilógie o ľudskom bytí, v ktorej sa tvorca snažil vytvoriť napätie medzi banalitami a podstatnými vecami, medzi komickým a tragickým - ukázať protikladnosť a dynamickú povahu existencie, zatiaľ čo formuje myšlienku, že ľudský druh potenciálne smeruje k apokalypse, ale tiež že jej výsledok máme vo svojich rukách.

Na najstaršom medzinárodnom filmovom festivale sveta, v Benátkach, Anderssonov Holub prekvapil, dojal a hlboko zapôsobil na porotu, ktorá mu udelila najvyššie ocenenie - Zlatého leva. Švédsky majster komediálnej absurdity, Roy Andersson, dokáže vo svojich filmoch vniesť humor i do tak bolestivých vecí, akými sú smrť, starnutie, nezaplatené dlhy či neopätovaná láska.

Film Europe SK


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Meghan, americká princezna

11:05 - 11:55

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

10:30 - 11:45

63 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178398

Poslední komentáře

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10