Duben
ohodnotit

Nikola Šuhaj

Žánr:
Rok:
1947
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
28.2.1947

Obsah filmu Nikola Šuhaj

 
Baladický příběh z Podkarpatské Rusi v letech po první světové válce - viditelně zastaralá režijní koncepce zcela propadla. Závěr svého života věnoval režisér Krňanský práci ve filmotéce, kde uplatnil své znalosti a zkušenosti při identifikaci a rekonstrukci starých českých filmů.

Autor/Zdroj: /Václav Březina: Lexikon českého filmu

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Státní půjčovna filmů
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Nikola Šuhaj >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.9.2019
Tak jeden četník ji sledoval (Eržiku), protože   nikdo nevěděl, kde Nikola je. A pak najednou na   něj jde četníků asi pět. Kdo jim stihl podat   zprávu? Jak věděli, kam mají jít?
Bylo to   dobře natočeno. Jen ten konec byl moc   jednoduchý. Hezká krajina, dobří herci.
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.9.2011
Film byl natočen v roe 1947, což je dosti   důležité, jelikož autor literární předlohy   byl ještě nmezi živými. Také měl velmi   silný kredit a za třetí, film byl natočen v   době před rokem 1948, čili ani politický vliv   se na něm nemohl z moci úřední projevti. Tedy   Olbracht, pokud vím nebrojil proti této filmové   adaptaci a rozhodně nekřičel, že chybí   nějaký baladický duch filmu, který svým   způsobem spoluvytvářel. Všeho moc škodí,   dokonce i tzv. baladičnost je mnohdy   vystupňovaná ke škodě příběhu. Na svou dobu   jde o dobrý film a tvrzení o schematičnosti je   mnohdy jen běžné klišé. Předpokládám, že   každá doba si Nikolaje Šuhaje převedo do   filmové podoby podle svých představ.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.8.2010
Poněkud těžkopádně zfilmované tklivé   milostné drama. Střet policie s loupežníkem   Nikolou Šuhajem na zaostalé a chudé   Podkarpatské Rusi nepostihuje ani baladické   ladění předlohy, ani sociální podtexty   tragických událostí.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190577
Osobností: 697871
Fotografií: 764047
Plakátů: 376678
Obsahů a biografií: 178304

Poslední komentáře

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Alenka v říši divů (1999) [TV fi...

Alenka v říši divů
Chtěl jsem si na stará   kolena rozšířit vědomosti   a poprvé v životě vidět   "nějakou Alenku". No vybral   jsem si toto dílko a čert   ví, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10