Duben
ohodnotit

Královna Alžběta

Elizabeth

Další název:
Alžbeta; Kráľovná Alžbeta
Rok:
1998
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
25.2.1999
„Provdala se za svou zem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta
Alžběta z rodu Tudorů (Cate Blanchett) byla velmi moderní žena. Dcera Jindřicha VIII. a Anny Boleynové měla nezávislou povahu a železnou vůli. V roce 1558 byla prohlášena za královnu Anglie. Zemřela přirozenou smrtí v době, kdy mnoho jejích současníků odcházelo na onen svět velmi předčasně. Vládla v éře, jíž dominovali muži, o to rychleji se však naučila, jak nevyhnutelná a nebezpečná je zrada a spiknutí, které musela jakožto žena a zároveň i panovnice neustále zakoušet. Na tomto historickém pozadí je tkaný příběh Královny Alžběty, jež se soustředí na její někdejší život princezny i na nejisté začátky jejího panování.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 17.09.2000 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta
16. století. Anglie je rozdělena na dva nesmiřitelné náboženské tábory – protestanty a katolíky. Současná královna Marie Tudorovna nemá dědice a ji i její katolické stoupence děsí představa, že by na trůn dosedla královnina nevlastní sestra Alžběta, protestantka. Přesně to se však po smrti Marie stane. Katolíci musí souhlasit s tím, že na trůn bude povolána charismatická a citově založená Alžběta. Mladá královna se ovšem vzápětí dozvídá o žalostném stavu země, ohrožované vnějšími i vnitřními nepřáteli a nic nenasvědčuje tomu, že právě začíná ono slavné období, které vstoupí do historie jako alžbětinská éra.

Velkoryse pojatý film sleduje první období vlády významné anglické panovnice Alžběty I., která žila v letech 1533–1603. Indický režisér Shekhar Kapur ve svém prvním zahraničním angažmá natočil moderní historickou fresku s atraktivní výpravou a vynikajícími hereckými výkony. Snímek byl především obrovskou hereckou příležitostí pro do té doby nepříliš známou australskou herečku Cate Blanchett, která byla za svůj výkon oceněna prestižním Zlatým glóbem a již role Alžběty katapultovala mezi filmové hvězdy první velikosti. V dalších rolích výborně obsazeného filmu se objevují Geoffrey Rush, Joseph Fiennes, Richard Attenborough, Daniel Craig, Fanny Ardant, Vincent Cassel či bývalá fotbalová hvězda Eric Cantona. Kapur s Blanchett se k tématu vrátili ve filmu Královna Alžběta: Zlatý věk (2007), líčícím vrcholné období Alžbětiny vlády.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta
16. století. Anglie rozdělena na dva náboženské tábory - protestanty a katolíky. Současná královna - Marie Tudorovna nemá dědice. Ji i její katolické stoupence děsí představa, že by na trůn dosedla královnina nevlastní sestra Alžběta, protestantka. Přesně to se však po smrti Marie stane. Katolíci musí souhlasit s tím, aby na trůn byla povolána charismatická a citová Alžběta. Dvůr sice ožije intrikami a pomluvami, ale monarchie zaznamená velký rozvoj politický i kulturní, protože nastává pro historiky i laiky ono slavné období, které pak bylo nazváno "alžbětinskou érou".

Brilantně natočený historický film s kombinací pohádkové přírody, nádherných kostýmů i pochmurné atmosféry bitev a středověkých žalárů "Královna Alžběta" je obrovskou hereckou příležitostí hlavně pro australsou herečku Cate Blanchettovou. Zahrála jednu z nejpopulárnějších osobností světové historie s takovou přesvědčivostí, že byla za tuto roli nominována na "Zlatý glóbus". V dalších rolích uvidíme Geoffrey Rushe (Bídníci), Josepha Fiennese (Anglický pacient), Richarda Attenborougha (Jurský park, Zázrak v New Yorku). Režisérem filmu je Pakistánec Shekhar Kapur.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta
Anglie na konci 16. století zažívala období velkého vzrůstu moci a slávy. Léta, kdy byly položeny základy pozdějšího mohutného impé-ria. Největší měrou se o to zasloužila výjimeč-ná panovnice, podle níž bude tato doba později zvána alžbětinskou. Ale jak dosáhla takovéhoto postavení? Byla rozenou vladařkou nebo se jí teprve stala?
V historickém dramatu Shekhara Kapura se jednalo jednoznačně o druhý případ. V posled-ních měsících vlády své nevlastní sestry Marie byla Alžbéta bezelstnou a naivní dívenkou, do-
sud nepoznamenanou krutým bojem o moc. Po Mariině smrti se Alžběta náhle ocitá v centru nemilosrdných bojů o trůn, s pramalou šancí nejen na vítězství, ale i na pouhé přežití. S po-mocí nelítostného rádce Walsinghama se ale ze slabé dívky stane cílevědomou ženou, schopnou plně reprezentovat zájmy své i celé země. Za cenu ztráty iluzí, ohledů na jiné a na-děje na normální život.
Indický režisér Shekhar Kapur poctivě res-pektoval historická fakta a jeho snímek je záro-veň po dramatické i vizuální stránce neobyčej-ně aktraktivní. Velmi kvalitní jsou i herecké vý-kony, především Cate Blanchettové v titulní roli a Geoffreyho Rushe jako jejího rádce Walsinghama.

Autor/Zdroj: ci/


Ocenění: Zlatý glóbus pro herečku v dramatu, Cena za ženský herecký výkon na MFF v Torontu 1998 (oboje C. Blanchettová), Oscar za masky (ze sedmi nominací)
Historické drama o legendární anglické panovnici Alžbětě I. (1533-1603) zachycuje počátky její vlády - od nástupu na trůn přes její citový vztah k hraběti z Leicesteru, náboženské rozbroje a kontraúder proti spiknutí vedenému skotskou královnou Marií de Guise až pa rozhodnutí zůstat „panenskou" (tedy neprovdanou) královnou a obětovat všechny síly rozkvětu říše. Tvůrci velkoryse pojatého snímku zaměřili svou pozornost i na královnin soukromý život. Moderní historická freska pracuje s vizuální bohatostí, nevšedními pohyby a úhly kamery, hbitým střihem, atraktivní výpravou a výbornými hereckými výkony.
Královna Alžběta není paradoxní jen tím, že ji jako „anglické národní stříbro" natočil Ind. Koneckonců právě jeho přispění vděčí film za svou strhující obrazovou magii a nezatíženost evropským tradicionalismem. Výjimečné na snímku je i to, že dvě jeho nejvýraznější postavy ztělesnili australští herci. (I. Hejlíčková, Cinema 3/99)
Současný „zběsilý" útok na Shakespeara dal dokonce vzniknout určitému filmařskému stylu. I přes podstatné rozdíly v pojetí mezi Královnou Alžbětou a Zamilovaným Shakespearem oba filmy začínají scénou mučení, jako by tím dávaly najevo, že jim není vlastní žádná sladká nostalgie. Kladem Zamilovaného Shakespeara je, že se vyvaroval nekritickému obdivu vůči velkému básníkovi a že bezostyšně bere, odkud se dá - přesně tak, jak to činil sám Mistr. Režie Královny Alžběty, mnohem temnějšího a hlubšího pokusu o postižení mentality oné doby, byla vtipně svěřena cizinci. Ind Shekhar Kapur, nijak nezatížený úctou a obdivem k slávě alžbětinské doby, jako by s úžasem odhaloval primitivnost a barbarství tehdejšího světa. (F Kemp, Film a doba 2/00)

Autor/Zdroj: /Kino MAT


Popis / Obsah / Info k filmu Královna Alžběta
Historické drama Královna Alžběta zachycuje první období vládly významné panovnice, která žila v letech 1533-1603. Legendární postava Alžběty I. Se stala námětem řady filmů, objevuje se mj. i v právě uváděné historické komedii Zamilovaný Shakespeare. Tvůrci velkoryse pojatého snímku sledují historické události, spjaté s potlačením protestantského povstání v roce 1554, s nástupern Alžběty na trůn v roce 1558 a až do roku 1573, kdy' panovnice po upevnění moci dospívá k rozhodnutí zůstat "panenskou" (tedy neprovdanou) královnou a obětovat všechny síly pro rozkvět říše. V centru pozornosti
je i královnin soukromý život, zejména její vztah k milenci hraběti z Leicesteru. Pozornost se ovšem zaměřuje i na další historické postavy, především na spikleneckého vévodu z Norfolku, královnina ochránce sira Francise Walsirghama či skotskou královnu Marii de Guise, a na záludné boje o moc, spjaté s náboženskými rozbroji. - Indický; režisér Shekhar Kapur ve svém prvním zahraničním angažmá zvolil podobný klíč, jako tvůrci Královny Margot (1994). Natočil rnoderní historickou fresku, pracující s vizuální bohatostí, s nevšedními pohyby a úhly kamery, s hbitým střihem, s atraktivní výpravou a s výbornýrni hereckými výkony. - V roli francouzského velvyslance se objevuje bývalá fotbalová hvězda Eric Cantona.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Královna Alžběta: Zlatý věk (2007)

 Královna Alžběta: Zlatý věk (2007)
Královna Alžběta: Zlatý věk n
Elizabeth: The Golden Age
Žánr: historický / drama / životopisný
Země: Velká Británie / Spolková republika Německo / Spojené státy americké / Francie
Režie: Shekhar Kapur

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10