Duben
ohodnotit

Lovci pokladů

National Treasure

Rok:
2004
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
3.2.2005
„Aby rozluštil kód, musel porušit všechna pravidla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
Jistý předek rodiny Gatesových se dostal k informaci, která na dalších 6 generacemi změnila život této rodiny na nekonečnou honičku za bájným pokladem Templářů, který se po staletí objevoval a zase ztrácel a jehož hodnota je tak velká, že není souzeno jednomu člověku, aby jej celý vlastnil. Nejmladší člen rodiny, Ben Gates se za tímto pokladem vydává...
Hodně štěstí :-)


Autor: Tristan_

Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
POZOR SPOILER!!

Malému chlapci vypráví děda o ohromném pokladu. Jejich rodina jej hledá několik desítek let…

Tento chlapec – Benjamin Franklin Gates - po letech dospěje a ocitá se na severním pólu s několika lidmi a přítelem Rileym. Nalézají zde prastarou loď Charlotu. V ní má být klíč k pokladu. Ten tam také je, ale také je tam spousty střelného prachu. Klíč je nalezen, ovšem dochází ke konfliktu, a jeden z členů výpravy Ian Howe vyhrožuje zabíjením. Nakonec ukrade klíč a prchá. Ben s Rileym zůstávají v lodi plné střelného prachu, který hoří.

Samozřejmě, že uniknou a vědí, že Howe se pokusí ukrást listinu - Deklaraci nezávislosti. Ve snaze tomu zabránit navštíví různé instituce, ale nikde jim není uvěřeno. Dokonce jim nevěří ani doktorka Abigail. A tak se ti dva rozhodnou ukrást Deklaraci sami. Plán se vcelku daří, ale na konci krádeže se objevuje Howe. Dochází ke střelbě a následné honičce. Ben uniká i s Rileym, ale i s doktorkou Abigail, která se k věci nechtěně nachomýtla. Howe listinu získá, a když do ní nahlédne, je kapánek zklamaný. Ben jde s oběma kumpány navštívit otce, od kterého chce pomoc. Rozluští kódy z druhé strany deklarace. Tyto je zavedou o kus dále, kde získají další nápovědu. Musejí tak k domu nezávislosti, kde jim stín ukáže místo kam se podívat. Zde nalézá Ben zvláštní brýle s barevnými sklíčky. Ovšem je tu i Howe a ten získává originál Deklarace. Ovšem bez brýlí je mu zcela k ničemu. Ben je zatčen FBI a nucen ke spolupráci. Uniká však skokem do vody z velké výšky a potápěči je dopraven k Howeovi. Ten drží jeho otce jako rukojmí a pak dostane i Abi a Reilyho. Všichni společně se ocitají v kostele, kde v podzemí objeví soustavu schodišť, výtahů a chodeb. Dochází k dalším konfliktům a Howe nechává Bena s otcem, Abi a Rileym hluboko v podzemí bez šance na návrat…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
Už niekoľko generácií Gatesovcov hľadá ukrytý templársky poklad. Benjaminovy Gatesovi sa podarí získať stopu, ktorá ho dovedie k severnému polárnemu kruhu. Tu získa ďalšie stopy, ktoré ho približujú stále viac k pokladu. Potrebuje ukradnúť Deklaráciu nezávislosti aby ju ucránil pred svojim bývalým partnerom Ianom a aby zistil, čo sa skrýva na jej zadnej strane. Spoločnosť mu robí kamarát Riley a správkyňa Národného archívu Abigail. Musia si však dávať pozor na Iana a tiež na FBI ktorá Gatesa hľadá.
Pútavý, dobrodružný thriler v ktorom sa stretneme s hádankami, kódmi a šiframi, ktoré hrdinu posúvajú vpred.


Autor: branok

Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
Dědeček kdysi svěřil svému vnukovi Benjaminovi Gatesovi tajemství o ohromném pokladu templářských rytířů, které si rodina předává již několik pokolení. Klíčem k pokladu je heslo „Tajemství ukrývá Charlotte“.

Benjamin se svými parťáky nyní našli v zamrzlém oceánu krásnou loď Charlotte. V lodi není poklad, jen dýmka, na které je zašifrovaný klíč k mapě pokladu. Mapa je nakreslena na zadní straně Deklarace nezávislosti USA. Benjamin nechce Deklaraci ukrást, a proto se ho Ian snaží se svým parťákem zabít. Naštěstí se Benovi s Rileym podaří jim utéct. Benjamin a Riley jdou ohlásit připravovanou krádež FBI, ale ti jim nevěří. Nevěří jim ani doktorka z národního archivu Abigail Chasová. Aby Deklaraci uchránili, rozhodnou se ji ukrást dřív než Ian. Plán musí být proveden v průběhu galavečera...

Riley se napíchne na bezpečností kamery budovy, Benjamin zfalšuje průkaz ochranky a dostane se dovnitř. Ian se svou partou se do budovy dostanou zespodu. Benjamin Deklaraci získá, musel však zaplatit v suvenýrech kartou, takže po něm jde FBI. Abigail si jich všimne a jde za nimi, takže ji nakonec vezmou s sebou. Na zadní straně deklarace opravdu najdou klíč. Pomocí klíče musejí vybrat písmena z dopisů Silence Dogoodové. Nápis je zavede do síně nezávislosti, kde je zvon svobody. A Ian je jim stále v patách...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
V dávných dobách nashromáždili rytíři templářského řádu obrovský poklad, který pak svobodní zednáři ukryli kdesi v Americe, aby nepadl do rukou Britům. Když jeho strážce Charles Carroll v roce 1832 umíral, nebyl poblíž žádný zednář, kterému by mohl tajemství předat, a tak předal informaci vedoucí k pokladu svému mladému kočímu Thomasi Gatesovi. On i jeho potomci se od té doby pokoušejí poklad najít, zatím však marně. Také Ben Gates, kterého jako chlapce okouzlilo dědovo vyprávění o pokladu, pokračuje v rodinné tradici. S výpravou, financovanou boháčem Ianem Howem, právě míří k vraku lodi Charlotte, která kdysi uvízla za severním polárním kruhem. Místo pokladu však v jejích útrobách objeví pouze dýmku, ukrývající rébus s další stopou vedoucí k pokladu. Ben tajné písmo vyluští a zjistí, že další informace je ukryta na rubu listiny památného Vyhlášení nezávislosti. Ian se rozhodne listinu uloupit, a když se Ben na loupeži odmítne podílet, pokusí se ho zbavit. Jenže Ben i jeho přítel Riley uniknou před výbuchem a vrátí se do Ameriky a pokusí se varovat před loupeží nejprve FBI a poté Abigail Chaseovou v Národním archívu. Nikdo mu však nevěří, a tak se Ben rozhodne Iana předběhnout.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
Benjamin Franklin Gates (NICOLAS CAGE) obětoval celý život hledání bájného pokladu řádu Templářů, za kterým se bezúspěšně honilo už šest generací jeho předků. Teprve Benovi se však podařilo sérii marných pokusů prolomit a konečně najít nejdůležitější vodítko k jeho nalezení - mapu ukrytou na zadní straně Deklarace nezávislosti. Když se ale o velkém objevu dozví jeho úhlavní nepřítel (SEAN BEAN), je Ben postaven před velké dilema - pokud nezcizí nejcennější americký dokument sám, padne do rukou nebezpečného zločince. Do víru Benova závodu s časem, nebezpečnou konkurencí a vládními agenty je postupně vtažen jeho kamarád a počítačový nadšenec Riley (JUSTIN BARTHA) a okouzlující restaurátorka Národního archivu Abigail Chase (DIANE KRUGER). Společnými silami se musí pokusit zrealizovat jednu z nejnáročnějších loupeží všech dob a rozluštit 2000 let staré tajemství největšího pokladu v dějinách Ameriky.
Člen: aegis


Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
Oscarem oceněný NICOLAS CAGE (Nejlepší herec v hlavní roli, Leaving Las Vegas, 1995) ztvárnil ve Lovci pokladů hlavního hrdinu Benjamina Franklina Gatese, potomka šesti generací lovců bájného pokladu templářů ukrytého kdesi v Americe. Stejně jako jeho předci, i Ben se celý život honí za pokladem, v jehož existenci jen málokdo věří.
Avšak právě jemu se podaří odhalit vzácnou stopu, která by ho mohla k jeho celoživotnímu snu dovést Tím je mapa ukrytá, kde jinde než na na rubu Deklarace nezávislosti, nejvzácnějšího amerického dokumentu. Když se však o existenci mapy dozví i Benův úhlavní rival a konkurent (SEAN BEAN), je Ben postaven před dilema. Buď se sám dopustí svatokrádeže a vzácný dokument (chráněný těmi nejsofistikovanějšími bezpečnostními systémy na světě) zcizí nebo jej nechá padnout do rukou nebezpečného zločince. Během šílené honičky s časem, nebezpečnými rivaly a vládními agenty se ke Gatesovi postupně přidává Benův kamarád, počítačový génius, Riley (JUSTIN BARTHA) a půvabná restaurátorka Národního archívu Abigail Chase (DIANE KRUGER). Podaří se jim společnými silami uskutečnit nejnáročnější loupež v historii lidstva a rozluštit 2000 let staré tajemství největšího pokladu v dějinách Ameriky?

DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Lovci pokladů
Tradiční dobrodružný příběh s vděčným tématem Lovci pokladů natočil Jon Turteltaub ve spolupráci se známým producentem akčních filmů Jerrym Bruckheimerem. Scenáristé v dosti komplikovaném příběhu spojují reálné historické postavy s legendou o templářském pokladu (tu mj. zpracoval i Dan Brown v bestselleru Šifra mistra Leonarda) a s čirou fikcí. Do vyprávění ze současnosti ostatně vsunuli dvě krátké retrospektivy z minulosti (jednu z roku 1832 a druhou, rekapitulující osudy pokladu). – Již několik generací rodiny Gatesů se snaží nalézt poklad, který otcové-zakladatelé americké nezávislosti jako svobodní zednáři a „dědicové“ templářů ukryli tak, aby se nedostal do rukou nenáviděných Britů. Na práci svých předků naváže k velké otcově nelibosti Ben Gates. Spojí se s boháčem Ianem Howem, z nějž se však vyklube zrádný nepřítel. Ben s přítelem Rileyem tak pátrá po pokladu a zároveň musí vzdorovat Ianovi a jeho lidem i agentům FBI. Jedna z důležitých informací je totiž tajně ukryta na rubu Prohlášení nezávislosti z roku 1776. Ben se musí přísně střeženého originálu zmocnit dříve než Ian, přičemž se setká s půvabnou archivářkou Abigail, která se později přidá k honbě za pokladem. Dobrodruzi mají kromě odvahy i velkou erudici, neboť navazující stopy vždy vedou k nějaké historické památce či postavě. Děj se přemisťuje od polárního kruhu, kde Ben objeví starou loď zamrzlou v ledu, přes Washington a Filadelfii až do New Yorku. Tvůrci prokázali značnou vynalézavost při luštění rébusu, který si sami zadali, avšak často na úkor očekávaných akcí a za cenu značně pomalého tempa a zbytečné popisnosti. Tyto nedostatky nepřeklenou ani známí herci. – Film je sice díky exkurzi po historických památkách poučný, pokud se jedná o kořeny americké nezávislosti, avšak divák si musí být stále vědom, že zmiňované dobové reálie slouží jen ke konstrukci ryze fiktivní zápletky.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Lovci pokladů: Kniha tajemství (2007)

 Lovci pokladů: Kniha tajemství (2007)
Lovci pokladů: Kniha tajemství n
National Treasure: The Book of Secrets
Žánr: akční / dobrodružný / thriller / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Jon Turteltaub

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Dynastie Nováků (1982) [TV ser...

11:10 - 12:00

39 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:30 - 12:00

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Tipy ptáka Loskutáka

11:30 - 11:55

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190632
Osobností: 698044
Fotografií: 764594
Plakátů: 377038
Obsahů a biografií: 178419

Poslední komentáře

Abigail (2024)

Další

Abigail
z produktů, které slučují   horor s kriminálkou.   Přestože sleduje ne tak   úplně originální linku, je   profesionálně spolehlivě   rozveden více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 9 / 10

Válka policajtů (2024)

Válka policajtů
Vypadalo to jako kopie   italského filmu o mafii ale   tady to znechutili tím že   tam chalastali jak o   život,což mě nijak nebavilo   jestli více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Kouzelná chůva Nanny McPhee (200...

Kouzelná chůva Nanny McPhee
Ačkoliv nejsem cílová   skupina, musím uznat, že mě   to celkem bavilo. Jasně, byly   tam slabší a nesmyslné   momenty, ale jako celek   dobrý. Dobře zahrané,   natočené a i občas vtipné

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Ulice New Yorku (2001)

Ulice New Yorku
Když člověk vezme v potaz,   že jde o nezávislý biják   natočený s naprosto   zanedbatelným rozpočtem, je   nutné považovat ho určitě   za více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Pokrevní pouto (2013)

Pokrevní pouto
Průměrná krimi o dvou   bratrech jeden padouch druhý   polda ,padouch vyleze z basy a   začne dělat problémy   nejdřív nájemná vražda   pak více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10