Duben
ohodnotit

Marťan

The Martian

Další název:
Der Marsianer - Rettet Mark Watney
Rok:
2015
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
1.10.2015
„Pomoc je jen 225 000 000 kilometrů daleko“
Popis / Obsah / Info k filmu Marťan
POZOR SPOILER!!!

Na planetě Mars je vědecká expedice. Posádka plní dané úkoly, když zjistí, že se k nim blíží písečná bouře. Lidé opouštějí ubikaci a jdou do rakety jménem Hermes, která má s nimi odletět. Právě při tomto přechodu je jeden z členů posádky, biolog Mark Watney, zasažen kusem letících trosek a mizí ve tmě. Velitelka posílá posádku do modulu, chvíli jej hledá, ale pak i ona musí planetu opustit. Také nastoupí a všichni odlétají.

Jak posádka, tak velení letu ne Zemi se domnívají, že je Mark mrtev. Ale není tomu tak. Jen čirou náhodou přežil a je raněn. V ubikaci se částečně vyléčí a stojí čelem faktu, že zde asi zemře. Ale rozhodně to nemíní vzdát bez boje, a proto začne pěstovat brambory, které zasadí v ubikaci, když předtím pro jejich růst zařídil podmínky. I vodu si musí vyrobit. Při její výrobě sice dojde k malé explozi, ale obejde se to bez větších následků. Na Zemi objevili na Marsu změny a tedy vědí, že tam Mark je. Komunikovat však nemohou. To až později, až Mark najde zbytky sondy Pathfinder z roku 1996. S její pomocí je možno komunikovat, byť jen jednoduchou formou natáčení kamery na znaky ASCII kódu. Po dvou měsících je to, že Mark žije, sděleno i posádce, která opustila Mars a je již čtyři měsíce na cestě domů. Na stanici na Marsu dochází k neštěstí a Mark již nebude moci vypěstovat brambory. Stále snižuje dávky potravin, již tak velmi hubené. Ze Země startuje raketa, která má Markovi přivézt základní věci, ale chvíli po startu exploduje. Do hry vpadne asijská velmoc a nabízí raketu jinou. V USA pak usoudí, že ji lze použít v kombinaci s kosmickou lodí Hermes a k Markově záchraně. Jenže to pro posádku znamená prodloužení mise skoro o dva roky, čímž jsou všichni postaveni před velké dilema. Ale také všichni souhlasí. A tak se Mark podle instrukcí vydává s upraveným vozítkem ke kráteru Schiaparelli, kde je jiná raketa nachystána k odletu se vzorky. Tato musí být odlehčena, a proto z ní Mark vše vyhází a usedá do ní, aby jej jeho kolega z Hermesu vypustil do nepřátelského Vesmíru. Ovšem ani úspěšný start s velkým přetížením nutně nemusí znamenat úspěch. A na Zemi to vše sledují miliony lidí. Budou se radovat nebo ne?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Marťan
Snímek The Marian vznikl podle stejnojmenného bestselleru, který napsal Andy Weir. Typickým prvkem je humor, jenž hrdinovi pomáhá přežít osud osamoceného robinsona. Režie Ridley Scott.

Matt Damon hraje astronauta Marka Watneye, který zůstane sám na rudé planetě po nehodě, kdy během výpravy udeří silná bouře a posádka, která pokládá Marka za mrtvého, odletí. On pochopitelně přežije, ale na jak dlouho? Má omezené zásoby, nemá signál, aby volal o pomoc a i kdyby se dovolal pomoc je 4 roky a 225 milionů kilometrů daleko.
Prostředky na planetě má na 31 dní. Zůstává mu jediné. Dát Marsu "na prdel". Musí si vypěstovat jídlo, zajistit kyslík...


Autor: emspeed

Popis / Obsah / Info k filmu Marťan
Před šesti dny se astronaut Mark Watney (Matt Damon) jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď bude ale nejspíš taky prvním člověkem, který tam zemře… sám a bez spojení se Zemí. Marka a jeho kolegy totiž během mise na Mars zaskočila prašná bouře a on v ní málem zahynul. Zbytek jeho týmu planetu narychlo opustil v domnění, že je mrtvý. Ale on přežil a ocitá se tak sám na nehostinné planetě. Má k dispozici jen omezené zásoby, a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana“ domů. Ve skoro beznadějné situaci se jediným přijatelným řešením ukáže být návrat rakety s členy Markova týmu, kteří jsou na cestě na Zem. Hodit ve vesmíru zpátečku kvůli záchranné misi ale znamená vystavit celou posádku obrovskému nebezpečí.

ZDROJ: Bontonfilm CZ


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Máte slovo s M. Jílkovou (2008...

21:25 - 22:25

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Eurovision Song Contest 2024

21:00 - 23:15

33 minut již uběhlo
102 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

73 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

78 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10