Duben
ohodnotit

Krajina střelců

Open Range

Další název:
Krajina strelcov; Open Range - Weites Land
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
18.3.2004
„Čtyři přátelé bojují proti tyranskému šerifovi ve jménu zachování svobody, cti a spravedlnosti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Krajina střelců
Western - kdysi nejoblíbenější žánr, jehož tradice sahá až k samotným počátkům filmu, už není zdaleka tak populární jako kdysi. Ale pořád je tady a všichni jeho příznivci doufají, že jen tak nezmizí. Populární americký herec Kevin Costner patří k těm tvůrcům, kteří se zasloužili o jeho určitou renesanci. V roce 1990 debutoval jako režisér epickým příběhem vojáka, který se spřátelí s indiány, Tanec s vlky. Divácký i kritický ohlas snímku, který získal mj. sedm Oscarů, oživil zájem o skomírající žánr a sám Costner se po letech k němu vrátil filmem Krajina střelců (2003). Opět ve vlastní režii vytvořil hlavní postavu bývalého pistolníka Charleyho Waitea, jenž se živí jako honák dobytka. Se svým parťákem Šéfem Spearmanem (Robert Duvall) se u městečka s poetickým názvem Harmonville dostává do konfliktu s bohatým rančerem Baxterem (Michael Gambon), který ovládá celé město, včetně jeho ochránců zákona. Na půdorysu tradiční westernové zápletky se tak střetává dobro se zlem ve své téměř klasické podobě. Nechybí tu ani ženský prvek, představovaný sestrou místního doktora Sue Barlowovou (Annette Bening). Příběh, natočený podle předlohy úspěšného autora westernových knih Laurana Painea, se odehrává v osmdesátých letech 19. století na americkém středozápadě, ovšem natáčelo se v kanadské provincii Alberta.
Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Krajina střelců
Charley Waite (Kevin Costner), Boss Spearman (Robert Duvall), Button (Diego Luna) a Mose Harrison (Abraham Benrubi) jsou kovbojové, kteří se snaží uniknout své minulosti. Jediné místo, kde se cítí svobodní, je kraj, kterým ženou dobytek – země, kde vládne pouze zákon přírody. Všichni čtyři ctí nepsaná "Pravidla Západu", stojí při sobě ve jménu cti a spravedlnosti a snaží se vyhýbat násilí.
Až pohraniční město Harmonville, které ovládá strach a tyranie, změní jejich zásady a přinutí je k boji. Nedaleko Harmonville se střetnou se zkorumpovaným šerifem Poolem (James Ruso) a rančerem Dentonem Baxterem (Michael Gambon), kteří městečku krutě vládnou. Zatímco se kovbojové připravují na rozhodující bitvu, musí se zároveň vypořádat se stíny minulosti.
Herec a režisér Kevin Costner – držitel Oscara za film Tanec s vlky (Dance with Wolves, 1990) natočil strhující a dramatický příběh o přátelství, cti a loajalitě. Krajina střelců se po svém uvedení v USA okamžitě vyhoupla na přední místa v návštěvnosti a po 13 letech zajistila Costnerovi oslňující návrat mezi hollywoodskou extraligu.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Krajina střelců
Po třinácti letech od úspěšného oscarového snímku Tanec s vlky (FP 7/91) se herec, režisér a producent Kevin Costner vrátil ve snímku Krajina střelců k westernu. – Příběh dvou postarších honáků Šéfa Spearmana a Charleyho Waitea, kteří jsou okolnostmi donuceni vzít právo do svých rukou a podstoupit zdánlivě beznadějný souboj se zlovůlí, zkorumpovanou mocí a nakonec i se sebou samými, vychází z klasického schématu žánru. Jeho hrdinové si zakládají na nezávislosti a volnosti (odtud také původní název filmu i předlohy), ovšem ve chvíli, kdy mocný rančer Baxter a uplacený šerif Poole svévolně ohrozí jejich majetek a životy, musejí se bránit. – Stejně jako v Tanci s vlky i zde je patrné Costnerovo okouzlení panoramaty americké přírody. Samotný příběh dvou osamělých střelců ani sentimentální milostný motiv vztahu Charleyho a stárnoucí doktorovy sestry Sue nepřinášejí bohužel nic nového. Důraz je kladen na přátelství mezi dvěma muži, kteří znají lépe toho druhého než sami sebe. Snímku, natočenému podle předlohy úspěšného autora westernových knih Laurana Painea a neskrývajícímu inspiraci takovými skvosty jako jsou třeba V pravé poledne, Sedm statečných, El Dorado či Nesmiřitelní, by prospěla kratší metráž.
-kat-, Filmový přehled 2004/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190672
Osobností: 698187
Fotografií: 765168
Plakátů: 377328
Obsahů a biografií: 178495

Poslední komentáře

Příliš vzdálený most (1977)

Příliš vzdálený most
Bitva o Arhnem (Operace Market   Garden) byla největší   výsadkovou bitvou v druhé   sv. válce a je považovaná   za poslední vítězství   více >

Autor: charlie1612 | Hodnocení: 8 / 10

Kokosové ořechy (1929)

Kokosové ořechy
Prvních dvacet minut je na   odpad. Pak ovšem přijdou ti   dva a hned to začne. Ti   vlastně oživí celý film.   Až na zbytečné hudební   více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 6 / 10

Stíny Manhattanu (2016)

Překvapení

Stíny Manhattanu
Film se mi líbil, jen mi   nějak ušlo, proč ta   Crowleyová po novináři   vlastně chtěla, aby se   dobral pravdy, když ji jako   jediná znala a více >

Autor: Falco11 | Hodnocení: 8 / 10

Mrtví neumírají (1990)

Jako by

Mrtví neumírají
na člověka dýchla   atmosféra lehce plynoucích   devadesátek, do níž se u   nás tak výtečně obtisklo   duo Vorlíček-Macourek.   Víceméně více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 6 / 10

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Čechovi

Čechovi
Čechovi

Kateřina Klausová

Klausová Kateřina

365 dní návratu

365 dní návratu
365 dní návratu

Mario Adorf

Adorf Mario

Matt Frewer

Frewer Matt

Peri Gilpin

Gilpin Peri

Jimmy Glick v Lalawoodu (Jiminy Glick in Lalawood)

Jimmy Glick v Lalawoodu
Jiminy Glick in Lalawood

Kamila Šmejkalová

Šmejkalová Kamila

Arjun Talwar

Talwar Arjun

Válka gangů (The Corruptor)

Válka gangů
The Corruptor

Naposled navštívené:
Čechovi

Čechovi
Čechovi

Kateřina Klausová

Klausová Kateřina

365 dní návratu

365 dní návratu
365 dní návratu

Mario Adorf

Adorf Mario

Matt Frewer

Frewer Matt

Peri Gilpin

Gilpin Peri

Jimmy Glick v Lalawoodu (Jiminy Glick in Lalawood)

Jimmy Glick v Lalawoodu
Jiminy Glick in Lalawood

Kamila Šmejkalová

Šmejkalová Kamila

Arjun Talwar

Talwar Arjun

Válka gangů (The Corruptor)

Válka gangů
The Corruptor