Duben
ohodnotit

Kód Enigmy

The Imitation Game

Další název:
The Imitation Game - Ein streng geheimes Leben
Rok:
2014
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
29.1.2015
„Alan Turning – muž, který dokázal přeložit kód Enigmy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kód Enigmy



Během zimy 1952 britské úřady vstoupily do domu matematika, kryptoanalytika a válečného hrdiny Alana Turinga (Benedict Cumberbatch), aby prošetřily hlášené vloupání. Místo vyšetření vloupání, vše skončilo zatčením Turinga na základě obvinění z "hrubé obscénnosti", které vedlo k jeho zničujícímu odsouzení za trestný čin homosexuality. Úředníci netušili, že vlastně usvědčují průkopníka novodobé výpočetní techniky, který obdivuhodně vedl rozmanitou skupinu vědců, lingvistů, šachových šampionů a zpravodajských důstojníků. Je mu přičítáno prolomení takzvaného nepřekonatelného kódu 2. světové války používaný v šifrovacím stroji Enigma. Silný a působivý portrét brilantního a komplikovaného muže Kód Enigmy sleduje génia, který pod nervy drásajícím tlakem pomohl zkrátit válku a zachránit tak tisíce životů.

zdroj: Presscode


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kód Enigmy



POZOR SPOILER

K profesoru Alanu Turingovi přichází policie, protože dostala hlášení o vloupání. Profesor však nejeví o spolupráci s nimi žádný zájem a v podstatě je pošle pryč.

Týž profesor se uchází k práci pro stát, ale komandér Denniston z něj není nadšený a chce jej vyhodit. Jenže Alan pak řekne slovo Enigma a je přijat. Jsou mu představeni jeho kolegové. Nikdo nijak nejásá. Ani později se nestanou všichni nějak zvláštními přáteli. Pak dochází k drobnému nedorozumění s kolonelem a Alan píše až Churchillovi. Ten jej začne podporovat a Alan ihned vyhazuje dva kolegy. Pomocí křížovky pak najde další dva spolupracovníky místo nich. Jedním z nich je slečna Joan Elisabeth Clarková. On za ní později leze oknem... Ale jen kvůli práci. Alan sestavuje složitý stroj Kristofer, jenž by měl Enigmu pokořit, ale přichází kolonel, chce práci ukončit a Alana vyhodit. Tu se za něj postaví jeho kolegové a práce pokračují. Alan si namluví Joan, jenže je gay. V baru se dozví závažnou informaci a všichni běží ke Kristoferovi. Kód je prolomen. Jenže to se nesmí nepřítel dovědět, a proto se musí dále pracovat velmi opatrně. Informace se musí pouštět opatrně, a proto vznikl Ultra, největší válečné úložiště informací. Jednoho dne přichází Alan domů a dozví se, že Joan byla zatčena pro špionáž. Ale on ví, kdo je pravý špion, ovšem slíbil mu mlčení za to, že bude mlčet o tom, že je Alan gay. Alan jeho jméno řekne, a dozví se, že to o zatčení Joan byl jen trik. Začíná šachová partie, která bude pro dost lidí osudovou. Po válce se Alan povinně „léčí“ z homosexuality hormonálními léky. Jeho zdravotní stav není dobrý…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kód Enigmy



The Imitation Game předkládá obraz života a díla britského matematického a kryptoanalytického genia Alana Turinga. Profesor Alan Turing je jedním z nejpozoruhodnějších a přitom neoslavovaných hrdinů druhé světové války. Rozluštěním kódu legendárního šifrovacího stroje se výrazně zasloužil o konec války, což nesporně zachránilo tisíce životů. V zimě roku 1952 nahlásil profesor matematiky a kryptoanalytik, Turing, vloupání do svého domu. Během vyšetřování dospěly úřady k rozhodnutí zatknout samotného Alana Turinga. Byl obviněn z „hrubé obscénnosti“ a čekal ho zničující soudní proces. Jeho válečné zásluhy a úsilí však byly chráněny státním tajemstvím, a tak se o nich nesměl během soudního procesu nikdo dozvědět. V září 2009 se britský premiér Brown jménem vlády Alanu Turingovi omluvil za všechny křivdy a 24. prosince 2013 mu královna Alžběta II. udělila královskou milost.

zdroj: Presscode


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Stůj, nebo se netrefím (1998)

10:45 - 12:15

86 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

11:30 - 12:20

41 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Lví král (1994)

11:10 - 13:00

61 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo ...

09:55 - 12:15

136 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178391

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10