Duben
ohodnotit

Monstrum

Cloverfield

Rok:
2007
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
24.1.2008
„Tahle noc změní život všem. A některým ho ukončí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Monstrum
Rob a jeho kamarádi se potkávají v luxusním bytě s výhledem na Central Park, mezi hosty velkého večírku je i Beth, Robova dlouholetá kamarádka, která se s ním nedávno sblížila víc, než by bylo před tušeným dlouhým odloučením žádoucí. Z večírku odejde dříve než ostatní, kteří už společně sledují invazi monstra, jež ničí, co mu přijde do cesty, a živí se přitom lidmi. V originále záměrně nejednoznačně nazvaný Cloverfield je filmem, který zajímavě kombinuje katastrofické „bijáky" a filmy s monstry, navíc tak činí prostřednictvím strategie „found footage". Po většinu času totiž sledujeme záznam kamery, kterou drží v rukou jeden z prchajících kamarádů. Ten však pozornost věnuje zejména interakcím mezi svými známými, zaznamenávání nastalé zkázy ho tolik nezajímá. Do záběrů z apokalypsy New Yorku navíc občas vstupují části staršího záznamu Roba a Beth, kteří si společně strávený den natáčeli na stejnou kazetu. Záznam, kterého se nám ve výsledku dostává, rozhodně nedokumentuje honbu za likvidací monstra (tento motiv zde probíhá jaksi mimoděk, stejně jako hrdinové ignorují armádní manévry), ale snahu skupiny přátel zachránit právě Beth, která uvízla v pobořeném mrakodrapu. Jaksi lapidárně vyprávěný snímek je při používání zvolené formální strategie důsledný, stejně jako je přesně rozvržený dějový vývoj. Sugestivní záběry zkázy, které pracují i se sociální pamětí ve vztahu k 11. září, jsou setrvale stupňovány, stejně jako se obluda dostává stále blíže k hrdinům a (místy doslova) pod jejich kůži. Monstrum je jedním z nejvýraznějších příspěvků do žánru „found footage" a zároveň zajímavě variuje filmy s monstry tím, že setrvává v epicentru dění díky jinému motivu, než je snaha o likvidaci destruktivní příšery.
Viktor Palák
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Monstrum
Od vizionářského producenta J. J. Abrams a režiséra Matta Reevese přichází výjimečný zážitek nekonečného adrenalinu, s jakým jste se určitě ještě nesetkali. Pět mladíků uspořádá pro svého přítele párty právě v momentě, kdy se monstrum velikosti mrakodrapu zjeví ve městě. Příběh vyprávěný prostřednictvím jejich videokamery dokumentuje pokus o přežití této nejhrůznější události v jejich životě.
Distributor BR


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Monstrum
Tahle noc změní život všem. A některým ho ukončí. Producent J. J. Abrams, autor originálních a velmi sledovaných televizních seriálů Alias a Ztraceni tentokrát připravil výjimečný zážitek pro diváky kin. S jeho thrillerem Monstrum vás čeká stoprocentní adrenalinový zážitek, s jakým jste se v kinosále určitě ještě nesetkali.
Začátek je navzdory tomuto tvrzení velmi pohodový. V útulném newyorském klubu probíhá párty na rozloučenou. Jejím aktérem je Rob, který se rozhodl dát sbohem městu přezdívanému Big Apple a odjet pracovat do Japonska. Zábava je v plném proudu, digitální kamera snímá rozjařené tváře Robových přátel, jenže pak vše razancí blesku přeruší výpadek proudu a zlověstný neidentifikovatelný zvuk, který se rozléhá nad městem. Dodávka elektřiny se sice po chvíli obnoví, ale úleva je jen dočasná. Zatímco televizní reportéři spekulují o zemětřesení nebo jiné přírodní katastrofě, nedaleký horizont ozařuje mohutná exploze, znovu doprovázená tím podivným zvukem připomínajícím kvílení nějakého pravěkého monstra. Párty razantně končí, nastává panika. Špatně se ale utíká, když netušíte před čím prcháte. Jestliže prostory klubu připomínaly hostům párty past, tak to, co se děje na ulicích, je pro změnu nefalšovaným peklem. Křik, pláč, bezcílně pobíhající Newyorčané a do toho přilétá uražená hlava Sochy svobody. Ne, svět už opravdu nebude takový, jaký býval. Výmluvné svědectví o téhle změně podává jedna digitální kamera a ti, kdo jsou aktuálně naživu a mají sílu točit. Snad nedojdou baterky.
Éru pseudodokumentárních filmů, které se tvářily jako záznam skutečnosti, ačkoliv šlo o naprostou fikci, s úspěchem odstartovala Záhada Blair Witch, nízkorozpočtový horor o třech studentech toulajících se po lesích. Následovala celá řada spíš neúspěšných snímků natočených obdobnou technikou, nikdo se ale tímhle způsobem neodhodlal realizovat katastrofický thriller se stovkami komparsistů a desítkami nákladných trikových scén. Producent J. J. Abrams už ale mnohokrát dokázal, že má odvahu prorážet nové cesty, a k téhle navíc přizval zkušeného režiséra Matta Reevese a scenáristu Drewa Goddarda. Připravte se tedy na to, že vás čeká naprosto identický zážitek, jaký budou mít ze setkání s neznámou hrozbou aktéři filmu, snad jen s tím rozdílem, že vy se při sledování apokalyptických scén nebudete muset bát o vlastní život. I když.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Monstrum
Katastrofický horor Monstrum (originální název filmu Cloverfield znamená Jetelové pole a odkazuje na krycí název operace ministerstva obrany USA, týkající se útoku neznámého monstra) nezastírá inspiraci úspěšným nízkorozpočtovým pseudodokumentárním hororem Záhada Blair Witch (FP 12/99), založeným na fikci, že jde o náhodně nalezené amatérské video, ale i velkofilmem Godzilla (FP 8/98). - Filmů, které se snažily Záhadu Blair Witch napodobit, vzniklo od té doby dost, ale nikdy nešlo o katastrofický horor s mnoha vizuálními efekty, trikovými scénami a s početnými komparsisty. Samotný příběh nepřináší nic nového: lidé na Manhattanu se chystají prožít večer podle svých představ a netuší, že pro hodně z nich bude tato noc poslední. Mladík Rob má odjet za prací do Japonska a přátelé mu připravili rozlučkový večírek. Jenže dobře rozjetý mejdan, natáčený videokamerou Robovým kamarádem Hudem, překazí výpadek proudu, hrůzu nahánějící řev a apokalyptické zjevení obrovského monstra, pod jehož končetinami se mrakodrapy rozpadají a Socha svobody se stává hračkou. Pětice mladých lidí se vydává proti proudu uprchlíků pro Robovu zraněnou přítelkyni Beth, která uvízla doma. Což je přesně tam, kde příšera i další monstra (jakoby vypadlá z Vetřelců) řádí nejvíce. Situace ve městě je katastrofální, a tak se vláda odhodlává ke krajnímu řešení, že bude celou oblast Manhattanu „eliminovat“. – Divák sleduje děsivé události prostřednictvím záznamu z videokamery, nalezeném po katastrofě na místě již neexistujícího Central Parku. Na počátku jsou záběry, pořízené dříve Robem po milování s Beth, a pak gratulace přátel z večírku. Pohodu však rázem vystřídají hektické, rozostřené a roztřesené obrázky, zachycující hrůzu, strach, chaos a marnou snahu o záchranu skupinky nešťastníků. Napětí graduje, mrtvých přibývá a záběrů s obludou též. – Snímek je mimo jiné nepochybně inspirován tragédií z 11. září 2001 a syrově zaznamenává, jak by mohl chaos při napadení a ohrožení města opravdu vypadat. Původní nápad se ovšem postupně vyčerpá a neustále roztěkaný „subjektivní“ pohled amatérského a ohrožovaného kameramana (který občas ani neví, že má přístroj spuštěný) může působit až nepříjemně. Produkt z dílny obratného producenta J.J. Abramse měl nečekaný ohlas zejména díky výborně připravené marketingové kampani (hlavně na webu), záměrně provokující dojem dychtivě očekávaného kultovního díla.
-kat, Filmový přehled 2008/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

The Cloverfield Paradox (2018)

 The Cloverfield Paradox (2018)
The Cloverfield Paradox n
Cloverfield Movie
Žánr: horor / mysteriózní / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Julius Onah

(pokračování)

Ulice Cloverfield 10 (2016)

 Ulice Cloverfield 10 (2016)
Ulice Cloverfield 10 n
10 Cloverfield Lane
Žánr: drama / mysteriózní / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Dan Trachtenberg

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10