Duben
ohodnotit

Muž, který zastřelil Liberty Valancea

The Man Who Shot Liberty Valance

Žánr:
Rok:
1961
Délka:
118 minut
„Příběh začínajícího právníka, jeho přítele rančera a nelítostného zabijáka.“

Obsah filmu Muž, který zastřelil Liberty Valancea

 
Senátor Ranse Stoddard se vrací do města Shinbone na divokém západě, aby se zúčastnil pohřbu svého přítele toma Doniphona. Novináři, který se vyptává na to, co senátor v Shinbone pohledává, řekne, že svou kariéru započal jako “Muž, který zastřelil Liberty Valace”. Jakožto právník přišel do Shinbone, aby sem vnesl pořádek. Když je jeho dostavník přepaden, je surově zbit Liberty Valancem. Útok přežije a stará se o něj jeho budoucí žena Hallie. Na Hallie si myslí i místní rančer Tom Doniphon. Ranse učí lidi z Shinbone číst a psát a zároveň se snaží nalézt způsob, jak předat Valance spravedlnosti. Nakonec se sám chopí zbraně a postaví se...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John FordJohn Ford...... [67]   
hraje:
Lee MarvinLee Marvin.....Liberty Valance [37]   
James StewartJames Stewart.....Ransom Stoddard [52]   
John WayneJohn Wayne.....Tom Doniphon [53]   
Vera MilesVera Miles.....Hallie Stoddardová [31]   
Woody StrodeWoody Strode.....Pompey [46]   
Edmond O'BrienEdmond O'Brien.....Dutton Peabody [45]   
Andy DevineAndy Devine.....maršál Link Appleyard [55]   
Ken MurrayKen Murray.....doktor Willoughby [57]   
John CarradineJohn Carradine.....major Cassius Starbuckle [55]   
Lee Van CleefLee Van Cleef.....Reese [36]   
Jeanette NolanJeanette Nolan.....Nora Ericsonová [49]   
John QualenJohn Qualen.....Peter Ericson [61]   
Willis BoucheyWillis Bouchey.....průvodčí Jason Tully [53]   
Carleton YoungCarleton Young.....Maxwell Scott [55]   
Denver PyleDenver Pyle.....Amos Carruthers [40]   
Strother MartinStrother Martin.....Floyd [42]   
scénář:
Willis GoldbeckWillis Goldbeck  
James Warner BellahJames Warner Bellah  
námět:
Dorothy M. JohnsonDorothy M. Johnson.....povídka (1953) [55]   
hudba:
Cyril J. MockridgeCyril J. Mockridge  
kamera:
William H. ClothierWilliam H. Clothier  
střih:
Otho LoveringOtho Lovering  
  Nahrát trailer k filmu
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Muž, který zastřelil Liberty Valancea >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

FrankieOndatra
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.12.2014
Po veľmi úspešných klasikách, akými boli   "Stagecoach", "Rio Grande",   či "The Searchers", sa John Ford opäť   rozhodol, že spojí svoje sily s Dukeom   Morrisonom, alias Johnom Waynom, a natočí   ďaľší z rady dramatickým westernov, ktoré v   USA tak bezmedzne milujú. Film po krátkom a   smutnom úvode prechádza do spomienkovej   retrospektívy Ransoma Stoddarda, v ktorom sa   dozvedáme o jeho advokátskych začiatkoch a   nepríjemnom strete s obávaným zločincom   Liberty Valanceom. Od toho momentu je dej   viac-menej priamočiary a sústreďuje sa na   pomstu toho najlegálnejšieho kalibru - formou   zákona a poriadku.
Herecké obsadenie je však   v skutku obdivuhodné, pretože pánovi Fordovi sa   podarilo spojiť dve legendy americkej   kinematografie - inteligentného Jamesa Stewarta a   drsného Johna Waynea. K nim sa pridal Lee Marvin   ako zlosyn Liberty a známa herečka Vera Miles.   Veľkým sklamaním však boli John Carradine,   ktorého prejav pripomínal skôr besnenie   šimpanzov a Lee Van Cleef, ktorý svoju malú   rolu odohral pomocou jedného jediného výrazu   tváre.
Ďaľšia vec, na ktorú by som   poukázal, je podľa mňa veľmi chabé   spracovanie zaujímavého námetu. Príbeh ponúka   veľké množstvo vizuálne a dramaticky   atraktívnych postáv, ktoré sa však v tomto   filme strácajú. Charaktery ako Ransom Stoddard,   pištoľník Tom Doniphon, a v neposlednej rade   zloduch Liberty Valance sú viac než len   obyčajnými bezduchými postavičkami, na aké   ich premenila táto snímka. Uznávam, že rok   výroby, spojený s vtedajšou teatralizáciou   príbehu a atmosféry zanecháva svoje stopy, ale   film takéhoto kalibru si nemôže dovoliť   takéto prešľapy.
Pre mňa dosť veľké   sklamanie a totálne nevyužitie potenciálu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.6.2013
John Wayne, James Stewart, Lee Marvin a Lee Van   Cleef v jednom filmu, o kterém se říká, že   patří mezi ty nejlepší. Jedná se o   netradiční western, který je sice hlavně   konverzační, ale tématem cílený. Jistý   právník se snaží prosadit právo ve   městečku, kde se stále vše řeší zbraněmi.   A co takhle státní zastupitelstvo? Každý   představitel své role má přesně takové   místo, jaké u nich známe a které jim sedí.   James Stewart je naivní právník, který zbraně   odmítá, John Wayne drsný rančer vědíc si se   vším rady, Lee Marvin jako šílený padouch a   Lee Van Cleef coby jeho přisluhovač. Mohutné   střílečky tu nelze očekávat, protože se   jedná spíše o drama s politickou tématikou.   Režisér John Ford si s tím poradil velice   bravurně a nelze tomu tedy nic vytknout. Bohužel   ale film hodně zestárnul a tak dnes může dosti   nudit. Ale to už je u starších filmů takový   úděl.


Hodnocení:n12345678910
Muž, který zastřelil Liberty Valancea (1961)Muž, který zastřelil Liberty Valancea (1961)Muž, který zastřelil Liberty Valancea (1961)Muž, který zastřelil Liberty Valancea (1961)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178396

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10