Duben
ohodnotit

Němá barikáda

Další název:
The Silent Barricade
Žánr:
Rok:
1948
Délka:
118 minut, 3368 metrů
Premiéra v ČR:
6.5.1949
„Film, věnovaný lidovým hrdinům pražského povstání 1945.“
Popis / Obsah / Info k filmu Němá barikáda
POZOR SPOILER

Je konec 2. světové války. Berlín padl. Jen zbytek armády míří na Prahu. Avšak dělníci, a i další lidé se rozhodnou o své město bojovat. 
Policejní president rozhodl o zákazu odstraňování německých nápisů. Marně. Dokonce i sám policajt jménem Brůček nějaké paní s tím pomáhá.
Lidé slaví a k nim se přidává i domovník, ten však ne zrovna s čistým svědomím.  
Když začne nějaký nacista střílet na tramvaj s lidmi, tak se chlapi naštvou a celou tramvaj převrátí, aby nemohli nacisté utéci. Tak vzniká první barikáda.  
I zámečnický mistr Hošek se chystá bránit Prahu. Jeho syn také, ale je příliš mlád. Takže se účastní přepadení vlaku se zbraněmi, kde získá mimo jiné také pancéřovou pěst. A také zde lidé najdou vagon plný vězňů. Mezi nimi je i polská žena, která se k Pepíkovi přidá.  
Rozdávají se zbraně. Přichází si pro ni i starý bolševik František Kroupa, komunista, který kdysi utekl do Španělska a kterého už pět let hledá gestapo.  
Muži se zbraněmi posílají muže stavět barikády a jen pan domovník musí být donucen.  
Halina se u Hošků vyspala a nyní je celá žhavá do boje. Pepík přes otcův zákaz prchá z domu s ní.
Začíná nepříjemně pršet a někde na střeše je ukryt střelec. Pálí do civilistů a je třeba jej nalézt. Zastřelí i syna matky Nedvědové Jarda. Ona sama jej poslala do boje. Záškodníka pak nalezne v bytě jeho matky sama Halina, zahrajíc si na chvíli na detektiva. Matka zastřeleného Jardy si pak sama bere zbraň, aby mohla nacisty střílet.  
Jeden z mužů z barikády prchá a zahazuje zbraň do studny. Běží ke svému bratrovi.  
Mistr Hošek vidí svého syna i s pancéřovou pěstí plout na druhou stranu řeky, a proto se tam později rozběhne. To už se sem řítí německý tank. A je to právě Pepík, kdo jej zastaví.  
Němci posílají parlamentáře. Později však sjednané příměří poruší a spustí dělostřeleckou palbu. Lidi opouštějí první barikádu, jen četař tam zůstává s granátem a poslední cigaretou. 
Muž, který prchl z barikády již předtím a zahodil zbraň vyvěsil bílý na dům prapor. Moc to nepomohlo, protože sem vpadne fašista a vyžene všechny civilisty ven. Jsou použiti jako zeď.
Nakonec přichází rozkaz, aby všichni barikádu opustili a šli bránit břeh. Lidé poslechnou mimo Haliny, Brůčka a ještě jednoho muže. Ti s útočníky řádně zatočí. 
Londýn oslavuje mír. Je osmý květen, ale zde se stále bojuje. Bude ještě několik mrtvých, než to zcela ustane. 
 
   


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Němá barikáda
5. květen 1945...
Hitler je již šestý den po smrti, nad Berlínem vlaje Rudá vlajka, Německo chystá bezpodmínečnou kapitulaci. Nejen Československá republika je téměř osvobozena - pro porobené národy, úpící pod fašistickou zvůlí nastává nejkrásnější jaro, vonící šeříkem a hlavně svobodou.

Praha se však stala poslední baštou běsnících okupantů, kteří se nechtěli vzdát a prahli po krvi. A právě 5. května začalo v Praze bojem o Československý rozhlas Květnové povstání pražského lidu. Volání pražského rozhlasu o pomoc se ozvalo v sobotu 5. 5. ve 12,33 hodin. Do boje se zapojilo postupně celé město. V 18.00 hodin byla budova rozhlasu v českých rukách a povstalci obsadili zejména pražské mosty (kromě Čechova a Mánesova), většinu nádraží, nejdůležitější telefonní centrály, prostor Staroměstského náměstí a ovládli Staroměstskou radnici.

Lidé začali spontánně stavět barikády - v Praze jich během dvou dnů vzniklo na dva tisíce!

V Holešovicích se do čela lidového odporu postavil odbojář a komunista Hošek a spolu s uhlířem, tramvajačkou, strážníkem nebo bývalým "španělákem" Kroupou obsadí blízkou továrnu a osvobodí zubožené vězně, jedoucí vlakem z koncentráku. Holešovické ulice ještě nejsou bezpečné, v kterémsi domě se skrývá odstřelovač. Právě Halina, Polka z transportu pomůže v bytě staré Němky odhalit jejího syna - vraha, bohužel mladý Jarda, který se právě vrátil po třech letech z rajchu, zemře jeho rukou v samém závěru války a zbloudilá kulka zasáhne také mladou průvodčí Andulku. Patnáctiletý Pepík Hošek i přes otcův zákaz zůstane na barikádě a pancéřovkou dokonce zneškodní německý tank. Jenže nacistická přesila je drtivá a holešovičtí musejí ustoupit, posledním tragickým hrdinou je mladý těžce zraněný četař.

Ovšem na barikádách nejsou jen lidé odvážní - zbabělý Kouba místo noční hlídky prchá k bratrovi, který má dům nedaleko, bohužel zrovna toto stavení přepadnou nacisti a donutí obyvatele, aby se stali živým štítem přes zabarikádovaný most.

Situace vypadá zoufale, Němci najednou bezhlavě prchají - do Prahy vjíždí Rudá armáda...

V tomto bezesporu strhujícím snímku byly v závěru použity dochované autentické snímky, zachycující příjezd sovětských tanků a nefalšovaná euforie Čechů, sužovaných nacisty dlouhých šest let.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Němá barikáda
Charakter Pražského povstání je líčen v příběhu několika holešovických občanů, kteří zorganizovali odpor proti tankové divizi blížící se ku Praze. Vybudují barikády na Trojském mostě a jejich obrana je stojí velké úsilí.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Němá barikáda
Po únorovém komunistickém puči roku 1948 režisér Otakar Vávra spolehlivě naplňoval ideologickou objednávku. V případě Němé barikády jde o adaptaci povídek Jana Drdy, vracející se k Pražskému povstání z května 1948. Osudy občanů Holešovic, kteří u Trojského mostu postavili a hájili barikádu proti nacistickým tankům, zkušený režisér spojil do podoby mozaiky o hrdinství obyčejných lidí tváří v tvář početní, dobře ozbrojené přesile. Do filmu, na jehož scénáři se spolu s Vávrou podílel autor literární předlohy, si režisér vybral působivou hereckou sestavu v čele s Jaroslavem Průchou, Jaroslavem Marvanem a Vladimírem Šmeralem. I v menších rolích se osvědčený tvůrce spolehl na osobité herce, které často současně obsadil do svého historického dramatu Revoluční rok 1848, jež mělo premiéru sedm měsíců po slavnostním květnovém uvedení Němé barikády.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Němá barikáda
Květen 1945: Skupina holešovických občanů organizuje obranu Trojského mostu. Dokumentaristický civilismus a uměřeně zvládnuté herecké výkony patří k největším kladům tohoto významného díla režiséra Otakara Vávry - ve filmu byly použity autentické záběry z května 1945, které tvůrce zpracoval v celovečerním dokumentu Cesta k barikádám.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Jestli jednou odejdu (1985) [T...

14:30 - 16:10

22 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

14:30 - 15:25

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Případ mrtvého nebožtíka (2020...

14:15 - 16:20

37 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:15 - 14:55

37 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190633
Osobností: 698048
Fotografií: 764609
Plakátů: 377052
Obsahů a biografií: 178420

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
Další z nekonečné řady   variací na oblíbené téma   jak nejlépe natočit film,   který bude technicky co   nejhorší, bude mít co   nestupidnější více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 1 / 10

Abigail (2024)

Další

Abigail
z produktů, které slučují   horor s kriminálkou.   Přestože sleduje ne tak   úplně originální linku, je   profesionálně spolehlivě   rozveden více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 9 / 10

Válka policajtů (2024)

Válka policajtů
Vypadalo to jako kopie   italského filmu o mafii ale   tady to znechutili tím že   tam chalastali jak o   život,což mě nijak nebavilo   jestli více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10

Kouzelná chůva Nanny McPhee (200...

Kouzelná chůva Nanny McPhee
Ačkoliv nejsem cílová   skupina, musím uznat, že mě   to celkem bavilo. Jasně, byly   tam slabší a nesmyslné   momenty, ale jako celek   dobrý. Dobře zahrané,   natočené a i občas vtipné

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Ulice New Yorku (2001)

Ulice New Yorku
Když člověk vezme v potaz,   že jde o nezávislý biják   natočený s naprosto   zanedbatelným rozpočtem, je   nutné považovat ho určitě   za více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10