Duben
ohodnotit

Mučedník

Uchenik

Další název:
The Student; (М)ученик; (M)učedník; (M)učenik; (M)uchenik; Učenik
Žánr:
Země:
Rok:
2016
Délka:
118 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Mučedník
Véňa je středoškolák, který zakouší intenzivní pocit, že svět se řítí do záhuby. Vyzbrojen citáty z Bible a nezvratným přesvědčením o své vyvolenosti se vydá napravovat alespoň své okolí: matku, spolužáky a učitele. Jeho dogmatické chování se pro někoho stává záminkou k ventilování xenofobie, pro jiné je zkouškou tolerance. Ve jménu ideje se Véňa nezdráhá použít jakékoli prostředky. Přesně třicet let od Abdrašitova snímku Plumbum – nebezpečná hra (Pljumbum, ili opasnaja igra, 1986) natočil i Kirill Serebrennikov film o zrodu extremismu z přesvědčení, který je zasazen do současného Ruska, akutně toužícího po nové ideologii. Původní námět německého dramatika Mariuse von Mayenburga režisér úspěšně zpracoval už v divadelní verzi. Snímek byl oceněn v Cannes v rámci sekce Un Certain Regard Cenou Françoise Chalaise jako dílo, které nejlépe zobrazuje naléhavost současnosti.

Kamila Dolotina
MFF Karlovy Vary 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mučedník
Snímek se odehrává v současném Rusku, pojednává o mladíkovi, z něhož se stal náboženský fanatik. Mladíkovo chování postupně ovlivňuje jeho okolí i celou školu, což nakonec vyústí v katastrofu.

"Ti, kteří následují světlo, vždycky stvoří jen temnotu." Robert Desnos. Veniamin, dospívající chlapec zmítaný mystickou krizí, vyvádí svou matku, spolužáky i celou školu z míry svými otázkami. Mohou dívky docházet na hodiny plavání v bikinách? Patří sexuální výchova do školních lavic? Má být teorie evoluce vyučována jako součást přírodních věd? Dospělí začnou být brzy ze striktních názorů mladíka, který uznává jen Písmo svaté, zděšeni. Ale nikdo, kromě Eleny, chlapcovy učitelky biologie, se neodváží jeho náboženskému fanatismu oponovat.

Zdroj: HBO Europe


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

15:40 - 16:05

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Koloseum - srdce Říma

15:15 - 16:15

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

22 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

17 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190708
Osobností: 698229
Fotografií: 765264
Plakátů: 377383
Obsahů a biografií: 178525

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10