Duben
ohodnotit

Pan Jordán a Habada [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1968
Délka:
70 minut
„Karel Höger, Radovan Lukavský a další slavné herecké osobnosti v televizním přepisu školské komedie V. V. Štecha.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pan Jordán a Habada
POZOR, SPOILER

Učitel Jordán píše dopis. Ne pochvalný, ale spíše udavačský. Školní inspektor Svoboda je jeho hlavním zájmem. Prý sem dosazuje jen své oblíbence. A poukazuje na zajímavý případ s panem Habadou.

V jakési hospodě zpívá zpěvačka. Slova písně se týkají politiky. Když dozpívá, řeší se případ pana řídícího. Má nějaké potíže, protože byl ve správní radě záložny. Byla tam nějaká defraudace. Už se počítá s tím, že někdo bude muset na jeho místo, asi nějaký pan Habada. Po tomto místě však touží právě i Jordán. Ten podporuje učitele Boháčka.

Ve sborovně se sejdou všichni kantoři včetně pana katechety. Prý se ve městě pohybuje inspektor. Pan řídící Žitný má připravenou přednášku o výrobě papíru. Jordán si u kolektivu šplhá tím, že přítomnost inspektora bude oznámena zvonkem. Vše je domluveno se školníkem. Také mluví o tom, že zde bude ředitel pan Habada. On sám prý to místo nechce, ale již formuje proti Habadovi obranu. A když ten sem přijde, je zde již nálada proti němu. Jenže on sám si ještě přistrčí svou upřímností, takže si proti sobě poštve snad všechny.

Přichází pan řídící a chystá svou přednášku. A ta ihned započne. Ozve se však domluvené znamení a již je zde inspektor. Začíná panika. Jordán si bere Habadovy výkresy, protože jeho chce inspektor a on ty své nemá opraveny. Za tyto získává Jordán velkou pochvalu, která však má patřiti Habadovi. I jeho výkresy chce inspektor vidět. On tedy musí předložiti Jordánovy, a ty jsou ve velmi špatném stavu. Habada je inspektorem pokárán. Také proto se zástupcem stává Jordán a Habada „utře“. Jordán bere svou funkci zodpovědně.

Slečna učitelka Božena Honyšová odmítá Boháče jako ženicha. Domnívá se totiž, že je to on, kdo píše anonymy do novin. On se pokouší o vysvětlení, když se zde objevuje inspektor znovu. Božena vyvolá Habadu přímo z vyučování, což jej dost namíchne a dává průchod své upřímnosti.

Inspektor oznamuje Jordánovi, že Žitný dostal amnestii a vrací se zpět na své místo. Když se vrátí, začne opět s tou svou přednáškou, do které vpadne Honyšová a všechno prozradí. Hlavně to s těmi výkresy. A začíná být veselo.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pan Jordán a Habada
Televizní adaptace školské komedie V. V. Štecha, kterou nastudoval s řadou slavných hereckých osobností v roce 1968 v pražském televizním studiu režisér Miloslav Zachata. Příběh se odehrává v prostředí jedné pražské školy na sklonku předminulého století. Učitelský sbor tu ovládá učitel Jordán, politikář a kariérista, který se neštítí ani štvavých, anonymních výpadů v tisku proti byrokratickému inspektorovi Svobodovi a jeho „chráněnci“, učiteli Habadovi, který přišel z venkova. Když se mu to hodí, používá Jordán nevybíravé prostředky. Před inspektorem předstírá, že práce Habadových žáků jsou výsledkem jeho výuky, jen aby dosáhl inspektorova uznání. Pokrytectví, podrazy a maloměstsky zatuchlý život na škole nemůže snést mladá učitelka. Když zjistí, že Jordán používá i jejího snoubence, učitele Boháčka, ke svým špinavým záměrům, ruší plánovanou svatbu a odhodlá se k tomu, aby poměry na škole odsoudila před celým sborem...

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Náves (2005) [TV seriál]

17:30 - 18:25

23 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: FNL

16:50 - 19:10

63 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

NOVA - Dívka na koštěti (1971)

16:25 - 18:10

88 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Řekni to psem (2022)

16:55 - 18:52

58 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190669
Osobností: 698181
Fotografií: 765168
Plakátů: 377328
Obsahů a biografií: 178492

Poslední komentáře

Stíny Manhattanu (2016)

Překvapení

Stíny Manhattanu
Film se mi líbil, jen mi   nějak ušlo, proč ta   Crowleyová po novináři   vlastně chtěla, aby se   dobral pravdy, když ji jako   jediná znala a více >

Autor: Falco11 | Hodnocení: 8 / 10

Mrtví neumírají (1990)

Jako by

Mrtví neumírají
na člověka dýchla   atmosféra lehce plynoucích   devadesátek, do níž se u   nás tak výtečně obtisklo   duo Vorlíček-Macourek.   Víceméně více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 6 / 10

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tim Kalkhof

Kalkhof Tim

After: Polibek (After)

After: Polibek
After

Matti Pellonpää

Pellonpää Matti

Chris Blunden

Blunden Chris

Pokus o vraždu

Pokus o vraždu
Pokus o vraždu

Jennifer Higham

Higham Jennifer

Rammstein: Paris

Rammstein: Paris
Rammstein: Paris

'71

'71
'71

Vladimíra Wildová

Wildová Vladimíra

Oskar

Oskar

Naposled navštívené:
Tim Kalkhof

Kalkhof Tim

After: Polibek (After)

After: Polibek
After

Matti Pellonpää

Pellonpää Matti

Chris Blunden

Blunden Chris

Pokus o vraždu

Pokus o vraždu
Pokus o vraždu

Jennifer Higham

Higham Jennifer

Rammstein: Paris

Rammstein: Paris
Rammstein: Paris

'71

'71
'71

Vladimíra Wildová

Wildová Vladimíra

Oskar

Oskar