Duben
ohodnotit

Nenávist

The Grudge

Rok:
2004
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
17.3.2005
„Kruh nenávisti tě pohltí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nenávist
Mladá americká studentka Karen Davis (Sarah Michelle Gellar) se dostává do Tokia za svým přítelem díky výměnné stáži. Souhlasí, že zastoupí pečovatelku, která nepřišla do práce. Když přijde do určeného domu ve starobylé čtvrti japonské metropole, objeví pouze postarší Američanku Emmu (Grace Zabriskie), která je v katatonickém stavu, a zjistí, že dům je jinak opuštěný a neuklizený.
Když začne v domě uklízet, zaslechne z patra zvláštní zvuky a škrábání. Netuší, že místo je prokleté a že má nyní stanout před nadpřirozenou hrůzou děsivější, než by si kdy dokázala představit. V domě totiž „žijí“ duchové, kteří se s bezmeznou nenávistí pokouší zabít každého kdo vstoupí dovnitř. Řetěz strašlivých událostí, vycházejících ze zloby zrozené před lety, je uveden do chodu.
Spasí Karen svůj život před smrtícím zlem? Dokáže dívka, která je v Japonsku naprostou cizinkou, překonat svůj děs a zachránit alespoň sebe před nakažlivou, zlovolně se šířící zhoubou dřív, než bude pozdě?


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nenávist
POZOR SPOILER

Mladé děvče se probouzí a mluví na svého manžela jménem Peter Kirk, který stojí na balkóně. Ten neodpovídá, ale skáče dolů.  
Mladičká Yoko přijíždí na kole za Emou Williamsovou. Ta je apatická a nemohoucí. Yoko uklízí a v podkroví slyší zvláštní zvuky. Pátrá, co by to mohlo být až ji vyleká něčí tvář. Pak už je jen někam tažena. 
Karen se probouzí, když její přítel Doug vstává. Posunutím hodin jej ještě zdrží na odchodu. Oba chodí do školy, ale Karen navíc pracuje na sociálním odboru jako dobrovolnice. Kolega Alex jí dává případ ošetřovatelky Yoko, která není k nalezení. Takže Karen přichází k domu, kde Yoko pracovala. Zde bydlí paní Ema. Karen zde najde chlív a starou paní na zemi. Ta je naprosto apatická. Karen tedy paní umyje a uklízí. Při tom najde ve skříni deník, kočku a malého kluka.  
Pak volá mobilem o pomoc a zatím si listuje v deníku, který si psala Kayako. Poté zjistí, že ji kluk pozoruje. On jí řekne své jméno. Toshio. A pak se dějí věci…  
Přichází sem Emin syn Matthew s manželkou Jennifer a dalšími lidmi. Matku najdou, jak stojí a dívá se do jednoho místa na stropě. Příchozí Suzuki vidí ve vaně mrtvolu.  
Další den si Jenni stěžuje, že matka v noci nespí. Pak se jde podívat nahoru kde vidí černou kočku. Zde také vidí Toshiu. Její manžel doma najde nepořádek a ji samotnou na posteli v šoku. A za postelí je malý klouček Toshio. Matt se pořádně vyděsí…
Do domu přichází Alex, který postrádá již druhou kolegyni, a to co zde nejde jej donutí volat policii. Tak se zde ocitají detektiv Nakagawa a jeho kolega Igaraši. Ti najdou ve skříni zvonící mobil a vlasy. Na půdě pak oba manžele a spodní čelist. 
Nagagawa pak v nemocnici znovu vyslýchá Karen. Dozví se jen o deníku.  
Suzan je Matthwewova sestra a když jde z práce, něco ji pronásleduje. Jednu podivnost zachytí i kamera.  
Suzan prchne domů, ale ani zde nemá klid. Volá ji Matthew, že jde k ní, ale když otevře dveře není nikde ani noha. Zato v její posteli pod její peřinou ano.  
Karen přichází za Dougem, ale chová se divně. Stále má vidiny.  
Alex potkává ducha Yoko. Chybí mu spodní čelist. 
Karen si na internetu najde informace o domě a dozví se tak, že zde kdysi Takeo Sakei zabil svou manželku Kayako a syna Toshia. Také zde najde článek o sebevraždě Petera Kirka.  
Nakagawa sleduje z pásky video s duchem.  
Karen vyhledá Peterovu manželku. Ale ta netuší, proč její manžel skočil. Karen se snaží najít souvislost, ale prý ani detektivové nic neobjevili. Karen však objeví Kayako na několika fotkách.  
Peter Kirk dostává dopis od bývalé žákyně. Již několikátý. Žákyně se jmenuje Kayako Saeki. Peter jde k ní a najde Toshia. Chlapeček však nekomunikuje. 
Karen zajde za Nakagawou. Ten již také ví svoje. Asi proto je v prokletém domě, kde rozlévá hořlavinu. Jenže uvidí Toshia u vany, jak se topí. Chce pomoci, ale sám je napaden a má hlavu pod vodou…
Karen si poslechne záznam, že Doug jde za ní do prokletého domu, protože se domnívá že je Karen tam. Ona tam spěchá také, ale místo Douga tu vidí Petera. Ten mluví s Toshiem a pak listuje v deníku, kde vidí svoje jméno a to několikrát. Když pak na něj vypadne mrtvola, značně znervózní a z prokletého domu prchá.  
Karen pak nalézá oběšence. V hlavě se jí promítne vražda z minulosti. Najde Douga a tahá jej pryč z domu. Jenže to už se tu objevuje duch mrtvé a plazí se za nimi. Karen využívá kanystr co sem donesl detektiv a bere do ruky zapalovač. 
Když je přivedena po požáru na pitevnu, vidí zase ducha...  


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nenávist
Americká dívka Karen studuje v Tokiu školu sociálních pracovníků. Její osud se radikálně změní, když se rozhodne zastoupit kolegyni, která nepřišla do práce. Místo kam má jít je tichý dům v tajemné, tiché ulici. V domě najde starší nemluvnou ženu. Když uslyší zvuky z patra domu, vydá se nahoru a octne se kruhu nadpřirozené hrůzy. Když někdo zemře v záchvatu silné zlosti, stane se z něj přízrak, který shání oběti, nedá jim spát, pokud je nedožene k šílenství nebo sebevraždě. Dokáže Karen zastavit a přemoci tuto hrůzu….

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nenávist
Zvláštní vlnu japonských hororů odstartoval v roce 1998 režisér Hideo Nakata snímkem Ringu (Ring - V), který se záhy dočkal dvou dalších dílů a také amerického remakeu Kruh (2002, FP 3/2003) a jeho amerického pokračování Kruh 2 (2004, FP 5/2005). Ohlas této řady podnítil i vznik obdobného projektu, nazvaného Ju-on, česky nejspíše Prokleté místo. Producent Taka Ichise oslovil mladého filmaře Takashiho Shimizua. Ten natočil v roce 2000 dva díly pro videodistribuci (označované někdy jako Ju-On: The Curse a Ju-On: The Curse 2). V roce 2003 je „předělal“ pro uvedení v kinech (jako Ju-On: The Grudge a Ju-On: The Grudge 2) a o rok později z nich vytvořil americký remake Nenávist. – Podle japonské tradice je místo, na němž se odehrál zločin z nenávisti, prokleté. Zůstává na něm smrt, která si vybírá oběti, jež se do osudného prostoru dostanou. – Americká studentka Karen je v Tokiu s přítelem Dougem. Pracuje jako brigádnice v pečovatelském centru, a tak se ocitne v osamělém domě, v němž našlo smrt už několik lidí a v němž se zjevují duchové. Před třemi lety tu manžel našel deník své ženy, z nějž pochopil, že miluje nic netušícího amerického profesora, zabil ji, osmiletého synka a pak i sebe. Duchové manželky a dítěte teď pronásledují každého, kdo sem vstoupí. Obětmi se stanou členové americké rodiny, Doug, detektiv, vyšetřující sérii zločinů, i další lidé. Přežije jen Karen, přičemž konec vyprávění otevírá prostor pro pokračování... – Takashi Shimizu pracuje s osvědčenými prvky navozujícími hrůzu a strach. Využívá záhadně se zjevujících bytostí, rafinovaně stupňuje napětí v dosti spletitém ději, v němž se objevují nečekané návraty do minulosti, a těží také ze záhadných a drásajících zvuků i z náladotvorné hudby. Snímek však doplácí na značnou spekulativnost a povrchnost; odpovídá požadavkům současné pop-kultury a zdaleka nenavazuje na klasické japonské duchařské filmy.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/4


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Nenávist (2019)

 Nenávist (2019)
Nenávist n
Grudge
Žánr: mysteriózní / horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Nicolas Pesce

(pokračování)

Smrtící nenávist 3 (2009) [Video]

 Smrtící nenávist 3 (2009) [Video]
Smrtící nenávist 3 n
The Grudge 3
Žánr: horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Toby Wilkins

(pokračování)

Smrtící nenávist 2 (2006)

 Smrtící nenávist 2 (2006)
Smrtící nenávist 2 n
The Grudge 2
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Takaši Šimizu

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190634
Osobností: 698067
Fotografií: 764724
Plakátů: 377092
Obsahů a biografií: 178419

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10