Duben
ohodnotit

Konfident

eŠteBák

Další název:
The Confidant
Rok:
2011
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
5.7.2012
„Jiří Mádl vás slyší.“

Obsah filmu Konfident

 
Film vychází ze skutečného příběhu z 60. let minulého století v Československu. – Vojenský radista Adam při službě ohlásí narušení hranic a je svědkem situace, kdy velitel Dravec přikáže vzdávajícího se muže zastřelit. Znovu se s velitelem setká, když se upíše ke spolupráci se Státní bezpečností, aby jeho dívka mohla studovat. Adamovým úkolem se stane odposlouchávání skupiny disidentů. Mezitím se ožení a před manželkou svoji práci tají. Zásadním okamžikem v jeho životě se stane, když se pokusí, ale neúspěšně, zabránit zničení malého polského letadla, převážejícího do Rakouska rodinu s dětmi. Samotnému se však nakonec podaří odletět díky...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Juraj NvotaJuraj Nvota  
hraje:
Jiří MádlJiří Mádl.....Adam Horný [24]   
Michaela MajerníkováMichaela Majerníková.....Eva Horná [31]   
Ondřej VetchýOndřej Vetchý.....velitel Dravec [48]   
Jan BudařJan Budař.....zástupce Rybák [33]   
Maciej StuhrMaciej Stuhr.....Jacek [35]   
Marko IgondaMarko Igonda.....Matúš [37]   
Martin GeišbergMartin Geišberg.....Ján Janonymus   
Tatiana PauhofováTatiana Pauhofová.....Jana Janonymusová [27]   
Marek GeišbergMarek Geišberg.....kněz [29]   
Jakub NvotaJakub Nvota.....Koménius   
Arnošt GoldflamArnošt Goldflam.....kopaničář Arnošt [64]   
Vladimír HajduVladimír Hajdu.....soused Jozef [47]   
Dorota NvotováDorota Nvotová.....Márka [28]   
Szidi TobiasSzidi Tobias.....ředitelka školy [43]   
Miro MrázMiro Mráz.....příslušník VB [22]   
Gabriela Mihalčínová MarcinkováGabriela Mihalčínová Marcinková.....průvodčí ve vlaku [23]   
scénář:
Juraj NvotaJuraj Nvota.....technický scénář [57]   
Ľubomír SlivkaĽubomír Slivka  
námět:
Ľubomír SlivkaĽubomír Slivka  
hudba:
Serge GainsbourgSerge Gainsbourg.....píseň Je t' aime moi non plus   
John FogertyJohn Fogerty.....Travelin' Band [65]   
Jimi HendrixJimi Hendrix.....Foxey Lady   
 The Doors The Doors.....Riders on the Storm,   
Dave AppellDave Appell.....Let's Twist Again [89]   
Manfred MannManfred Mann.....Ha Ha Said the Clown [70]   
kamera:
Jan MalířJan Malíř  
střih:
Alois FišárekAlois Fišárek  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
česká, slovenská, ruská, polská, německá
 
 
Distribuční verze:
česky, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Konfident >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.1.2022
Další z řady českých snímků o temné době   železné opony pod nadvládou komunistické   strany v celé své ryzosti. Nejedná se o nic, co   by tu ještě nebylo. Donucování ke spolupráci   s StB, restrikce, pohledy sousedů a přátel a   pokusy o nelegální překročení hranic v rámci   emigrace. Příběh napsaný tak, že při   sledování až zamrazí. Jiří Mádl se své   role zhostil vcelku dobře, jen místy určitá   nevěrohodnost přeci jen krapet vynikne. Ondřej   Vetchý v roli lstivého a přísného   ´estébáka´ překvapuje na plné čáře.   Zajímavostí je, že si o takové době zahrál i   ve snímku ´Zemský ráj to napohled´(2009), a   hlavně opačnou stranu barikády ve snímku   ´Báječná léta pod psa´ (1997). Snímek má   svá specifika, ale v podstatě už nemá co   divákům nabídnout. Námětově je to stále o   jednom a totéž. Viz například snímek   ´Pouta´ (2009). ´Konfident´ postrádá   řádnou hloubku postav,  kromě velitele   velitele StB Dravce, který jako jediný vyniká.   Z určitých scén skutečně zamrazí, ale   nějaké to napětí by také nebylo na škodu.   Obzvlášť ve scénách pokusu o překročení   hranic. tady tady se ta atmosféra hodně   zadrhává. Filmová výpověď doby s již   známými motivy, které sice mohou zapůsobit,   ale je to prostě už jen zoufalý tvůrčí   kolovrátek. Ano, skutečně to už vypadá, že   nebýt komunismu, filmaři by v Česku neměli o   čem točit dramatické filmy.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.5.2021
Aby oni vedeli, že my o nich vieme
Človek, čo pozrie tieto moderné   "historické" filmy má dojem, že tu   vlastne žili buď tajní, udavači a straníci,   alebo disent, prenasledovaní a antikomunisti.   Nič medzitým neexistovalo. Paradoxne   najväčšie zastúpenie obyvateľstva mali tí,   ktorým boli komunisti, tajní, disenti, umelci   totálne ukradnutí a žili si svojim skromným   životom. Menšie dediny s tajnými ani do styku   neprišli, akurát každá mala svojich udavačov,   na ktorých si už dal každý pozor, o čo je   mrazivejšie, že udavačov má aj teraz, akurát   dnešné metódy sú pochopiteľne   sofistikovanejšie. Navyše dnes už nepotrebujete   na seba zložku, ktorú by niekto starostlivo   budoval, tú si poctivo budujete sami na   facebooku, instagrame, google, kde a čo   nakupujete, koho máte priateľov, o čo sa   zaujímate, kedy ste kde, kde radi dovolenkujete a   tak. Navyše dnešná štátna moc už nemá   nejakých šikovných nepriateľov, tých si   kúpi, uplatí, alebo ich nastavený systém   zomelie, lebo kto chce s vlkmi byť... Navyše ak   sa za dnešný disent vydávajú pacienti z   občianskeho tribunálu, tak najväčšia starosť   štátu je, či bude časom dostatok voľného   miesta na psychiatrii. Dej filmu som očakával,   mladý, šikovný pod tlakom podpíše a potom má   výhrady vo svedomí. Neviem, všetko mi tu   pripadalo čiernobiele, a niektoré momenty   divné, už ten začiatok, veď živý utečenec   mi je platnejší, prečo, za kým, kto mi   pomáhal? Ten Poliak v lietadle bol solídny sebec   a dement, keď riskoval malé deti. Z disentu tu   urobili partiu hipíkov, čo vešia sovietske   vlajky zvieratám na hlavy. Vedľa sú spojari a   oni sa čudujú, že idú po nich. Snáď jediné   uveriteľné je postava zástupcu Rybáka,   pragmatik so sedliackym rozumom, vďaka ktorým sa   budujú akékoľvek režimy, lebo nadriadený ako   Dravec nechá pred mladým zastreliť utečenca a   potom mu bezvýhradne verí, chyba. No a bolo by   aj zaujímavé zistiť, čo sa vlastne stalo s   tými najdôležitejšími tajnými po 89tom, lebo   doteraz sa odhalili len udavači, dôverníci,   spolupracovníci, ale tí čo to mali všetko pod   palcom, o nich sa nič nevie a bolo by zaujímavé   zistiť ich pracovnú kariéru v tom nenávidenom   kapitalizme. Ale o nich sa toho moc už   nedozvieme, lebo tesne po revolúcii skartovačky   boli v zábehu viac ako raketové motory
argenson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.11.2019
"Jaktože umíš německy?" - "Mám   německý předky." - "Ty jsi   Němec?!" - "Východní." Na   rozdíl od mnohých nemám problém s Mádlem a   viděl jsem slušně podanou hru kočky s myší s   naprosto vymazleným finále.
mikee007
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.8.2018
Jeden
z komentujících pod tímto filmem, nazval svůj   příspěvek, "pokusem o nové Ucho",   připomínajíc tak legendární snímek Karla   Kachyni. To je, myslím si, velmi trefné. Ano, je   to jakýsi pokus, leč pokus nepovedený...
Ale   o jedno ucho ochuzeni nebudete. Režisér filmu   Konfident, Juraj Nvota, je další z řady těch,   kteří nepochopili, že když metr a půl   vysokému dítěti nalepíte vousy, nevznikne tím   automaticky dospělý. Do hlavní role tak byl   obsazen Jiří Mádl, toto zjevení českého   filmu, které jeden čas zaplevelovalo svou   přítomností, prakticky celou zdejší   kinematografii, ve snímku Konfident opět   dokazuje to, co jsme věděli už jako děti na   školních besídkách. Totiž, že když se   převléknete za Supermana a budete v tom jeho   kvádru vypadat sebelíp, lítat stejně   nezačnete.
A stejně to funguje i v tomto filmu.   K čemu jsou výtečné herecké výkony Budaře   a Vetchého, k čemu je velmi slušná kamera, či   střih, když režisérovi jeho hlavního hrdinu   prostě neuvěříte.
Konfident není vyloženě   špatný film, jenom působí dojmem stokrát   viděného. Nepřináší nic nového, takže se   jeví jaksi zbytečný.
Škoda, protože   potenciál tam jistý byl. Určitě ne ale v   osobě hlavního hrdiny. To byl velký, velký   omyl.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.9.2016
Sice
moc nemusím filmy,kteří se točí na době   dávno minulé,ale na tohle říkám"ale   jo,šlo to":-).Bál jsem se trochu   J.Mádla,jak mi bude sedět v komorní roli,ale   příjemně mě překvapil.Jen si tak   přemýšlím,zda poslední dobou není spíš   "přeVetchováno"(nic proti   p.Vetchému,mám ho jako herce rád).Takže na   skouknutí dobrý,vetší hloubku bych tam asi   nehledal:-)
hvezdyn
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.3.2014
Další filmová bída současné tvorby. Kdyby   tento film vzniknul tak pět let po revoluci, bylo   by to pochopitelné a mělo by to smysl. Že se   něco takového natáčí více než dvacet let po   revoluci, tak je to pouze jen filmovým odpadem.   Začínám už mít pochybnosti o tom, že dnes   dokáží filmaři natáčet filmy s lehkostí a   nadhledem. Jak se ukazuje a potvrzuje, nejlepší   léta pro filmovou tvorbu byla ta léta   šedesátá. Dnes mají tvůrci daleko více   svobody, možná jen relativní svobody, neb moc   je v rukou sponzorů a producentů.
Tento film   se mi prostě nelíbil. Svým způsobem je   agitkou, je to takové prvoplánové dílo. Je to   po všech stránkách špatný film. Černobílé   postavy. Zamračený výraz a sprostá mluva je   dána těm špatným. Výraz „vytáhnout si   hlavu z prdele“ bych pasoval do nějakého   béčkového amerického filmu.
Podobné filmy   už mě spíše unavují. Tento snímek jsem   sledoval spíše ze studijního zájmu. A budu se   příště snažit se mu vyhnout.
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.3.2014
Trochu psycho podívaná z let komunismu a   špehování stb.Docela dobré herecké výkony   ale celkově film nijak moc zajímavý ještě že   ta doba je pryč.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.3.2014
Celkem ucházející snímek z doby nedávné o   tom jak to zde chodilo,co byli STB za MRDKY a jak   není jednoduché hned každého kdo jim podepsal   soudit!Dobré téma+herci,ale některé věci   trošku přitažené za vlásky-7/10.
Filmuska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.3.2014
Výborný film - po dlouhé době !
Akorát ten příběh s polským uprchlíkem v   malém dopravním letadle, mířícím z Polska do   Rakouska je "hodně přitažený za   vlasy".V té době bylo vyloučeno dostat se   s takovým letounkem až do oblasti Hodonínska a   téměř k hranicím s Rakouskem.Už po   překročení státní hranice Polska a   Československa by byl letoun zachycen radary,   případně vidovými hláskami a nejpozději   někde v prostoru kolem Ostravy donucen k   přistání.Proti MIGům neměl nejmenší   šanci.
Jinak 9 bodů - výtečně zpracované   jako celek.
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.4.2013
pokus o nové Ucho
Ponurá atmosféra doby, stálá nejistota,   nedůvěra každého vůči všem. V tom je film   skvělý a vřele jej doporučuji. Přesto mu   však ve srovnání s kultovním Uchem něco   chybí. Co, to je těžko popsat. Snad je to dobou   vzniku - strachem a nejistotou proti klidu a   pohodě tvůrčího štábu. To však není   myšleno jako výtka. Je to jen konstatování   nezvratitelného faktu, že nové Ucho už v   dnešní době natočit nelze. Za Konfidenta všem   velký dík. Takovýchto snímků nebude nikdy   dost.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih109823minih109823Kolonie (2013) 
The Colony n
minih34039minih34039Z rodinného alba (2002) [TV film] 
n
minih37188minih37188Strašidelný dům (2003) 
The Haunted Mansion n
minih13152minih13152Muž s orlem a slepicí (1978) 
n
minih29171minih29171Zelený led (1981) 
Green Ice n
minih17592minih17592Pulp Fiction - Historky z podsvětí (1994) 
Pulp Fiction n
minih17091minih17091Propast (1989) 
The Abyss n
minih12856minih12856Moonraker (1979) 
Moonraker n
minih12104minih12104Opičí maska (2000) 
The Monkey's Mask n
minih60304minih60304Král a skřítek (1980) 
Král a skřítek n


Hodnocení:n12345678910
Konfident (2011)Konfident (2011)Konfident (2011)Konfident (2011)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178396

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10