Duben
ohodnotit

Kdopak to mluví

Look Who's Talking

Další název:
Kdo to mluví / Pozri, kto to hovorí (SK)
Žánr:
Rok:
1989
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
28.6.1991
„James umí tančit, řídit letadlo a rozesmát maminku. To by byl dobrý táta! Ale co na to maminka Mollie, to se uvidí!“
Popis / Obsah / Info k filmu Kdopak to mluví
Třiatřicetiletá účetní Molly otěhotní, ale její ženatý milenec Albert neustále odkládá rozvod. Navíc ho Molly po devíti měsících spokojeného těhotenství přistihne s novou milenkou, a tak scéna, kterou ztropí, skončí porodními bolestmi. Ve spěchu nasedne do taxíku starostlivého Jamese, který je ovšem v porodnici považován za otce, a proto musí asistovat u porodu. Zatímco Mikey objevuje svět a Molly prožívá krizi, James je u nich stále častějším hostem. Molly zjistí, že zneužil její adresu, aby dostal senilního dědu do domova důchodců, ale pak se s ním dohodne, že jí za to bude hlídat Mikeyho. Přestože je jim oběma s veselým a přátelským taxikářem dobře, začne se Molly poohlížet po vhodném otci. V úvahu by přicházel dokonce i Albert, ale když se přijde podívat na Mikeyho, James ho vyhodí. Molly se s ním kvůli tomu pohádá a on rozzlobeně odejde. Žena však velmi brzy pochopí, že Albert rozhodně není tím pravým kandidátem. A když jí zanedlouho zavolají do domova důchodců, kde mají potíže s dědou, vydá se tam, aby situaci vyřešila. Díky tomu se však neplánovaně setká s Jamesem a možná pochopí, že není třeba hledat to, co má celou dobu vedle sebe.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kdopak to mluví
Mollie, 33-letá svobodná účetní jedné newyorské společnosti otěhotní s jedním klientem své firmy. Při cestě do porodnice se seznámí s taxikářem Jamesem, který nastávající matce ochotně podá pomocnou ruku a později vypomáhá jako hlídač malého Mikeyho. Mollie si nechce vzít za muže otce svého dítěte a hledá životního partnera. Malý Mikey, který všechny události okolo sebe komentuje vnitřním "dospělým" hlasem, běh věcí značně komplikuje. Mollyinu ruku nakonec získá James.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kdopak to mluví
Matka s dítětem hledá otce. Do oka jí padne taxikář James, který vypomáhá s hlídáním syna po večerech. Umí tančit, řídit letadlo a rozesmát maminku. Mikey, jak se ono dítě jmenuje, všechno pro sebe v duchu komentuje. Než se ale naučí mluvit nahlas, aby mohl své postřehy říci všem okolo, může být už pozdě.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Kdopak to mluví
V Hollywoodu se již několik let prosazuje trend, způsobený pravděpodobně úspěchem francouzského filmu Tři muži a nemluvně a jeho okamžitým americkým remakem. Prostě se dělají filmy, v nichž důležitou roli hrají malé děti. Scenáristka a režisérka Amy Heckerlingová této vlny chytře využila a natočila komedii Kdopak to mluví. Triviální příběh emancipované svobodné matky, hledající otce pro svého synka Mikeyho, je ozvláštněn vtipným nápadem: děj je provázen "vnitřním" komentářem. Od oplodnění vajíčka spermií, přes vývoj plodu, porod a až do jednoho roku vše ,pozoruje a hodnotí Mikey dospělým mužským hlasem ( v originále namluveným představitelem drsných hrdinů, Brucem Willisem). Humor dále vychází z trikových pasáží (putování spermií k vajíčkům, fáze růstu plodu v těle matky), ze situační komiky (mimino a jeho naivní "dospělý"' komentář), z hrdinčiných pochmurných vizí rodinného života, z nápadité hudební dramaturgie a z ostrých dialogů. - Snímek znamená úspěch nejen pro autorku; a1e i pro sympatickou Kirstii Alleyovou a pro Johna Travoltu, jenž se po ztrátě popularity znovu vrací na hollywoodské výsluní. Závěr filmu i jeho divácký ohlas vytvořily ideální předpoklady pro pokračování (Kdopak to mluví 2), jež bude u nás uvedeno.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Málokterému snímku se podaří, aby již za necelé dva měsíce po premiéře překročily tržby magickou hranici 100 miliónů dolarů. Romantická komedie režisérky a scenáristky Amy Heckerlingové Kdopak to mluví to dokázala.
V této jemné satiře na feminizaci, napsané a natočené s určitou nadsázkou, je základní výchozí situací to, že malý hrdina už od embryonálního stavu vše komentuje. Nejprve se zdá, že film navazuje na ranou tvorbu Woodyho Allena, konkrétně, že jde ve šlépějích Allenova „osvětového" filmu z roku 1972 Všechno, co jste chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat). I v Kdopak to mluví sledujeme v jedné epizodě dohadování spermatozoidů, které je zakončeno jejich groteskním tancem v rytmu písně skupiny Beach Boys I Get Around.
Nicméně ve filmu Amy Heckerlingové jde o něco jiného než o allenovskou „osvětu". V centru děje se nachází atraktivní třicátnice Molly, která je příležitostnou milenkou ženatého obchodníka Alberta - do té doby, dokud s ním nepřijde do jiného stavu. Poté ji milenec opustí. Těhotná žena zůstává sama. Když ale za devět měsíců jede téměř již rodící nakvap taxíkem do nemocnice, stačí se do ní během této závratně rychlé jízdy zamilovat taxikář James. Molly se narodí chlapec Mikey, který sám pro sebe vtipně glosuje veškeré dění.
Ještě když byl v matčině lůně, drze vyžadoval jablečný džus. Po narození ale nabývají jeho všetečné komentáře na prostořekostí. Mikeymu se začne zamlouvat James, který ho občas hlídá, a mrňous se rozhodne, že donutí matku, aby si Jamese vzala... Myslím, že právě tento originální (a trochu i bláznivý) nápad udělat z kojence glosátora všeho, co se děje kolem, ba dokonce udělat z něj úspěšného dohazovače, zajistil komedii nadprůměrný divácký zájem.
Americká režisérka Amy Heckerlingová pochází z newyorského Bronxu, studovala nejprve na Vysoké škole umění a designu v Manhattanu, později pak absolvovala ještě filmovou fakultu na newyorské univerzitě. V roce 1982 natočila svůj první celovečerní film konverzační komedii Nevázané časy na Ridgemontské středn íškole. V roce 1984 režírovala snímek Johnny Dangerously a o rok později natočila veselohru Časopis National Lampoon's na dovolené v Evropě, pojednávající o tom, jak Američané tráví v zahraničí dovolenou.
Její nejnovější film Kdopak to mluví je malým mistrovským dílem, v němž je do jednotného, působivého celku sladěn jak obraz, tak hudba, je dílem, jemuž střihačka Debra Chiateová dokázala vtisknout podmanivý rytmus, v němž dominují živé a vtipné dialogy. Nicméně největším magnetem, který přitahuje diváky, je herecká účast slavného disco-symbolu generace 70. let Johna Travolty, který zde s jistou elegancí ztvárnil zamilovaného taxikáře Jamese. Jeho partnerka Kirstie Alleyová je známá především americkým divákům z televizního seriálu Star Trek III. A proti svrchovaně přirozenému hereckému výkonu malého Christophera Aydona, který tu hraje Mikeyho, nemohou být vůbec žádné námitky...
hou Cinema 1991/2/30

Autor/Zdroj: hou/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Kdopak to mluví 3 (1993)

 Kdopak to mluví 3 (1993)
Kdopak to mluví 3 n
Look Who's Talking Now!
Žánr: komedie / romantický / rodinný
Země: Spojené státy americké
Režie: Tom Ropelewski

(pokračování)

Kdopak to mluví 2 (1990)

 Kdopak to mluví 2 (1990)
Kdopak to mluví 2 n
Look Who's Talking Too
Žánr: rodinný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Amy Heckerling

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Dívka v modrém (1939)

07:00 - 08:25

9 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

06:45 - 07:35

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:05 - 07:55

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:45 - 07:20

24 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10