Duben
ohodnotit

Imaginárium dr. Parnasse

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Další název:
L'Imaginarium du Docteur Parnassus
Rok:
2009
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
21.1.2010
„Imaginární svět doktora Parnasse je to, co jste ve svém životě ještě neviděli.“
Popis / Obsah / Info k filmu Imaginárium dr. Parnasse
Dr. Parnassus (Christopher Plummer) kdysi dávno vyhrál nesmrtelnost v sázce s ďáblem panem Nickem. O mnoho století později našel pravou lásku a s ďáblem podepsal novou smlouvu. V ní stálo, že se vzdává své nesmrtelnosti výměnou za mládí, ale jeho prvorozené dítě se v den svých šestnáctých narozenin stane majetkem pana Nicka. Nyní se čas Parnassovy dcery Valentiny naplnil a on se trápí, jak jI zachránit před neúprosným osudem. Pan Nick přijíždí, aby si převzal svou cenu. Rád se však vsází, a proto se rozhodne znovu riskovat. Valentinu získá ten, který první svede pět nových duší… Film Terryho Gilliama Imaginárium dr. Parnasse je posledním snímkem Heatha Ledgera, který nečekaně zemřel uprostřed natáčení. Zprvu se přemýšlelo, že se film nedokončí, nakonec však Gilliam přišel s nečekaným ohlášením. Jako poctu Ledgerovi se roli rozhodli dokončit hned tři vynikající herci – Johnny Depp, Jude Law a Colin Farrell.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Imaginárium dr. Parnasse
Doktor Parnassus se svou dcerou Valentinou, žonglérem Antonem, který je do ní zamilovaný, a liliputánem Percym, putují zemí a nabízí svým divákům neobyčejný zážitek. Každý, kdo má odvahu, může projít magickým zrcadlem do hlubin své vlastní představivosti. Parnassus se kdysi dávno vsadil s ďáblem Nickem a vyhrál nesmrtelnost. Jenže se ukázalo, že tíha věčného pozemského života postupně přestala být výhrou. Ve chvíli, kdy se doktor zamiloval a chtěl zpátky mládí a radosti obyčejného smrtelníka, dostal od ďábla další nabídku. Získá, co si přeje, ale pokud se narodí dítě, bude mu jeho duše patřit po dovršení šestnácti let. Čas se naplnil a Parnassus se trápí, jak zachránit Valentinu před neúprosným osudem. Ďábel má ovšem rád sázky, a tak ani teď není vše ztraceno. Komu se dříve podaří prostřednictvím imaginaria získat na svoji stranu nových pět duší, ten vyhrává...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Imaginárium dr. Parnasse
Imaginárium dr. Parnasse je bizarní kočovná show, jejíž principál má schopnost převést zákazníka za zrcadlo, kde se ocitne ve vlastním fantazijním světě. Jenže o takovou atrakci nemá v současném Londýně nikdo zájem, a tak ansámbl, tvořený kromě doktora jeho dcerou Valentinou, zasvěceným trpaslíkem Percym a mladým Antonem, sotva živoří. Starý šéf býval kdysi buddhistickým mnichem a v sázce s ďáblem, který vystupuje jako úlisný pan Nick (v buřince a s tenkým knírkem sňatkového podvodníka), vyhrál nesmrtelnost, jíž se však po staletích vzdal kvůli lásce k Valentinině matce. Jenže ta zemřela a ďábel teď chce svou výhru: má dostat Valentinu v den jejích šestnáctých narozenin, jež se rychle blíží. Do událostí výrazně zasáhne podvodný šéf velké charitativní organizace Tony Shepherd, kterého Valentina s Antonem zachrání jako oběšence.

Se stálými spolupracovníky natočil Terry Gilliam další ze svých výsostně imaginativních opusů. Svou neúnavnou fantazii uplatnil nejen ve snových světech za zrcadlem (jež místy připomínají jeho animované vsuvky z montypythonovských skečů), ale i v „realitě“ dnešního Londýna (např. vůz Imaginária, měnící se v jeviště nebo v obydlí, je sám o sobě výjimečným kouskem). Stejně jako při svých ostatních snímcích, i tady musel filmař překonávat velké obtíže. Největší problém způsobila předčasná smrt Heathe Ledgera, představujícího Tonyho. V důmyslném náhradním řešení herce doplnili jeho kolegové, zastupující jej v různých fázích v imaginárním světě. Také proto je dílo v závěru označeno jako film Heatha Ledgera a jeho přátel. Natáčení začalo v prosinci 2007 a dokončilo se až po delší přestávce. Během něj zemřel na rakovinu i jeden z producentů William Vince. Jako spoluproducentka se na filmu podílela i Gilliamova dcera Amy.

ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/3


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Imaginárium dr. Parnasse
Výstredný Dr. Parnassus nie je veľmi úspešný so svojím pouličným predstavením. Spolu s ním v pojazdnom a montovateľnom divadle žijú: jeho dcéra Valentína, napriek všetkým problémom verný trpazlik Percy, nájduch Anton. Dr. Parnassus sa objaví ako sediaci guru, za ním zázračné zrkadlo a jeho dcéra, ktorá vábi ľudí, aby vošli dnu do zrkadla a zaplatili. V tom zrkadle ľudia mali by vidieť svoje splnené tajné sny a vyjsť odtiaľ šťastní. K týmto existenčným problémom sa pridávajú i obavy Parnassa o svoju dcéru po ktorú si mal prísť diaboľ na jej 16. narodeniny. Parnassus si zavolá dcéru a porozpráva jej príbeh:

Pred tisíc rokmi žil ako mních vysoko v horách v kláštore. Jedného dňa ho tam navštívil diaboľ v peknom obleku a privábil ho na stávku. Dá mu nesmrteľnosť, ak mu chytí 12 duší. Parnassus stávku vyhral a oľutoval to. Bol starý a v 20. storočí sa zamiloval do pôvabnej ženy. Diaboľ mu opäť navrhol výmenu, že mu dá priťažlivý zovňajšok a za to požaduje, aby mu dal svoje dieťa v deň 16 narodenín. Naozaj, Parnassus s ňou oženil, po rokoch mu porodila dcérku Valentínu, ale po pôrode umrela. Ale to dcére zamlčal, že má si po nu diaboľ prísť o niekoľko dní.

Anton náhle zastaví ich kočovný dom a divadlo zároveň. Pod mostom uvidia visieť obesenca oblečeného v bielom obleku. Valentína hned pomocou Antona obeseného muža dovlečú na most. Pokusia sa ho oživiť. Z úst mu vyskočí pišťaľa, ktorá mu zachránila život. Zachránený muž si nespomína na svoje meno. Diaboľ im prezradí, že je to Tony bohatý podnikateľ, ktorý stojí na čele nadácie na záchranu detí. A zároveň im povie, že neurobili dobre, že ho zachránili. Dr. Parnassus v tom vidí šancu, ako zachrániť svoju dcéru. A jeho dcéra sa do Tonyho zamiluje. Toto sa však nepáči jej divadelnému spoločníkovi Antonovi.

Všetko vyzerá dobre. Tony im pomôže zarábať viac peňazí. Kúpia si nové divadelné zariadenie. A zvedavci sa len tak hrnú do zázračného zrkadla. Tesne pred 16. narodeninami sa Parnassovi znova zjaví diaboľ a dá mu novú šancu: nech získa pre neho päť duší a jeho dcéra bude voľná. Nič netušiaca Valentína je práve tá piata duša, ktorá vojde do čarovného zrkadla, aby si splnila svoj tajný sen: mať pekný dom, milujúceho muža a zdravé deti. Spolu s ňou vojde do zrkadlá i Tony.

Dr. Parnassus sa poháda s verným škriatkom Percym a vyženie ho preč. Ten napriek tomu nevďačnému zaobchádzaniu je ochotný obetovať i svoj život na záchranu jeho dcéry Valentíny a Dr. Parnassasa. A práve Percy poukáže na to, že Tony je ten zlý a diaboľ je ten správny. Len aby nebolo neskoro.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Imaginárium dr. Parnasse
Je trochu škoda, že o nejnovějším snímku Terryho Gilliama se hovoří zejména v souvislosti s poslední hereckou kreací zesnulého Heatha Ledgera, jenž zemřel ještě v průběhu natáčení. Gilliam na neblahou událost mistrně zareagoval a do Ledgerovy role ihned obsadil Johnnyho Deppa, Colina Farrella a Judea Lawa, jež vytvořili alter ega stejné postavy. Divadelní společnost doktora Parnasse divákům nabízí neotřelý zážitek – každý, kdo projde neobvyklým zrcadlem, může se ponořit do hlubin vlastní představivosti. Parnassus je ale vázán smlouvou s ďáblem, která si vybírá svou daň – Satan si má odnést doktorovu dceru ve chvíli jejích šestnáctých narozenin. Kdo se ďáblovi postaví?
Kino Aero


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190653
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377242
Obsahů a biografií: 178462

Poslední komentáře

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Slzy slunce (2003)

Slzy slunce
Válečný akční snímek se   skutečně hvězdným   obsazením a navíc s   výrazným přesahem v ději,   který se dotýká tak   zásadních věcí jako je více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Kočičí rvačka (2000) [TV epizoda...

Kočičí rvačka
Díl se rozjíždí   normálně, ale docela to   nabere spád. Red nechce aby   Blbso chodil s Laurie, i Kitty   je proti, ale Kelso to   nevzdává. více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Poslední plavky

Poslední plavky
Poslední plavky

Gedeon Burkhard

Burkhard Gedeon

Řeka do nenávratna

Řeka do nenávratna

Na forbíně TM

Na forbíně TM
Na forbíně TM

Jak se zranit ve službě

Jak se zranit ve službě
Jak se zranit ve službě

Milton Gonçalves

Gonçalves Milton

Nástroj zkázy (Doomsday Device)

Nástroj zkázy
Doomsday Device

Svetozár Štúr

Štúr Svetozár

Švec (The Cobbler)

Švec
The Cobbler

Tetsuo II

Tetsuo II
Tetsuo II

Naposled navštívené:
Poslední plavky

Poslední plavky
Poslední plavky

Gedeon Burkhard

Burkhard Gedeon

Řeka do nenávratna

Řeka do nenávratna

Na forbíně TM

Na forbíně TM
Na forbíně TM

Jak se zranit ve službě

Jak se zranit ve službě
Jak se zranit ve službě

Milton Gonçalves

Gonçalves Milton

Nástroj zkázy (Doomsday Device)

Nástroj zkázy
Doomsday Device

Svetozár Štúr

Štúr Svetozár

Švec (The Cobbler)

Švec
The Cobbler

Tetsuo II

Tetsuo II
Tetsuo II