Duben
ohodnotit

Láska na první boj

Les combattants

Další název:
Love at First Fight; Láska na prvý boj; Liebe auf den ersten Schlag
Žánr:
Země:
Rok:
2014
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
28.5.2015
„V armádě jde o život, v lásce o přežití.“
Popis / Obsah / Info k filmu Láska na první boj
Láska na první boj je celovečerním debutem francouzského režiséra Thomase Cailleyho, který svým předcházejícím krátkým filmem Paris Shanghai (2010) zaznamenal obrovský mezinárodní úspěch. I ve své dlouhometrážní prvotině zobrazuje nečekanou „srážku“ a společnou cestu dvou diametrálně odlišných postav, které tak posouvají hranice svých možností.

Zdá se, že Arnaud stráví pokojné léto v kruhu své rodiny, kolegů z práce a nejbližších přátel. Avšak jednoho dne si všimne krásné, ale drsné Madeleine, ztělesňující čistou energii a neustálý pohyb, která ho svým nevhodným a někdy násilným jednáním záhadně přitahuje. Mírumilovný Arnaud bere věci tak, jak jsou, naopak Madeleine neustále s něčím bojuje a překonává samu sebe. Jejím snem je podstoupit armádní výcvik a Arnaud se rozhodne ji v tom podporovat a chránit, čímž se jeho stereotypní život převrátí vzhůru nohama. Nic však nevyjde podle jejich plánu, protože vzájemně nepatří do svých rozdílných světů. Jediným východiskem je vytvořit si nový.

be2can 2014


Popis / Obsah / Info k filmu Láska na první boj
„V armáde ide o život, no v láske o prežitie.”

Láska na prvý boj je celovečerným debutom francúzskeho režiséra Thomasa Cailleyho, ktorý svojím predchádzajúcim krátkym filmom Paris Shanghai (2010) zaznamenal obrovský medzinárodný úspech. Aj vo svojej dlhometrážnej prvotine zobrazuje nečakanú „zrážku“ a spoločnú cestu dvoch diametrálne odlišných postáv, ktoré posúvajú hranice svojich možností.

Zdá sa, že Arnaud strávi pokojné leto v kruhu svojej rodiny, kolegov z práce a najbližších priateľov. Jedného dňa si však všimne krásnu, no drsnú Madeleine, stelesňujúcu čistú energiu a neustály pohyb, ktorá ho svojím nevhodným a niekedy násilným správaním záhadne priťahuje. Kým mierumilovný Arnaud berie veci tak, ako sú, naopak Madeleine neustále s niečím bojuje a prekonáva samu seba. Jej snom je podstúpiť armádny výcvik a Arnaud sa rozhodne ju v tom podporovať a chrániť, čím sa jeho stereotypný život prevráti hore nohami. Nič však nevyjde podľa ich plánu, pretože vzájomne nepatria do svojich rozdielnych svetov. Jediným východiskom je vytvoriť si nový.

Cailleyho príbeh o láske a prežití, ale aj o ceste z reality do sveta snov a fantázie, očaril divákov i filmových kritikov na MFF v Cannes v roku 2014 a hneď po svojej medzinárodnej premiére získal Cenu FIPRESCI, Cenu Label Europa Cinemas, C.I.C.A.E. Award a hlavnú cenu SACD Prize v sekcii Directors' Fortnight. A okrem toho bol na prestížnom canneskom festivale nominovaný na Zlatú kameru a Queer Palm.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Láska na první boj
Zdá se, že Arnaud stráví pokojné léto v kruhu své rodiny, kolegů z práce a nejbližších přátel. Jednoho dne si však všimne krásné, ale drsné Madeleine, ztělesňující čistou energii a neustálý pohyb, která ho svým nevhodným a někdy násilným jednáním záhadně přitahuje. Mírumilovný Arnaud bere věci tak, jak jsou, naopak Madeleine neustále s něčím bojuje a překonává samu sebe. Jejím snem je podstoupit armádní výcvik a Arnaud se rozhodne ji v tom podporovat a chránit, čímž se jeho stereotypní život převrátí vzhůru nohama. Nic však nevyjde podle jejich plánu, protože vzájemně nepatří do svých rozdílných světů. Jediným východiskem je vytvořit si nový.

Ceny: FF Cannes 2014: Cena C.I.C.A.E., cena FIPRESCI, cena SACD, Label Europa Cinemas; MFF Cairo 2014: Nejlepší herečka; Ceny César 2015: Nejlepší herečka, Nejnadějnější herec, Nejlepší debut; Francouzský syndikát filmových kritiků 2014: Nejlepší debut; Cena Louis Delluc 2014: Nejlepší debut.

Zdroj: Dny evropského filmu 2015


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Marie Antoinetta

00:00 - 00:55

13 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Harry Palmer: Případ Ipcress

23:20 - 00:15

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

23:35 - 00:40

38 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:50 - 01:10

23 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190623
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376933
Obsahů a biografií: 178392

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10