Duben
ohodnotit

Obsah filmu Jseš mrtvej, tak nebreč!

 
Příběh plný napětí a nečekaných zvratů se odehrává v prostředí předrevolučních podvodníčků a kšeftařů, z nichž někteří dnes kormidlují českou ekonomiku podobnou ementálu. Drama dvou grázlů a jedné křehké dívky, která neztratila ideály, zavede čtenáře do konce 80. let. Tehdy sice jedna životní etapa mladých lidí pomalu končila, současně už vak klíčila nová doba. Detektivní román známého televizního reportéra a spisovatele Josefa Klímy Jsi mrtvej, tak nebreč! Rozebírá základní konflikt, ve kterém postavy žijí a který nevymetly ani cinkající klíče – brutální, žravý materialismus proti lehce mimotnímu, tápavému idealismu.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jitka NěmcováJitka Němcová  
hraje:
Ivan TrojanIvan Trojan.....Radim, farář [45]   
Kristýna BokováKristýna Boková.....Elis / Jitka [28]   
Václav JiráčekVáclav Jiráček.....Foxík [31]   
Martin ŠtěpánekMartin Štěpánek.....ředitel věznice [63]   
Dana MorávkováDana Morávková.....Zapletalová [38]   
Tomáš HanákTomáš Hanák.....Bláha, advokát [53]   
Simona StašováSimona Stašová.....matka Terezy Preiningerové [55]   
Milan ŠteindlerMilan Šteindler.....Grassblum [53]   
Jana HlaváčováJana Hlaváčová.....Hornová [72]   
Andrej HrycAndrej Hryc.....Vosina [60]   
Petr KantorPetr Kantor.....vězeň [31]   
Jenovéfa BokováJenovéfa Boková.....Tereza Preiningerová [17]   
Vlastimil HarapesVlastimil Harapes.....otec Terezy Preiningerové [63]   
Lina WagnerováLina Wagnerová.....Frau Schulze   
Jan JankovskýJan Jankovský.....Luka [27]   
Jan PlouharJan Plouhar.....Julo [28]   
scénář:
Josef KlímaJosef Klíma  
námět:
Josef KlímaJosef Klíma.....román "Jsi mrtvej, tak nebreč" [59]   
hudba:
Josef KlímaJosef Klíma.....píseň "Moje Bohemia" [59]   
Tadeáš VěrčákTadeáš Věrčák  
kamera:
Martin ŠecMartin Šec  
střih:
Jakub HejnaJakub Hejna  
  Nahrát trailer k filmu
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Jseš mrtvej, tak nebreč! >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

argenson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.11.2019
Po problému vpravit se do retrospektivního   příběhu se mi rozestřela celkem slušně   podaná kriminálka s výbornými Jiráčkem a   Bokovou. Možná to chtělo trochu ubrat na   zbytečných akčních vsuvkách (Šteindler s   těma krysama, to fakt ne). Co je zvláštní, že   mi přišla v pořádku Jana Hlaváčová v   menší roli schmutzige uklízečky, zatímco mi   přišlo škoda Simony Stašové napasované do   epizody komunistické paničky v župany s   šílenou trvalou. Jako celek v podstatě bez   výhrad, klidně si to dám znovu.
hvezdyn
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.10.2011
Ještě bych mohl dát ještě nižší   hodnocení, než jsou tyto body, možná tak   ještě učiním. Tak křečovitě vykreslená   černobílost postav se tak hned nevidí. Děj se   odehrává ve dvou časových líniích. Někdy v   osmdesátých letech a asi dvacet let po převratu   1989. Totálně nevěrohodný příběh, který   snad může oblbovat jen nezasvěcené, tedy ty,   kteří v této době nežili. Křečovitě zlý   kukuč a charakter měly všechny postavy jakoby   ztělesňující představitele minulého režimu   a ostatní byla kladnost sama. Úsměvně působí   vysvětlení Jitky, proč se nedostala na VŠ.   Neuvěřitelně působí telefonické rozhovory   matky s dcerou v anglickém jazyce, když jsou   obě Češky. Takové dataily, jako jsou grafity   na zdech domů, kdy se děj odehrává v   osmdesátých letech už ponechávám stranou.   Prostě tehdy nebyly. Zvuková kulisa v podobě   vysílání rádia "Svobodná Evropa" je   sestavena tak, že ji autor nikdy neposlouchal.   Ono totiž po časovém znamení zpravidla   následovaly zprávy a nikoliv zpěv Karla Kryla.   Toto televizní dílo je příkladem vyhozených   peněz.
Milicent
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2011
...
neříkám, že se mi zpracováné líbilo až tak   moc..zvláště vzhledem ke skvělým jménům   tvůrců..I obsazení bylo zajímavé, místy   netradiční..Někde sestala chyba, děj se   táhnul, místy zmatený..Literární předloha je   určitě lepší. Ale vzhledem k tomu všemu,   čím nás zásobují ostatní české televizní   programy to byl určitě nadprůměr. Zvláště   sobotní večery na České televizi jsou večery   zoufalců..tak aspoň jedna nedělní   nadprůměrná změna.


Hodnocení:n12345678910
Jseš mrtvej, tak nebreč! (2010) [TV film]Jseš mrtvej, tak nebreč! (2010) [TV film]Jseš mrtvej, tak nebreč! (2010) [TV film]Jseš mrtvej, tak nebreč! (2010) [TV film]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190622
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376933
Obsahů a biografií: 178392

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10