Duben
ohodnotit

Miluj mě, jestli to dokážeš [DCP]

Další název:
Love Me If You Can
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
63 minut
Premiéra v ČR:
8.12.2016

Obsah filmu Miluj mě, jestli to dokážeš

 
Zatímco v jiných zemích je sexuální asistence pro hendikepované už zavedenou službou, v Česku se teprve rozjíždí. Dokumentaristka Dagmar Smržová se k tomuto tématu vztahuje metodou připomínající filmy Eriky Hníkové: vybírá si tři hendikepované mužské protagonisty a jednu vyškolenou sexuální asistentku a sleduje je v civilních situacích, v nichž jim nenásilně klade různé otázky. Snímek otevírá téma, které veřejnost přehlíží nebo vnímá kontroverzně, ačkoliv je společensky závažné. Především však nabízí citlivý pohled do intimního života lidí s postižením.

,,... není nikoho zásluhou ani zaviněním, jestli vypadá líp, nebo hůř, jestli se...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Artcam
 
 
Typ:
[DCP]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
s anglickými titulky
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Miluj mě, jestli to dokážeš >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Ostrovan
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.4.2017
Od prvních pár minut "dokumentu" mám   pocit zmatenosti, který se nevytrácí ani s   dojezdem filmu. Různé dějové linie, různě   hcp. lidé, kteří mají od placeného kontaktu   se ženou různá očekávání. Navzdory tomu se   dokument tváří, že prezentuje tabuizované   téma sexuální asistence, která by byla   vlastně určená (úsudek potvrzený samotným   protagonistou v rámci diskuse po filmu) pro   jednoho z trojice protagonistů.
m6k
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.4.2017
Sex je náš..., i jejich.
Dokument zachycuje, jak trojice mladých   postižených, (hendikepovaných) mužů, řeší   své sexuální potřeby pomocí prostitutek. Dva   z nich jsou „vozíčkáři“, z toho jeden po   úraze a druhý jako důsledek nemoci. Třetím   protagonistou je pak lehce mentálně postižený   muž.
Film věcně, bez bulvární senzačnosti   přibližuje problémy, s touto oblastí jejich   životních potřeb spojené. Ukazuje složitosti   s tím spojené a to, že pro podobně postižené   lidi je potřeba speciálně vyškolených   „sexuálních asistentek“. Jak to již   běžně funguje v některých „sociálně“   vyspělých zemích. V dokumentu je jedna taková   „speciální asistentka“ a zbývající jsou   „běžné“ prostitutky, které jsou ochotné   „obsloužit“ i postiženého zákazníka.   Jediné, co lze dokumentu vytknout je, že není   nijak zmíněn stejný problém u podobně   postižených žen. Pravděpodobně se   dokumentaristce žádnou takovou ženu nepovedlo   najít. Ostatně i ve světě   „nepostižených“ žen, je využívání   mužských prostitutů, zřejmně mnohem méně   časté. Situace žen v této záležitosti je   evidentně jiná. Ale to srovnání rozdílu   mužské a ženské situace mezi postiženými, by   bylo zajímavé. Velmi však oceňuji, jak   otevřeně, ale bez jakékoliv laciné   senzačnosti, je toto „choulostivé“ téma v   dokumentu zachycené.
Smržové se zjevně   povedlo s protagonisty dokumentu navázat velmi   důvěrný a důvěryhodný vztah. Film také   není „lítostivý“, ale jsou v něm mnohé   dojemně lidské momenty. Mě jako diváka velmi   zasáhla scéna, kdy prostitutka sděluje svému   mentálně hendikepovanému klientovi, že jejích   služeb bude moci využít jen omezeně, protože   má zrovna menstruaci. To mi od ní přišlo, jako   neprofesionální, nefér přístup. Vzhledem k   tomu, že její zákazník si toto „životní   potěšení“ může dopřát, (mimo jiné z   finančních důvodů), jen   vyjímečně.
Ostatní   „sociálně-sexuální“ pracovnice byly   natolik sympatické, že mě až napadlo, že   jestli se takové vyskytují i mezi těmi   „běžnými prostitutkami“, tak by mohl být   příjemný zážitek jejich služeb využít.   Což jsem tedy ještě nikdy v životě neudělal,   jakkoliv v této oblasti nemám žádné   předsudky a dobrovolnou, ničím nevynucenou, a   zejména nikým nevykořisťovanou, prostituci   vnímám, jako naprosto legitimní způsob   obživy. Dokážu si představit, že pro   některé ženy to může být příjemnější,   než práce v továrně u výrobní linky, či v   kanceláři nějaké firmy.
Každopádně Dagmar   Smržové se povedlo natočit velice zajímavý   dokument, který upozorňuje na důležitou oblast   života postižených, kterou je také potřeba   řešit.


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Miluj mě, jestli to dokážeš (2016) [DCP]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697962
Fotografií: 764476
Plakátů: 376871
Obsahů a biografií: 178367

Poslední komentáře

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10