Duben
ohodnotit

Mé srdce pohřběte u Wounded Knee [TV film]

Bury My Heart at Wounded Knee

Další název:
Untitled Wounded Knee Project
Rok:
2007
Délka:
127 minut
„Pozoruhodný film vypráví o tragickém údělu původních obyvatel Ameriky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mé srdce pohřběte u Wounded Knee
Drama z původní produkce HBO vychází ze stejnojmenného bestselleru, který zachytil zničující dopad dobytí Divokého západu na domorodou kulturu amerických indiánů v druhé polovině 19. století. Sledujeme jej na osudu tří pozoruhodných postav. Charles Eastman (Adam Beach), původním jménem Ohiyesa, je Sioux, ale vystudoval v Dartmouthu a přizpůsobil se světu bílých. Sedící býk (August Schellenberg) je proslulý náčelník indiánského kmene Lakotů, který se odmítá podřídit vládě a do posledního dechu hájí identitu svého lidu, jeho důstojnost i posvátné indiánské území - zlatonosné Black Hills. A senátor Henry Dawes (Aidan Quinn) je jedním z těch, kdo spoluvytvářejí vládní politiku týkající se indiánských záležitostí. Zatímco Eastman s učitelkou Elaine pracují na zlepšení životních podmínek v rezervaci Siouxů, senátor lobuje u prezidenta USA. Řešení též slibuje mesianistické hnutí proroka Wovoka, ale po té, co je Sedící býk zabit a 29. prosince 1890 sedmá kavalerie zmasakruje stovky lakotských mužů, žen a dětí u Wounded Knee, jsou všechny naděje ztraceny. Film natočil režisér Yves Simoneau.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mé srdce pohřběte u Wounded Knee
Dee Brown, historik, dějepisec a spisovatel napsal stejnojmenný román - Mé srdce pohřběte u Wounded Knee, který mapuje dějiny amerických indiánů ve druhé polovině 19. stol..... Události jsou vylíčeny z pohledu indiánů, která je jednoznačně utvrzuje v přesvědčení, že mají být vyhlazeni z povrchu zemského. Ničení indiánské kultůry a náboženství týkající se jednoho indiánského kmene Siouxů. Jsou vyhnáni ze svých lovišť v Black Hills - přestěhováni do rezervace v Pine Ridge.....objevují se tu postavy historicky známé, jako byl Sitting Bull - Sedící Býk a náčelník Red Cloud -Rudý Oblak, ale i senátor Dawes, nebo mladý siouxský lékař Charles Eastman, se svou bílou ženou ....
Film vrcholí nesmyslně, vyprovokovaným masakrem u Wounded Knee, ke kterému došlo 29. prosince 1890 kdy tehdy "slavná" Sedmá kavalerie zabila 146 zajatých Siouxů i žen a dětí. Tento snímek je korunován naprosto rekordním výčtem sedmnácti nominací na prestižní cenu Emmy, a v šesti kategoriích v konečné fázi zvítězil .....


MartaH-claraB


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Mé srdce pohřběte u Wounded Knee
Epos o pádu amerických indiánů

Velkolepý televizní počin stanice HBO vznikl podle stejnojmenné předlohy amerického spisovatele Dee Browna /*1908 - +2002/. Tento knižní bestseller vyšel roku 1971 a byla to vůbec první kniha, která zachytila události z indiánského pohledu - osudový zničující dopad divokého západu na domorodou kulturu amerických indiánů v druhé polovině 19.století.
Je třeba připomenout, že film byl nominován na 17 cen Emmy - např. v kategoriích kamera, výroba, masky, střih, střih zvuku, mix zvuku, ale pouze jednu získal a to za vyjímečný počin v televizních filmech.

Film je hlavně zaměřen na osud tří pozoruhodných postav - Charles Eastman vlastním jménem Ohiyesa /Adam Beach/ je sice plnokrevný Sioux, ale vystudoval školu v Dartmouthu a přizpůsobil se světu bílé civilizace. Charles se poté stává lékařem a je dokonalým ukázkovým příkladem senátora Henryho Dawese /Aidan Quinn/, který ho prezentuje jako vzdělaného a civilizovaného Indiána. Později se během jedné z přednášek seznamuje s bílou učitelkou Elaine Goodale /Anna Paquin/, která má rovněž s Indiány jen ty nejlepší úmysly. Mezitím je proslulý náčelník Sedící býk /August Schellenberg/ donucen okolnostmi odejít do Kanady. Ač se odmítá podřídit vládě a do posledního dechu hájí identitu svého lidu i jeho důstojnost, je nakonec uvězněn v rezervaci. Charles s Elaine společně pracují na zlepšení životních podmínek v rezervaci Siouxů a senátor Dawes, který spoluvytváří politiku týkající se indiánských záležitostí lobuje u prezidenta USA. Indián Wovoka /Wes Studi/ prorokuje, že pokud budou Indiáni tančit Tanec duchů, můžou vymýtit bílé. Úřady v rezervaci se bojí povstání a posílají pro armádu. Bohužel všechny naděje jsou definitivně zmařeny, když je lakotský náčelník Sedící Býk zabit a 7.kavalerie dne 29.prosince 1890 brutálně zmasakruje ve velké převaze stovky lakotských mužů, žen a dětí u Wounded Knee...

Na závěr je nutno připomenout ještě historickou postavu Charlese Eastmana, který je autorem knihy "Indián v mládí" a velmi přesvědčivý herecký výkon Adama Beache ztvárňujícího zde již zmiňovaného Charlese, který naprosto dokonale zahrál svůj vnitřní boj, kdy se nemůže zařadit do bílé ani indiánské společnosti a ztrácí nakonec svoji identitu.


Autor: Lynette

Popis / Obsah / Info k filmu Mé srdce pohřběte u Wounded Knee
Drama z původní produkce HBO vychází ze stejnojmenného bestselleru, který zachytil zničující dopad dobytí Divokého západu na domorodou kulturu amerických indiánů v druhé polovině 19. století. Sledujeme jej na osudu tří pozoruhodných postav.

Charles Alexander Eastman alias Ohiyesa (Adam Beach) se narodil 19. února 1858 v rezervaci Santee Dakota poblíž Redwood Falls v Minnesotě a zemřel 8. ledna 1939 v Detroitu v Michiganu. Tento indián z kmene Santí (národa Dakotů, resp. Siouxů) byl americký lékař, spisovatel, tlumočník a prezidentský poradce, jenž se snažil o sblížení kultury původního amerického obyvatelstva a kultury bílých přestěhovalců. Psal o indiánském životě věrohodně (často podle vlastních zážitků) s cílem podat širší nezkreslené informace o hodnotě indiánské civilizace v Severní Americe. Původně se jmenoval Hakadah, což znamenalo „ubohý poslední“, protože jeho matka zemřela po jeho narození. Později byl dle dakotské tradice pojmenován Ohíye S´a (Ohiyesa), což znamenalo „vždy vyhrává“. Po přijetí křesťanství přijal Ohiyesa jméno Charles Alexander Eastman. Vystudoval univerzitu v Bostonu. Z děl přeložených do češtiny jmenujme An Indian Boyhod (Indián v mládí, do češtiny přeložil Jindřich Jaroslav John), The Soul of the Indian (do češtiny přeložili jako Duše indiána a další zápisky Marcela Horáková, jako Duše indiána a jiné spisy Jan Kudr a jako Duše Indiánů Bohuslav Rovenský) a Wigwam Evenings (Večery ve wigwamu, do češtiny přeložil Otakar Reiss).

Sedící býk alias Tatanka Iyotanka (August Schellenberg) se narodil v březnu 1831 u Grand River (Veliké řeky) v Jižní Dakotě a zemřel 15. prosince 1890 ve Standing Rock při přestřelce. Sitting Bull (Sedící býk) dostal jméno Tatanka Iyotanka. Toto jméno si vysloužil při své nezkrotné jízdě na divokém býku a provázelo ho po celou dobu jeho života. Byl to proslulý náčelník indiánského kmene Lakotů, který se odmítal podřídit vládě a do posledního dechu hájil identitu svého lidu, jeho důstojnost i posvátné indiánské území - zlatonosné Black Hills. Byl nejvyšším válečným náčelníkem spojených siouxských a šajenských kmenů, které roku 1876 přiměly k ústupu armádu USA v bitvě u Rosebudu a následně drtivě porazili 7. kavalérii podplukovníka Custera ve slavné bitvě u Little Bighornu. Sedící být se tak stal symbolem posledního odporu Indiánů z plání.
Henry Dawes (Aidan Quinn) se narodil 30. října 1816 v Cummingtonu v Massachusetts a zemřel 5. února 1903 v Pittsfieldu v Massachusetts. Vystudoval univerzitu v Yale. V roce 1869 se stal zakládajícím členem Monday Evening Club, pánské literární společnosti v Pittsfieldu. Byl republikánským senátorem USA a jedním z těch, kdo spoluvytvářeli vládní politiku týkající se indiánských záležitostí.

Zatímco Eastman s učitelkou Elaine pracují na zlepšení životních podmínek v rezervaci Siouxů, senátor lobuje u prezidenta USA. Řešení též slibuje mesianistické hnutí proroka Wovoka, ale poté, co je Sedící býk zabit a 29. prosince 1890 sedmá kavalerie zmasakruje stovky lakotských mužů, žen a dětí u Wounded Knee, jsou všechny naděje ztraceny. Film natočil režisér Yves Simoneau.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

88 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - 1945: Cesta k vítězství

13:20 - 14:10

38 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

12:25 - 14:35

93 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10