Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Malá farma
Poctivé domácí potraviny, česká kuchyně, život na venkově a spousta zvířat. To jsou hlavní přísady nové dokumentární reality show, kterou začala natáčet Česká televize. Dva mladí lidé z Prahy, Honza a Veronika, se budou pod dohledem kamer snažit vybudovat fungující biofarmu. Ta vzniká za pomoci odborných poradců i ochotných sousedů v romantickém prostředí jihočeského Blanského lesa, na malebné samotě Kuklov u Brloha, kde František Vláčil natáčel nezapomenutelné "Údolí včel". Seriál má v reálném prostředí vyzkoušet, zda a jak mohou mladí lidé z města žít na venkově. Zjistíme, jestli doma pěstovaná zelenina a chovaná zvířata mají jinou, lepší kvalitu a chuť než potraviny z hypermarketu, a představíme zcela nové i dávno zapomenuté recepty z české kuchyně. Malá farma se stane domovem koz, králíků, perliček, kachen, ovcí, kuřat, prasátek a mnoha dalších domácích i hospodářských zvířat. Honza a Veronika je budou chovat šetrně, v souladu s přírodními principy. Zbývá čas i na společenský život - dožínky, masopust a zabíjačky. A všichni jsou napjatí, zda a jak to Honza s Veronikou zvládnou.


Popis / Obsah / Info k filmu Malá farma
Dokážou ještě mladí lidé z měst žít na venkově? Mohou být domácí produkty a potraviny nejen chutnější a zdravější, ale i levnější než z hypermarketu? Umíme využít to, co nám příroda nabízí, aniž bychom ji ničili? To jsou hlavní otázky, které si klade nová dokumentární reality show produkovaná televizním studiem České televize v Brně.

Sedmadvacetiletý Honza Macků a třiadvacetiletá Veronika Olivová z Prahy, vítězové konkurzu, souhlasí s tím, že na tři roky odejdou z hlavního města na Šumavu, do Blanského lesa. V prostorách někdejšího německého statku v romantickém Kuklově u Brloha se za tu dobu pokusí vybudovat prosperující ekologickou farmu. Postupně začnou chovat zvířata, nejprve slepice, perličky a králíky, časem také kozy, ovce i prasátka. V podhůří vrchu Kleť budou zvelebovat louky i pěstovat domácí skleníkovou zeleninu. Své produkty postupně nabídnou přímo lidem na farmářských trzích nebo restauracím v nedalekém Českém Krumlově.

Poradci nové reality show ČT jsou pro oblast ekologického zemědělství prof.ing. Jan Moudrý, CSc. z Jihočeské univerzity, pro oblast biopotravin autorka nejčtenější české biokuchařky Hana Zemanová a pro oblast gastronomie a staročeské kuchyně šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Václav Frič. Už z tohoto seznamu vyplývá, že kromě emocí z budování ekofarmy se diváci ČT dočkají také informací o zdravých potravinách a mnoha neotřelých kuchařských receptů.

Jan Macků a Veronika Olivová byli pro hlavní roli v reality show vybráni v dubnu letošního roku ze 42 uchazečů. Ti se přihlásili na základě inzerátů na českých vysokých školách zemědělského a ekologického charakteru. Jan je vystudovaný lesní inženýr, Veronika studuje na České zemědělské univerzitě v Praze obor Krajinné a pozemkové úpravy. Jejich společným koníčkem je chov perliček, Honza je zpěvák a frontman metalové kapely Dymytry.

Ve druhé sérii, zkoušejí štěstí na farmě Vašek a Bethany, Jihočech a Kanaďanka. Vašek odjel do drsných národních parků Kanady za prací, ale navíc tam našel i dívku, se kterou se rozhodl spojit svůj život. Po ročním pobytu v Kanadě se Vašek s Bethany přihlásili do konkursu na novou dvojici Malé farmy a konkurs vyhráli. Čeká je tedy nejen zásadní změna životního stylu a tvrdá farmářská práce, ale Beth musí překonat také jazykovou a kulturní bariéru.

Malá farmaVašek a Bethany jsou na farmě v Kuklově u Brlohu už druhý měsíc a postupně zde obnovují provoz. Jejich úkolem je rozšířit chov ovcí, vytvořit podmínky pro stádečko prasat – přeštíků ve volném výběhu, rozjet produkci kozích sýrů a zmnohonásobit produkci slepic, krůt a vodní drůbeže. Chtějí hospodařit podle ekologických principů a vyzkoušet postupy, které používaly předešlé generace zemědělců. Hlavním úkolem je vyrobit co nejvíce vlastních zdravých produktů, a v duchu moderního multifunkčního zemědělství najít pro farmu příležitosti v agroturistice.

Život na samotě v podhůří Šumavy není jednoduchý, ovce a kozy stále utíkají z ohrad, chov slepic už několikrát zdecimovaly lišky a králíky ohrožuje smrtelná choroba kokcidióza. Bethany se navíc stýská po přátelích a kanadských jezerech, musí rychle vstřebat složitou češtinu. Najdou Vašek a jeho partnerka dost odvahy a odhodlání překonat obtíže?

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Vražda v Mezopotámii (2001) [T...

22:00 - 23:40

94 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Vycházející slunce (1993)

22:05 - 00:15

89 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Padesát odstínů temnoty (2017)

22:50 - 01:10

44 minut již uběhlo
96 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:05 - 23:55

89 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190628
Osobností: 698009
Fotografií: 764538
Plakátů: 376944
Obsahů a biografií: 178406

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10