Duben
ohodnotit

Kód Navajo

Windtalkers

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
25.7.2002
„„Navajové znají kód. Ten nesmí být za žádnou cenu prozrazen.““

Obsah filmu Kód Navajo

 
8. prosince 1941, den po Pearl Harboru, vyhlašují Spojené státy válku Japonsku. Elitní námořní jednotky byly aktivovány, aby vybojovaly bitvy v Pacifiku. Bitvy, ve kterých nezáleželo jenom na bojové strategii a kvalitě zbraní, ale také na chytrosti a připravenosti vojáků. V roce 1942 bylo do americké armády k námořnictvu naverbováno několik set Navajů. Ti byli prvotřídně vyškoleni ke kódování strategických zpráv ve svém jazyce a stali se tak tajnými zbraněmi proti nepříteli. Odvážného seržanta Joe Enderse (Nicolas Cage) potkáváme ve válečném lazaretu. Na Šalamounových ostrovech byl těžce zraněn a neslyší na jedno ucho. Scéna, při níž k...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Kód Navajo >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

petrusmev
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.4.2021
Pokud to měla být ukázka příkladného   vlastenectví Indiánů kmene Navajo, pak je to   důstojná pocta. Po filmové stránce je to   poctivá hollywoodština, oddělení drsných   válečných filmů.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.1.2021
Jako sedmý americký snímek si král akčního   filmu John Woo vybral téma z dob druhé světové   války a připomněl tak významnou roli   indiánského kmene Navahů a jejich jazyka v   americké námořní pěchotě, známé jako   Windtalkers, v boji proti japonskému nepříteli.   Vznikl tak kód Navajo a co si budeme povídat,   kam se hrabe německý šifrovací stroj Enigma.   Příběh sleduje amerického vojáka Joe Enderse,   který dostal za úkol chránit vojensky   vyškoleného radiotelegrafistu Navažského Bena   Yahzee. Zpočátku se Joe na Bena dívá   nedůvěřivě, ostatně jako ostatní, takže   slovo si vezme i starý dobrý rasismus, ale   postupem času k němu pomalu nachází cestu. O   nic jiného tady v podstatě ani nejde. Snímek   názorně ukazuje, jak se Kód Najava používal   během válečné vřavy a to je všechno.   Jednodušší to už snad být ani nemohlo.   Válečné scény v režii Johna Woo jsou   neobvyklé, takže se na něco takového poměrně   dlouho zvyká. Je to dáno i vlivem subjektivní   kamery, která byla takto ve válečném filmu   použita snad poprvé. I když záběry z pohledu   vojáka měly určité kouzlo už ve snímku   ´Tenká červená linie´ (1998). Na první   pohled vypadá bojiště jako neskutečný zmatek,   ale John tím chtěl jen naznačit, že životnost   obyčejného vojáka je v takové situaci   skutečně jen pár vteřin, maximálně minut.   Kdo přežije, doslova a do písmene se podruhé   narodí. A to není všem dnům konec. Moralita   samozřejmě na samém konci nechybí, ale po   emoční stránce to moc nezabírá. John Woo jako   obvykle udělal kus své efektní práce, ale   špatný scénář mu zavděk moc nepřidal.   Naopak mu to spíš uškodilo, i když čert ví,   jestli to nebylo dáno také vlivem odkladu   uvedení snímku kvůli události 11. září.   Buď jak buď. Zpracováním je to válečný   snímek neobvyklý, ale mezi nepovedené by se   řadit nemusel. Potřebuje jen svůj čas.
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.3.2020
Komerčně nepříliš úspěšný film. U mě,   ale dobrý. Výborný příběh o vojácích z   kmene Navajo, velmi dobré bojové scény a   dostatek napětí. Já byl spokojen.
ras84
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.4.2017
Kód Navajo - Windtalkers (2002)
veľmi priemerný vojnový film, ktorý asi chcel   mať nejaký ten presah cez obyčajný akčný   rámec. a nepodarilo sa. naviac film vyšiel len   rok po čiernom jastrabovi, ktorý je bezosporu   jedným z najlepších vojnových a akčných   filmov vôbec, takže Windtalkers majú ešte   horkejšiu práchuť sklamania, ktoré som vtedy   zažil v kine.
remeselne slušné, scenár   slabý, prílišná snaha natlačiť do filmu   "ďalší rozmer" mimo akciu nevyšla. o   hviezdičku naviac za spopularizovanie faktu, že   indiáni boli dôležitou súčasťou vojnového   úsilia v pacifiku. no práve indiáni si musia na   zloženie filmovej pocty za ich služby v armáde   US ešte počkať. tento film ňou totiž určite   nie je.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.1.2013
Výborný válečný film s N.Cagem v hlavní roli   a k tomu v režii J.Woo.Z tohoto filmu jsem se   něco důležitého dozvěděl a to že byli i   indiáni ve válce a jak byli důležití.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.2.2012
Woo není Spielberg
Dlouho jsem se rozhodoval, kolik mám dát   hvězdiček, ale dal bych 7,5/10. Nejvíce jsem se   těšil na skvělou válečnou atmosféru, ale   bohužel u toho jsem se pozastavil. Udělal jsem   chybu, když jsem si myslel, že to bude   podívaná jako Spielbergovo Ryan, kde těžko   může divák uvěřit, že to bylo jen sehrané   divadlo, jako každý jiný válečný film. Zde   máme Nicolase Cagea po boku indiána.
Musím   říct, že příběh je dobře propracovaný, ale   u válečné atmosféry je to už slabší. Nemohl   jsem si odpustit výkony Cagea proti Japonským   vojákům, které připomínaly Johna Ramba. Film   "Rambo" je suprový film, ale vidět ho   v jiném filmu s jiným názvem nemusím. Další   mínus je ta muzika co několikrát zazněla při   válečném kontaktu. Také jsem čekal, že film   bude asi smutný, když je to o válce, kde   mnohokrát zbytečně umírali mladí muži, ale   smutek jsem nějak nepocítil. Možná to byl   úmysl tvůrců nebo se jim to jen nepodařilo   natočit.
Na druhou stranu vizuální stránka   není špatná, ale po čase jsem zjistil, že se   nejdná o válečný film do slova. Akce je tu   koneckonců míň.
Spíše film, který jen   ukazuje indiány v Americké armádě jenž   bojují v Pacifiku. Herecké výkony jsou skvěle   zmáknuty, i vedlejší role to zvládli na   jedničku, jak už jsem zmínil scénář, který   se mi také velice líbyl.
Film "Kód   Navajo" není vůbec špatný film, efekty,   herci, děj, to vše je senzační, ale své   mouchy to má a s filmy jako "Zachraňte   vojína Ryana", "Pearl Harbor" nebo   "Černý jestřáb sestřelen" se to   srovnávat nedá, ale nudit se při tomto filmu   určitě nebudete. Válečné snímky mám hodně   rád a při tomto jsem se dobře bavil. Vojin Ryan   to sice není, ale podívaná je to pěkná.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.11.2011
Jak čtu kritiky, někoho tenhle nářez J.Woo   nenadchnul, mě naopak prostě natočil to   režisér kterej akci + krev umí a když   neohrožený N.Cage kosí Japončíky jak na   běžícím pásu a realita není 100% přistoupil   jsem na to a těch cca 115 mega tam je znát.   Bitvy + akce super, bohužel film dost   prodělal:-((
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.10.2011
Další z válečných filmů, které se   američanům povedl. A to že používali své   domorodce jako šifranty se moc nevědělo.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.9.2010
V některých směrech typický americký   válečný film, přehnaný heroismus a oddanost   vlasti a svému úkolu, kdy by se v reálu asi   mnozí chovali jinak.
clara.bow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.9.2009
N.Cage není až tak špatný herec, a v roli   Enderse se na něj dalo docela klidně dívat.   Zato mě zaujal herecký přínos Adama Beacha v   roli Navaja Bena Yahzee, nebo další herec   indiánského původu v roli Bílého koně -   Roger Wille. Filmy s válečnou tématikou mám   ráda a tak k tomuto mohu říct, že byl další   ukázkou - formou bojů za II. sv. války...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih9110minih9110Indiáni z Větrova (1979) 
Indiáni z Větrova n
minih40987minih40987Pohádka o ebenovém koni (1978) [TV inscenace] 
Pohádka o ebenovém koni n
minih75317minih75317Návrat do Silent Hill (2012) 
Silent Hill: Revelation n
minih22004minih22004V žáru noci (1967) 
In the Heat of the Night n
minih91148minih91148Svědectví čarovného zvonu (1986) [TV inscenace] 
Svědectví čarovného zvonu n
minih7866minih7866Gerardova dobrodružství (1970) 
Le avventure di Gerard n
minih44694minih44694Bestie z hlubin (1989) 
Sangue negli abissi n
minih8425minih8425Holky z porcelánu (1974) 
Holky z porcelánu n
minih40374minih40374Poslední plavba (1999) 
Final Voyage n
minih58451minih58451Vrahouni (2010) 
Killers n


Hodnocení:n12345678910
Kód Navajo (2002)Kód Navajo (2002)Kód Navajo (2002)Kód Navajo (2002)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697951
Fotografií: 764381
Plakátů: 376832
Obsahů a biografií: 178350

Poslední komentáře

Legenda o vraždícím strašákovi (...

Legenda o vraždícím strašákovi
Vražedných bubáků je   stále málo, a tak nám   tvůrci ze SyFy naservírovali   dalšího. Takže obyčejný   televizní film navíc s   dějem více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 4 / 10

Meč (2024) [TV epizoda]

Meč
Ukecanější a nudnější   díl, akce málo a celkově   zas trapný scény jak zbraně   běžný armády na příšery   nefungují, přitom Sparťané   mají více >

Autor: FLA | Hodnocení: 5 / 10

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10