Duben
ohodnotit

Nebudeš sama

You Won't Be Alone

Žánr:
Rok:
2022
Délka:
109 minut

Obsah filmu Nebudeš sama

 
Odlehlá horská vesnice je ohrožována krvelačnou čarodějnicí Marií, jejíž duch se dokáže vtělit do těl zavražděných lidí či zvířat. Jednoho dne čarodějnice poznamená novorozenou Nevenu, čímž navždy zpečetí dívčin osud… Debutující režisér makedonského původu ve svém atmosférickém hororu zavádí diváky do prostředí své rodné země v 19. století; originálním způsobem pracuje s místní mytologií a zároveň přibližuje dobové poměry, umně spřádá folklórní motivy s tématem postavení žen i existenciálními otázkami. Malickovsky poetický, místy notně krvavý snímek doplňuje hypnotický soundtrack Marka Bradshawa a výrazné herecké výkony ženského hereckého...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Goran StolevskiGoran Stolevski  
hraje:
Noomi RapaceNoomi Rapace.....Bosilka [42]   
Anamaria MarincaAnamaria Marinca.....Maria [44]   
Alice EnglertAlice Englert.....Biliana [27]   
Arta DobroshiArta Dobroshi.....Stamena [42]   
Predrag VasićPredrag Vasić.....Groom [24]   
Carloto CottaCarloto Cotta.....Boris   
Félix MaritaudFélix Maritaud.....Yovan   
Sara KlimoskaSara Klimoska.....Nevena [27]   
Kamka TocinovskiKamka Tocinovski.....Yoana   
Irena RistićIrena Ristić.....Elica   
Djordje MisinaDjordje Misina.....Miroslav   
scénář:
Goran StolevskiGoran Stolevski  
hudba:
Mark BradshawMark Bradshaw  
kamera:
Matthew ChuangMatthew Chuang  
střih:
Luca CappelliLuca Cappelli  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Nebudeš sama >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

MambaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.7.2023
Nebudeš sama - filmový debut může být klenot
Makedonská podhorská vesnice v 19. století,   prostý, jednoduchý život naplněný prací,   lidovými zvyky a také mytologií a   pověrčivostí.
Ústřední postava Nevena,   kterou poznamenala čarodějnice Marie, poznává   po šestnáctiletém věznění v jeskyni svět,   přírodu, život a lidi.
Byť je film uváděn   jako horor (a krvavých scén je v něm   bezpočet), je to spíš poetické vyprávění   převážně beze slov, o to víc krásnými   obrazy i hudbou o světě, který tu mohl být,   anebo se nacházel jen ve vyprávění stařen a   představách dětí. Zvláštní pohled na   lidské společenství očima mladé   čarodějnice, která má moc převtělit se   jiného tvora, ať už zvířete nebo člověka,   čarodějné bytosti, která teprve poznává, jak   to v lidském světě chodí. Navláda mužů a   podřízenost žen, lidské touhy i bolest,   bezcitnost, násilí, ale i láska. "Nebudeš   sama" je spíš velkým filmovým básnickým   eposem, kde se příliš nemluví, o to víc   působí vizuálním podáním a úžasnou   filmovou estetikou. Film o životě, Bohu, zlu,   víře i naději, s přesahem do současnosti. Nic   pro konzumenty hororů, o to víc si však film   vychutnají nároční artoví diváci.
horribile_dictu
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.5.2022
Mysticizmus a naturalizmus; snaha o potlačenie   vlastnej prirodzenosti a zmenu svojej   predurčenosti; nadobúdanie životnej skúsenosti   z pohľadu ženy, muža, i dieťaťa - to sú   niektoré z tématických okruhov, aké nastoľuje   silne baladický príbeh od pôvodom macedónskeho   režiséra Gorana Stolevského, nasnímaný   prevažne voľnou kamerou vo výsostne prírodnom   bio-prostredí. Koncovým výsledkom je potom   audiovizuálna syntéza a filmová meditácia o   existenciálnych otázkach, akej by sa povrchný   mainstreamový divák mal vyhnúť širokým   oblúkom, no na dušu senzitívneho, hĺbavého   jedinca - ktorý už má po krk zaprášených,   uponáhľaných, a hlučných mestských   aglomerácii - bude pôsobiť ako hojivý balzam,   a na jeho, urbánnym smogom zanesené zmyslové   ústrojenstvo, bude mať až detoxikačné   účinky.


Hodnocení:n12345678910
Nebudeš sama (2022)Nebudeš sama (2022)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178389

Poslední komentáře

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Lakomá Barka (1986)

Lakomá Barka
Knihu pohádek Fimfárum jsem   dostal na Vánoce jako malý   kluk (1960, nakladatelství   ČS, vázaný výtisk 8,50-,).   Zařadila se mezi mé   více >

Autor: curil | Hodnocení: 10 / 10

Mys hrůzy (1991)

Mys hrůzy
Točit remake je vždycky   riskantní a ošidný podnik,   obzvlášť když jde o remake   tak skvělého filmu a to i   pro tak dobrého režiséra,   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10