Duben
ohodnotit

Když struny lkají

Další název:
When the Strings Wailed
Žánr:
Rok:
1930
Délka:
63 minut
Premiéra v ČR:
19.9.1930
„Zpustlý tulák, bývalý houslový virtuos, se postará o ztracené dítě barové zpěvačky.“

Obsah filmu Když struny lkají

 
"Když struny lkají". Touha po mluveném filmu v národním jazyce byla u každého národa přirozená, ale u malých národů narážela na potíže, velmi těžko překonatelné. Byla to zejména odbytiště, která byla omezená, a jež po financích byla největší překážkou. Nikomu se do tak riskantních předem ztracených podniků nechtělo. Byli jsme tenkrát v situaci, že dobrá česká filmová tvorba byla bez Německa takřka nemožná, jinými slovy: každý český zvukový film se musel zároveň vyrábět v německé verzi. Německo si pak film zaplatilo. Proto se musel film dělat tak, aby i pro cizinu byl přijatelný. Bylo v tom jisté uspokojení, že český film "Když struny lkají"...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Elekta
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Když struny lkají >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 3.3.2022
Já jsem tušil, že to nebude pro mne, ale   zvědavost vidět první český zvukový film   (Tonku nepočítám) byla silnější než já.   Jde o to že mne to dějově ani trochu   nezajímalo už po dvaceti minutách. Nečekejte   mnoho dialogů., prakticky jsme stále v němém   filmu. Takže od začátku uvidíte klasické   titulky. Ve filmu si pak poslechnete spoustu vytí   (zpívání prý) a sem tam vám budou uši   trápit skřipky. Skutečně není o co stát.    
  
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.8.2020
Snímek se řadí mezi první český zvukový   film, vzniklý po snímku ´Tonka Šibenice´   (1930), (koncipovaného však jako film němý, k   němuž byl zvuk dodělán dodatečně) a do kin   uveden ještě před, dodnes slavným snímkem s   Vlastou Burianem, ´C. a K. polní maršálek´   (1930). Dle dobových zdrojů se však snímek o   potulném tulákovi, coby bývalém houslovému   virtuosovi (kterého si zahrál skutečný   houslový virtuos Jaroslav Kocián), který se   ujal ztraceného dítěte, stal naprostým   propadákem. A těžko říct proč. Jedná se o   silný příběh těžkopádného žití s   tragickým koncem. Sociální téma silnější   než kdykoliv předtím a kdykoliv potom, ve   kterém je centrem všeho dění malé dítě, pro   kterého byl osud skutečně nemilosrdný. Snímek   je plný hudby a nejrůznějších ruchů, a   naopak poměrně málo dialogů či mluveného   slova. No, lze si představit, že scénář byl   psán ještě pro němý film a do úprav právě   kvůli zvuku se nikomu moc nechtělo. Hodinový   film v dnešní době neosloví už vůbec, avšak   kvůli době vzniku a hlavně kvůli Jaroslavu   Kociánovi, rodáku z Ústí nad Orlicí, kde je   čestným občanem města, kde je po něm   pojmenována hudební škola a kde se na jeho   počest koná hudební festival a houslová   soutěž, má ohromnou historickou hodnotu. Film   tedy skutečně jen pro opravdové filmové   fajnšmekry a historiky.
hvezdyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 21.2.2018
Srdcervoucí hudební film
Tenhle film už nahlodal zub času. Je považován   za první český zvukový film. Minimum dialogů   a hodně hudby. Lidové písně i vrzání na   různé hudební nástroje doprovází celý tento   příběh. Ač je film zvukový, občas si   filmaři dopomáhají psaným textem. Tedy   vloženými titulky mezi záběry, jak je to   známé z němých filmů. Ten film vůbec není   pozitivní. V době hospodářské krize, kdy   snímek vznikal, si nejeden člověk po jeho   sledování musel hodit mašlí. Člověk si   ušetří prachy, jde do kina a tam sleduje toto.   Matka i s dítětem uteče od bohatého partnera,   který je tak trochu prasák. Pak žije v bídě.   Dítě dá do výchovy ke zlé domkářce.   Vydělává si na svoji dobu nepočestně. Jednou   ji výdělek ukradnou. Jindy ji seberou při   šťáře. Když chce spát, tak všichni okolo   dělají kravál. To nemůže, a taky nedopadne   dobře. Film je to pro silné nátury. Je to   dokument doby. Milovník filmové historie jej   ocení. Milovník seriálu Ordinace v růžové   zahradě bude prskat. I když sleduje ještě   větší krávovinu. Filmoví kritici snímek   sráží. Ale, je to historie.


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Když struny lkají [německá verze] (1931)

 Když struny lkají [německá verze] (1931)
Když struny lkají [německá verze] n
Ihr Junge
Žánr: melodrama
Země: Československo / Německo - předválečné / Rakousko
Režie: Friedrich Fehér

(remake)

Když struny lkají (1930)Když struny lkají (1930)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10