Duben
ohodnotit

Odstřelovač

Shooter

Další název:
Ostreľovač (SK)
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
26.4.2007
„Včerejšek byl o cti. Dnešek je o spravedlnosti.“
Popis / Obsah / Info k filmu Odstřelovač
Zradili ho a on na ně zanevřel. Požádali ho o pomoc a on jim vyhověl.

Ačkoli do stejné řeky nevstoupíš dvakrát, seržanta Boba Lee Swaggera americká vláda zradila znovu. Hodili na něj pokus o atentát na prezidenta a vraždu etiopského arcibiskupa. Je postřelený a jeho víra ve vlast je otřesena. O jeho vině jsou přesvědčeni všichni až na agenta FBI Nicka Memphise. Spolu hledají pravdu a odhalují odporné činnosti senátora a jeho spolupracovníků. Prokázat Sweggerovu nevinu je těžké, ale není to jediné, co musí udělat. Musí se také pomstít…


Autor: prima.niki

Popis / Obsah / Info k filmu Odstřelovač
Režisér syrového akčního dramatu Training Day Antoine Fuqua natočil další film z žánrové kategorie, v níž se cítí nejlépe. Hrdinou Odstřelovače je elitní snajpr, který se ocitne v nezáviděníhodné situaci, když je obviněn z pokusu o atentát na amerického prezidenta. V nerovném souboji jedince proti systému se Mark Wahlberg vydává ve stopách osamělých bojovníků, kteří museli zužitkovat všechny své schopnosti k tomu, aby v téhle předem prohrané hře přežili a zvítězili.
Bývalý špičkový armádní průzkumník a odstřelovač Bob Lee Swagger pověsil kariéru na hřebík poté, co se stal obětí jednoho obzvlášť nepěkného podrazu organizovaného vyššími místy. Přesto ho na jeho samotě vysoko v horách překvapí penziónovaný plukovník Johnson (Danny Glover), který ho požádá o pomoc. Ve hře je život amerického prezidenta a údajně jen Bobovy mimořádné schopnosti a jeho přesná muška mohou tuto hrozbu eliminovat. S velkou nechutí se do akce zapojí a příliš pozdě zjistí, že se stal obětí podrazu číslo dvě. Z hrdiny, na němž závisel osud celého národa, se tak rázem stává "hlavní postava" novinových titulků, v nichž je označován za osamělého zabijáka, který se pokusil zastřelit hlavu státu. V zoufalém závodu s časem má Bob jedinou naději - zjistit, kdo a proč ho do tohoto komplotu zatáhl. Moc šancí nemá, protože proti němu stojí celá země a na své straně má jen nezkušeného agenta FBI (Michael Pena) a dívku svého zabitého parťáka (Kate Mara). Čím déle Bob uniká z perfektně připravené pasti, tím je mu jasnější, že v ohrožení není jen jeho život, ale také osud celé Ameriky.
"Bob Lee Swagger je postava, která do kin vrací hrdinu formátu Johna Waynea a dalších legendárních westernových klaďasů. Jeho smysl pro spravedlnost dodává tomuto vzrušujícímu konspiračnímu thrilleru lidský rozměr," říká producent filmu Lorenzo di Bonaventura. Hrdinu bestsellerů držitele Pulitzerovy ceny Stephana Huntera označují knižní kritici za "Ramba s mozkem". Mark Wahlberg musel navíc před začátkem natáčení absolvovat intenzivní odstřelovačský trénink a jeho postava je prý díky tomu nejvěrohodnějším představitelem této profese, jaký se kdy objevil na filmovém plátně.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Odstřelovač
Během nasazení v Etiopii se odstřelovač Bob Lee Swagger dostane s kamarádem Donniem pod palbu a je velením obětován. Na rozdíl od přítele se mu podaří přežít a zahořklý se stáhne do hor, kde žije v malém srubu jen se psem. O tři roky později se u jeho dveří nečekaně objeví plukovník Johnson a žádá o pomoc. Na amerického prezidenta má být spáchán atentát. Bob po krátkém váhání žádosti vyhoví, příliš pozdě však pochopí, že se nechal vlákat do pasti. Místo prezidenta se obětí útoku stane etiopský arcibiskup Mutumbo a za atentátníka je označen Bob, kterému se jen o vlásek podaří uniknout smrti. Zraněný a pronásledovaný policií i FBI najde útočiště u Sáry, vdovy po Donniem, kterou přesvědčí o své nevině. Události kolem atentátu připadají podivné i mladému agentovi FBI Nicku Memphisovi. Nevěří, že by tak zkušený střelec prezidenta netrefil, a objeví místo, odkud střílel skutečný atentátník. Bob se s Nickem tajně sejde, u zbrojaře Ratea dostanou tip na odstřelovače Sczerbiaka. Mezitím Sáru unesou Johnsonovi muži. Senátor Meachum se zlobí, že se akce vymyká kontrole. Plukovník Johnson však má plán, jak Boba zlikvidovat.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Odstřelovač
Připravte se na strhující napětí, neboť Mark Wahlberg vstupuje na filmové plátno ve své dosud nejlepší roli: jako Odstřelovač. Jako respektovaný bývalý vojenský průzkumník a snajpr Bob Lee Swagger je donucen vrátit se do akce, aby se pokusil zmařit pokus o atentát na prezidenta, stane se však cosi nepředvidatelného: stává se obětí léčky a je ze zločinu obviněn sám. Je odhodlán dokázat svou nevinu, ve strhujícím závodě s časem však musí zároveň prchat před ochránci zákona z celé země a tajemnou organizací, která chce jeho smrt.
Režisér filmu Training Day Antoine Fuqua přichází s působivou, syrovou akcí, jejímiž hrdiny jsou dále mj. Danny Glover (Smrtonosná zbraň 4) a Michael Peňa (World Trade Center). Joel Siegel z Good Morning America tvrdí, že Odstřelovač je “thriller... s náloží nervydrásající akce.”
distributor BD


Popis / Obsah / Info k filmu Odstřelovač
Žánrový specialista Antoine Fuqua se ve svém dalším akčním thrilleru Odstřelovač zaměřil na dnešní svět, v němž podle tvůrců vládne moc a síla peněz a korupce. Jeho hrdina Bob Lee Swagger patří mezi elitní armádní odstřelovače, ovšem po jedné špinavé akci, při níž ztratí přítele, odejde do samoty v horách. Jednoho dne jej vyhledá plukovník Johnson: americkému prezidentovi hrozí atentát a jedině Bob může pomoci při jeho odhalení. Muž přijme vlasteneckou povinnost a až příliš pozdě zjistí, že se opět stal obětí spiknutí. Musí tedy vytáhnout do boje, aby očistil své jméno a zabránil dalšímu zlu. Krvavý střet rozhněvaného střelce, který má na své straně jen nezkušeného agenta FBI a manželku mrtvého přítele, se mění ve válečné tažení: nepřítelovy ztráty rostou, avšak morálně prohnilí politici a byznysmeni se nezastaví před ničím. Snímek má zpočátku spád a nechybí mu napětí. Jenže s přibývajícími minutami sice přibývá bojových akcí a mrtvých, zároveň však ubývá nápadů. Pro milovníky akčních filmů a střelných zbraní může být snímek zdrojem zajímavých informací, pro ostatní tuctovou akční podívanou s křečovitou „ideologií“, stavící opravdový patriotismus proti zkorumpované politice, prorostlé s byznysem.

-kat-, Filmový přehled 2007/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:00 - 16:45

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Princ Philip, muž ve stínu Kor...

15:50 - 16:50

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

51 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

46 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190643
Osobností: 698069
Fotografií: 764728
Plakátů: 377098
Obsahů a biografií: 178430

Poslední komentáře

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10