Duben
ohodnotit

Louis Pasteur [TV minisérie]

Další název:
Pomocný učitel, Člen akademie, Tvrdohlavý penzista
Rok:
1977
Délka:
252 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Louis Pasteur
Francouzský chemik a biolog Louis Pasteur je uznáván jako největší osobnost dějin lékařství. Do medicíny vnesl teorii, že základem nemoci jsou bakterie, proti nimž je nutné tělo očkovat.

DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ
Louis Pasteur se narodil 27. prosince roku 1822 v městě Dóle ve východní Francii jako syn koželuha. Vyrůstal ve městě Arbois, kde začal chodit do školy. V té době více nežli k dětské formě bádání tíhl spíše k výtvarné činnosti, specielně kreslení. Jeho kresby a portréty byly na velmi výborné úrovni. Pasteurův otec však nepřipustil myšlenku, že by jeho syn byl umělec a spíše by jej raději viděl jako středoškolského profesora. Sám Louis se ale později v období dospívání začal zajímat o chemii.

POČÁTKY VĚDECKÉ ČINNOSTI
Středoškolská studia byla u Pasteura zaměřena vědecky i umělecky. Louis Pasteur totiž vystudoval vyšší odbornou školu literární v Besanconu a matematickou v Dijonu, ve 21 letech začal studovat pařížskou univerzitu. Na univerzitě vystudoval přírodní vědy. Dalo by se očekávat, že patřil k nejlepším studentům, opak však byl pravdou, byl spíše považován za průměrného. Doktorát získal Pasteur v roce 1847 a poté se zcela ponořil do vědecké práce. Veškeré schopnosti v něm ukryté, se dostaly na povrch. V pouhých 26ti letech se proslavil jako chemik díky výzkumu kyseliny vinné.

VÝZKUM BAKTÉRIÍ, PRVNÍ VAKCÍNY
Poté se začal zaobírat procesem kvašení a studovat mikroorganismy, které tento proces vyvolávaly. Začínal s tímto výzkumem u nápojů. Zjistil, že přítomnost některých mikroorganismů má na proces kvašení negativní účinek a to ho přivedlo na myšlenku, že podobným způsobem to funguje i u člověka – jisté druhy baktérií mohou vyvolat nemoc a problém v lidském organismu. Do lékařské vědy prosadil různé antiseptické metody, které měly zabránit proniknutí škodlivin do organismu a předcházet šíření nemocí.
Vyvinul též metodu ničení mikroorganismů v nápojích, jíž se na jeho počest říká „pasterizace“. Velkým přínosem byla pasterizace u mléka, kde díky tomuto procesu hubení škodlivých baktérií se podařilo předcházet úmrtím na otravu z mléka.
V neposlední řadě je Pasteurovou zásluhou očkovací látka proti slezinné sněti a průkopnictví vzniku vakcín vůbec. Naprosto šokující záležitost bylo objevení vakcíny proti vzteklině. Ve svých 61 letech vakcínu podal devítiletému chlapci, jehož pokousal vzteklý pes. Pasteur velmi riskoval. Vakcínu zkoušel pouze na psech, nemohl plně vědět, kterak zareaguje u člověka, nicméně dopad byl pozitivní. Chlapce se podařilo zachránit díky Pasteurově vakcíně a další významný krok v dějinách medicíny byl na světě.

Louis Pasteur se oženil 29. května roku 1949 s Marií Laurentovou, dcerou lektora univerzity. Manželství bylo samo o sobě šťastné, ale poznamenané smutným stínem ze ztráty sedmi z devíti dětí. Pouze dvě se dožily dospělého věku.
Významný chemik a biolog Louis Pasteur zemřel 28. září 1895 nedaleko Paříže po opakovaných záchvatech mozkové mrtvice. Původně byl pohřben v katedrále Notre Dame, ale později byly jeho ostatky přeneseny do krypty v budově vědeckého institutu, jež nese jeho jméno.

Zpracováno s využitím těchto publikací:
NOVOTNÝ, Tomáš: 100 + 1 světoznámých mužů, vydal Mayday, Pardubice, 2007, ISBN: 80-86986-28-4

HART, Michael H.: 100 nejvlivnějších osobností dějin, Knižní klub, Praha, 1994, 1. vydání, ISBN: 80-7176-083-8


Autor: Petra.Barbie

Popis / Obsah / Info k filmu Louis Pasteur
Třídílný seriál o životě a práci světoznámého vědce a zakladatele světové mikrobiologie.
Slovenská televize


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Pomsta Růžového pantera (1978)

14:05 - 15:45

63 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Semínka dobrodějů

15:05 - 15:30

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190684
Osobností: 698196
Fotografií: 765198
Plakátů: 377353
Obsahů a biografií: 178508

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10