Duben
ohodnotit

Marie Terezie [TV minisérie]

Další název:
Maria Theresia; Mária Terézia
Rok:
2017
Délka:
508 minut, 99+102+93+100 + 114 min

Obsah filmu Marie Terezie




 
Dvoudílný projekt je strhující historickou epopejí mapující životní osudy mladé Marie Terezie, jedné z nejvýznamnějších postav novodobé Evropy, která po více než 40 let úspěšně vládla říši, rozkládající se na území dnešních 12 evropských států. V uplynulém roce si Evropa připomněla 300. výročí jejího narození. Jde o naprosto unikátní koprodukci čtyř evropských veřejnoprávních televizí – České televize, rakouské ORF, Slovenské RTVS a maďarské MTVA. Celý projekt je o to prestižnější, že idea záměru, včetně námětu a scénáře, vznikla právě v České televizi a její kvalita přesvědčila významné evropské partnery o vstupu do realizace. Minisérie se...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Dvě Marie Terezie. Obě jsou bez konce, ale jinak zcela odlišné

Novoroční program obsadí jediná žena. Odpolední dokument Panovnice i večerní pokračování minisérie Marie Terezie mají stejnou hrdinku, ale jinak se liší ve všem; kromě toho, že oba projekty o ní stále neřekly vše. číst dál

Hodnocení: 50 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

wodoo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2022
zajímavé zpracování, podané místy i vtipnou   formou. Historická fakta stravitelná i pro ty,   co nejsou extrémně založeni na historické   události.

Opravdu hodně dobrý zážitek a   skvěle zpracované. Za mě, plný počet   hvězdieček a ještě mnoho navíc, jsem opravdu   potěšena a mohu jedině doporučit
Čaroděj_Mrakomor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.10.2020
První dva díly byly opravdu zajímavé. Skvělé   kostýmy, herci i atmosféra. Bravo!
Co se ale   proboha změnilo ve třetím dílu? Najednou se z   historického dramatu stane komedie. Přehrané   herecké výkony působí až divadelně a   legrační hudba spíše podtrhuje atmosféru   moderní pohádky, kterou nikdo nemá rád.  
Čtvrtý díl jsem pro jistotu vynechal. Škoda.
petrusmev
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.12.2019
Teda když si představím některé životopisné   historické filmy, jejich nudu a škrobené   postavy, musím ocenit, jak životné postavy se   tady povedlo vytvořit. Možná za cenu   historických nepřesností a přílišného   přizpůsobení dnešnímu chování, ale kdo ví,   jak přesně to tehdy chodilo. Velkorysá výprava   je v podobných filmech povinností a nutno   říct, že zde je to doslova pastva pro oči.
snekousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.12.2019
Docela jsem váhal jestli koukat a nakonec jsem   byl docela mile překvapen. První díl měl spád   bez zbytečných hluchých míst. Koprodukce se   určitě vyplatila.
Izzy8635
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.8.2018
Vizuální stránka, kostýmy, prostředí to vše   je podle mne ok. Výběr postav v čele s mdlou   Marií Terezií trochu pokulhává, ale určitě   méně než historická stránka věci.   Důležité události jsou hodně upozaděné, ve   druhém díle se řeší jen invaze Pruska a   všechna jednání okolo jako by ani nebyla. Nemá   to ani nějaký konec nebo kdyby tam alespoň bylo   uzavření míru s Pruskem nebo tak něco. Taky to   byla nuda.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2018
Pokud mne televizní film dle historické postavy   donutí si najít a osvěžit informace o   dotyčné, tak je to dobře. A to prostě   očekávám od mainstreamu, protože když budu   chtít reálný životopis, pustím si dokument.   Takže toleruji i historické nepřesnosti,   samozřejmě v rozumné normě, očekávám   filmařskou invenci a kdo nám dnes potvrdí, že   to prostě takhle nějak fakt nebylo.   Představitelku Marie Terezie neznám, ale nijak   zvlášť mi nevadila, ani Kotek ne, s třicítkou   na krku nemůže být snowboarďák doživotně a   proč by se do něj Marie Terezie nemohla   zamilovat. Čeští herečtí zástupci   potěšili, zejména Javorský, ze kterého šel   strach, jak kdyby chtěl upalovat čarodějnice a   Budař v roli osvíceného doktora. Souhlasím,   že je to trochu nakašírovaná Angelika, ale   zase taková červená knihovna to nebyla a pokud   je jeden z účelů trochu více obeznámit   běžného diváka s historií, tak proč ne.
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2018
Milé překvapení !!!
Marie Terezie převzala moc po svém otci, jehož   vládu popsal Alois Jirásek v románu Temno a   všichni čekali, že to (promiňte ten výraz)   definitivně dojebe. Leč nestalo se. Všichni   její sousedé si řekli, hele, mladá dylynka, s   tou vydupeme... A nevydupali.
Všichni jsme tak   nějak z dějepisu věděli, že Máňa Terka   nebyla úplně darebná, ale snímek   rumunsko-ameerického režiséra Roberta Dornhelma   nám jí více přiblížil jako lidskou bytost.   Bytost, která umí být milá, laskavá,   dobrosrdečná, ale též rázná, přímá a   přísná.
Ani nevím, kde mám začít   chválit. Scénář je výborný, kostýmy, lokace   prostě neuvěřitelné a herecké   obsazení...
Vojtu Kotka mám rád. Ale o jeho   obsazení do role Františka Štěpána   Lotrinského, manžela Marie Terezie, jsem dosti   pochyboval. Bál jsem se, že to bude takový   Snoewboarďák s parukou. Ale hluboce jsem se   zmýlil a mile rád to přiznávám. Kotek byl   prostě skvělý, dokonalý a aby mu nebylo   smutno, tak jeho rakouská kolegyně,   představitelka hlavní role Marie-Luise   Stockinger, byla taktéž famózní.
Pokud bych   měl na dvoudílném snímku hledat chyby, našel   bych dvě. Za prvé mě mrzí, že film neobsáhl   delší dobu panování, tedy i to, když Marie   Terezie počala zavádět reformy.
Druhou Chybou   je podle mne obsazení Karla Markovicse do role   prince Evžena Savojského. Tento rakouský   ksicht, který sprznil už postavu Goebelse ve   snímku Lída Baarová a který se hodí tak   maximálně jako poskok pro komisaře Sherlocka   Rexe, utvořil ze své role tak přihlouplou   karikaturu, že i Jirka Umbabahu Krampol by mu   mohl závidět, jak se dá vytvořit královský   rádce a šašek dohromady.
Naštěstí postava   ztvárněná tímto pánem vcelku brzo zemřela a   tak jsem si mohl zbytek filmu už doopravdy a bez   jakéhokoliv vyrušování vychutnat až do   konce.
Chystejte České lvy pro Kotka a   Stockingeer.
clara.bow
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2018
Shlédla jsem oba díly ve stejný den a musím   zkonstatovat, že to byl docela zajímavý počin.   Výkon Zuzany Stivínové, herců Dvořáka,   Javorského a Vojty Kotka mě pobavil a skutečně   utvrdil, že na tom s hereckou generací nejsme   až tak špatně.
MHCB
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.1.2018
Přiznávám,
že jsem na tento snímek ani původně dívat   nechtěl,ale vzhledem k tomu,že na něj koukala   žena a mě celkem zaujal,dovolím si ho   zhodnotit.Na české poměry,myslím,celkem fajn   počin,solidně natočeno,dobré herecké   výkony,výborný exteriér i interiér.Jen   škoda,že tak zajímavý život tak zajímavé   historické osobnosti nahustili do dvou   dílů.Myslím,že další 2-3 by byly lepší a   některé události by se daly více   "rozebrat".Čímž ovšem netvrdím,že   to bylo bez chyby a že bych si něco   nepředstavoval trochu jinak:-)
argenson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.1.2018
Vizuální stránka, kamera, výprava, kostýmy,   tady je všechno v pořádku. Trochu to   pokulhává v celkovém historickém pojetí,   zásadní události jsou lehce upozaděny na úkor   bulvárních scén, i když je fakt, že při   frekvenci šestnácti porodů během dvaceti let   to bez sexu evidentně nejde. Zamrzel všeobecný   nešvar současných historických filmů, co se   týče verbálního projevu. Naprostá ignorace   květnaté barokní mluvy a naopak snaha o   moderní slovník, aby to bylo in. Stejně tak mě   osobně zamrzela i úloha mého oblíbence prince   Evžena Savojského smrsknutá zde do zkratky   zapšklého vrtošivého staříka. Jinak   překvapivě dobrý Vojta Kotek, naopak dost   nevýrazná a mdlá představitelka titulní role.   Jako celek ale obstojný příspěvek k 300.   výročí narození jediné ženy na českém   trůně.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih21830minih21830Útěky domů (1980) 
Útěky domů n
minih59930minih59930Prsten krále řeky (2004) [TV film] 
Prsten krále řeky n
minih37013minih37013Strašáci (1971) 
Straw Dogs n
minih43359minih43359Třpyt v trávě (1961) 
Splendor In the grass n
minih53714minih53714Jak se zranit ve službě (1978) [TV inscenace] 
Jak se zranit ve službě n
minih45180minih45180Clementine (2004) 
Clementine n
minih7700minih7700Fontána pro Zuzanu 2 (1993) 
Fontána pro Zuzanu 2 n
minih14169minih14169Nevěsta (1970) 
n
minih56511minih56511Dědictví na úvěr (1965) [TV inscenace] 
Dědictví na úvěr n
minih24818minih24818Vyhrávat potichu (1984) 
Vyhrávat potichu n


Hodnocení:n12345678910
Marie Terezie (2017) [TV minisérie]Marie Terezie (2017) [TV minisérie]Marie Terezie (2017) [TV minisérie]Marie Terezie (2017) [TV minisérie]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376918
Obsahů a biografií: 178389

Poslední komentáře

Mys hrůzy (1991)

Mys hrůzy
Točit remake je vždycky   riskantní a ošidný podnik,   obzvlášť když jde o remake   tak skvělého filmu a to i   pro tak dobrého režiséra,   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

A Country Christmas (2013)

A Country Christmas
Nevím, ale tyhle americké   "santaclausovské" taškařice   (ať už filmové či   televizní) mi prostě nic   neříkají. Herecky to sice   ujde, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10