Duben
ohodnotit

Muži v říji

Další název:
Muži v ruji; Men in a Rut;
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
20.8.2009
„O vábení jelenů, lásek i voličů z rozmarné moravské vesničky, kde sice končí silnice, ale může začínat ten pravý život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muži v říji
V jihomoravské vesnici Mouřínov končí silnice a její obyvatelé touží po tom, aby se obec stala „průjezdní“. Uvědomují si, že prvním krokem k naplnění svého záměru, je na sebe upozornit. Protože je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, rozhodnou se, že v Mouřínově uspořádají Mistrovství Evropy v této ojedinělé disciplíně. Mouřínov žije přípravami, ale nejen jimi. Souběžně se rozvíjejí zřejmé i nevyslovené vztahy obyvatel. Přípravy ovlivňují jejich život, a zároveň jejich vztahy ovlivňují průběh příprav. A jednoho dne konečně mistrovství vypukne.

Film Muži v říji zachycuje tři dny příprav a jednoho dne Mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Světem malé vesnice se najednou prolíná úplně nový „velký“ svět.

Když se v roce 2006 objevil hraný debut uznávaného dokumentaristy Roberta Sedláčka Pravidla lži, hovořilo se o něm jako o filmové události roku. Film byl oceněn Českým lvem za scénář a filmoví kritici ho označili za nejlepší film roku. S uznáním se setkal i v zahraničí. Komedii Muži v říji natočil Robert Sedláček podle vlastního scénáře v Centru dramatické tvorby Televizního studia Brno České televize. V distribuci společnosti Bontonfilm bude v kinech k vidění od 20. srpna 2009.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muži v říji
POZOR SPOILER!

U vesnice Mouřínov probírá starosta s ministrem zemědělství stavbu silnice, která právě zde končí. Také se mluví o troubení, které se tu bude konat. Je to vlastně soutěž ve vábení jelenů. Koktavá a vdaná Eva Weissová se probírá u Franty Plesla, mistra světa v tomto oboru.

V navezené hlíně jsou nalezeny ostatky člověka.

Té velké slávy s vábničkami se má účastnit i premiér. Franta zkouší zvuk nové lastury. Zatím však chlapi vybírají toho, kdo bude celou show uvádět. Eva je opět u Franty, kde spadne z jeho kolotoče. Její otec vymaloval na tu slávu pozadí na pódiu, ale to se poškodilo, což jej hodně rozhodí a stane se hodně vulgární. Těsně poté se ukáže, že Eva již nekoktá a tím se vlastně také její muž dozví, že byla s Frantou. Podvedenému pak dojde v autě benzín přímo na vlakovém přejezdu a musí mu pomáhat mládenci s travesti show, kteří mají vystupovat právě v Mouřínově.

Nu, dostaví se tedy i sám ministr, ale oslava neprobíhá přesně dle představ. Konečně začíná soutěž samotná.
Premiér s místními pak sedí v hospodě. Nakonec jsou vyhlášeny výsledky soutěže. Vyhlášený vítěz je však o pár chvil později inzultován.

Premiér pak odjíždí. Ale ve zůstává ještě pár věcí nedořešených…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Muži v říji
Po úspěšném debutu, psychologickém dramatu z prostředí komunity pro drogově závislé Pravidla lži (FP 12/2006), změnil tvůrce politických dokumentů Robert Sedláček žánr a natočil satirickou komedii z prostředí jihomoravské vesnice. – V Mouřínově se chystá mistrovství Evropy ve vábení jelenů, na něž má přijet sám premiér. Akci organizují místní starosta (slibující si od ní lobbing pro výstavbu asfaltky), hospodský s malířskými sklony Čestmír a místní podnikatel Jarda Hanák. Mouřínovským želízkem v ohni je zdejší přeborník Franta, který právě prožívá románek s Čestmírovou dcerou Evou, na niž si však myslí snaživec René, majitel prodejny zahradních dekorací. Příprava podniku mezinárodního významu se neobejde bez problémů, jež ještě násobí soukromé trable protagonistů. Na slavnostní zahájení předseda vlády opravdu dorazí a po několika sklenkách slivovice je v Mouřínově spokojený. Slíbí starostovi silnici, avšak při odjezdu zahodí příslušné mapy do kukuřičného pole.
Snímek sice těží z režisérovy znalosti zákulisí české politiky, ale jinak se bohužel ocitá nanejvýš v lepším průměru komunální satiry, i když jeho styl humoru je přece jen odlišný od prvoplánové „vesnické legrace“.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2009/9


Popis / Obsah / Info k filmu Muži v říji
„Veselá komedie o velkých věcech na malém místě, o velké politice, velkých citech a velkém umění“ má vcelku nevšední pozadí - Mistrovství Evropy ve vábení jelenů. Nový film Roberta Sedláčka, jednoho z nejvýraznějších českých režisérů posledních let, líčí události tří dnů v jedné malé vesnici, kde končí silnice.
V roce 2006 byl uveden celovečerní hraný debut Pravidla lži zkušeného a uznávaného dokumentaristy Roberta Sedláčka (Tenkrát 3: Husákovo ticho...
V roce 2006 byl uveden celovečerní hraný debut Pravidla lži zkušeného a uznávaného dokumentaristy Roberta Sedláčka (Tenkrát 3: Husákovo ticho či Cesta k moci), který se stal neoddiskutovatelně českou filmovou událostí roku a byl oceněn tuzemskou kritikou a – poněkud překvapivě pouze jednou – výroční cenou Český lev (za scénář). Svůj druhý hraný film natočil Sedláček opět podle vlastního scénáře, na němž tentokrát spolupracoval s hercem Martinem Trnavským, a také změnil žánr: „Po nezdarech s dalšími vážnými tématy, které jsem zkoušel realizovat po relativním úspěchu úplně vážného filmu Pravidla lži mi došlo, co už třeba Komenský věděl dávno přede mnou. Že totiž chci-li lidem říkat vážné věci, musím je tak trochu bavit, a jít na ně přes smích.“ Příběh se odehrává v zapadlé jihomoravské vesničce Mouřínov, kde končí cesta, a vypráví o tom, jak se místní chtějí zviditelnit. A jelikož je mezi nimi přeborník ve vábení jelenů, rozhodnou se uspořádat Mistrovství Evropy právě v této disciplíně. Přípravy spustí koloběh událostí, do nichž jsou zapleteni všichni obyvatelé. A pak, když mistrovství konečně vypukne… Sedláčkův film má jednak výrazný a propracovaný politický, nebo spíše lobbistický podtext s motivem „každý vábí každého na svoje cíle“, a také prvotřídní obsazení: na plátno se vrací Marta Vančurová a Jaromír Hanzlík, ve vedlejších rolích se představí Igor Bareš, Jiří Lábus, Jaromír Dulava či Martin Huba.
(lk)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Muži v říji
Mouřínov je malá moravská díra. I silnice tam končí. A protože Mouřínováci chtějí být „průjezdní“, musí vymyslet plán, jak sehnat větší, než malé množství asfaltu na její pokračování. Klíčem k úspěchu má být Franta, introvert, mudrlant a zmatkař. Ale především mistr republiky ve vábení jelenů. A tak nápad uspořádat v Mouřínově Mistrovství Evropy ve vábení jelenů za účasti premiéra je jedinou možnou cestou k vysněné silnici. Starosta se chystá na svou diplomatickou misi a Franta se zamiluje, ale nic není jednoduché a vidina nové silnice je nejistá. Obzvlášť, když Franta odmítá soutěžit, někdo poškodí pozadí tribuny a Csáková nebere telefon …

Režisér Robert Sedláček k filmu říká: „Veselá komedie o velkých věcech na malém místě, o velké politice, velkých citech a velkém umění. S prvotřídními herci i v epizodních rolích. Každý vábí každého na svoje cíle, na své ego, pro svoje potěšení; to vše uprostřed velkolepého Mistrovství Evropy ve vábení jelenů…“

Když se v roce 2006 objevil hraný debut uznávaného dokumentaristy Roberta Sedláčka Pravidla lži, hovořilo se o něm jako o filmové události roku. Film byl oceněn Českým lvem za scénář a filmoví kritici ho označili za nejlepší film roku. S uznáním se setkal i v zahraničí. Podle vlastního scénáře nyní Robert Sedláček natočil v Centru dramatické tvorby Televizního studia Brno České televize komedii Muži v říji.
Bontonfilm


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zavolejte porodní sestřičky (2...

15:45 - 16:45

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Atletika ČR 2024

16:00 - 18:40

25 minut již uběhlo
135 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

55 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190696
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377366
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10