Duben
ohodnotit

Paříž, Texas

Paris, Texas

Další název:
Paríž, Texas
Žánr:
Rok:
1984
Délka:
147 minut

Obsah filmu Paříž, Texas

 
Road movie natočené v neobyčejně sugestivním melodramatickém stylu bylo oceněno Zlatou palmou na MFF v Cannes. Vypráví o „americké pustině" a o muži, který je přinucen vrátit se ke svému životu a minulosti. Wenders, jenž tentokrát vedle kameramana Robbyho Mullera spolupracoval se scenáristou Samem Shepardem a kytaristou Ry Cooderem, uvádí: „Svým způsobem Shepard i Cooder měli podobný pohled na Ameriku jako já, ačkoli to byla jejich vlastní země. Sam Shepard má stejně jako já rád silnici a cestu. Začal jsem psát jakýsi scénář podle jeho knihy „Motelové kroniky", což je koláž básní, situací a dialogů... Společně jsme vytvořili postavu muže,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

emma24
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.9.2014
Jeden z mála filmů, který na mě zapůsobil do   hloubky mojí duše. Být ve víru emocí by byl   asi ten nejvhodnější výraz pro to, co jsem   mohla přes dvě hodiny sledovat, aniž bych si tu   délku vůbec uvědomovala. Od prvního momentu,   kdy jsem spatřila Trevise, který ztratil paměť   i řeč mně bylo jasné, že půjde o   mimořádný zážitek. A byla to pravda. Velmi   silný, lidský a hluboký příběh o muži,   který utíká před stíny minulosti, aby našel   klid v duši, který před čtyřmi roky ztratil.   Slova na papíru nestačí zachytit moje pocity z   filmu (já vím, zní to pateticky, ale je to   tak), kde slovo láska má mnoho podob, od lásky   bolestné, žárlivé, odpouštějícící a   nakonec té nejvyšší, obětující se ve   prospěch štěstí toho druhého. Závěrečná   finální část, která se odehrávala při   rozhovoru u zrcadla a kde se překrývá tvář   Trevise s tváří Jane mě už úplně dostala.   Nádherný film s úžasnou atmosférou,   perfektní kamerou s jejími skvělýmí záběry   a v neposlední řadě chválím nezapomenutelný   soundtrack o který se postaral Ry Cooder. Film,   který z mé hlavy hned tak nevyprchá..
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.5.2012
Je to tak, jak jsem tušila - pro plnohodnotný   zážitek z tohoto díla musím, alespoň ze   zkušenosti některých uživatelů, dozrát.   Trošku zklamání, neboť o své zralosti jsem   měla dosti vysoké mínění, nuž, divák míní   a Wim Wenders mění... Nemohu však tvrdit, že   se zážitek nekonal - hudební složka pro mě   odehrála hlavní roli, za krk jí dýchala kamera   a i samotné pojetí příběhu o rodinné   soudržnosti, lásce, bolesti, prozření,   odpuštění a obětování se nebylo bez kouzla,   i když, pravda, trochu časově přepáleno.   Víc, než okolnosti rozdělení a smíření   hlavní dvojice mě fascinoval malý Hunter a   především Travisův bratr Walt: " Budu   potřebovat peníze a kreditní kartu".   "Není problém". To hovoří za vše.
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.4.2012
prostě Wim Wenders
Opět jeden z filmů, které nelze hodnotit,   které nejsou víceméně o ničem, jen prostě o   životě. Jednoznačně nejlepším hodnocením je   fakt, že i při nadstandardní stopáži bych   ještě přivítal "rozpitvání"   některých scén. Paříž, Texas je   jednoznačně filmem, který se nejen usadil v mé   paměti, ale určitě i do mého srdce, a to   navždy. A věřte, že takových filmů není   mnoho. Plných pět hvězd si zaslouží nejen   režie, ale i kamera, hudba a volba lokace. O   skvělých výkonech dospělých herců se nemá   smysl zmiňovat, ale představitel dětské role   jim sekunduje beze zbytku. Kam se hrabe tolik   obdivovaný a vychvalovaný Macaulay Culkin,   která však okouzluje jen svou dětskou   rozverností a bezprostředností. Takovéto   filmové dílo je mi trapné i jen neuměle a   laicky komentovat. Je nutné jej vidět a   prožít. Pokuste se o to.
weitinger
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.1.2010
Nádhera
...a to jsem si myslel, že už mě Wenders   nemůže ničím překvapit.
Konečně jsem   skouknul tehle film - legendu a jsem nadšen.   Zážitek roku, co se týká filmového   "umění", ne průmyslu ve stylu a lá   Hollywood, tam mají zcela jiné priority a   velikány. Tempo, jak vystřižené ze starých   sovětskýchbaladickopsychologických filmů, k   tomuto tématu a stylu vyprávění naprosto   vhodné, kamera fantazie, poušť je působivá,   barevná, suchá (to nepíšu jen tak, ta suchost   je tam cítit, že člověk dostane žízeň),   hudba Ry Cooder, jistota... O hercích, všech,   plné absolutorium. Všichni chválí hlavního   představitele, samozřejmě, ale ten malý   blonďák...to bylo něco.
Wenders je velký   vypravěč, jakých je v současném filmu   poskromnu. A tenhle film je toho zářným   důkazem: jednoduchá zápletka, ovšem   předvedená dokonale.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.11.2009
Opravdu velký filmový příběh. Silné emoce,   fantastický výkon H.D.Stantona, skvělý   hudební doprovod Ry Coodera, který podmalovává   obrázky podobným způsobem jako Neil Young   Mrtvého muže. Tempo je pomalé (ve chvíli, kdy   se má za polopropustným sklem poprvé objevit   Jane, to hraničí s psychickým terorem), ale   zrak k obrazovce jako přikovaný. Způsob, jakým   toho Wenders dosahuje, se mi nedaří definovat,   jen se nechávám unášet. Procítěné a   nadčasové.
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Můj oblíbený Harry Dean Stanton jako Travis.   Šťastné spojení road movie s milostným   motivem. Wim Wenders to přesně trefil: záběry   okolní přírody smyslově souzní s citovými   pocity hlavních hrdinů, které jsou tak pro nás   daleko pochopitelnější.
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.9.2008
Pomalu plynoucí drama, které i když ubýhá   hlemýždím tempem divák od něj neodtrhne oči   a jeho pomalost mu pomáha k vytvoření úžasné   atmosféry. Wim Wenders před námi rozehrává   příběh muže, který ztratil řeč i paměť a   sám bloudí vyprahlou pouští. Později ho   nachází jeho bratr, který mu poví, že měl   ženu a syna o kterého se teď stará on sám.   Později se začne se synem sbližovat a rozhodnou   se, že najdou ženu, která je oba opustila.   Filmem nás provází vynikající kamera a   výborná doprovodná hudba. Největší plus   filmu je však skvělý výkon Harry Dean   Stantona, který divák ocení především ve   scénách se synem nebo při závěrečné   konfrontaci se ženou.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2008
Neobycejne silny, ale jednoduse natoceny   melancholicky film o obycejnych vecech... Skvela   hudb a kamera, herecke vykony jakbysmet.
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.3.2006
Film je to zajímavej, to jo, navíc má takový   ty ''záseky'' který mám ve snímcích rád...   (borec jde krajinou neznámo kam, nemluví,   nereaguje a nikdo neví proč...) ale přesto jsem   z něho úplně nadšenej nebyl. Asi mě nesedí   styl výprávění, který používá Wenders,   protože mám vždy z jeho filmů smíšený   pocity. Kromě Buena Vista, to je mazec!!!

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih154441minih154441Poklad kapitána Černovouse (2013) [TV minisérie] 
Moonfleet n
minih60927minih60927Anděl spravedlnosti (2007) [TV film] 
Avenging Angel n
minih48246minih48246RocknRolla (2008) 
RocknRolla n
minih6476minih6476Dlouhý polibek na dobrou noc (1996) 
The Long Kiss Goodnight n
minih50868minih50868Cesta do středu země (2008) [TV film] 
Journey to the Center of the Earth n
minih36764minih36764Smolař (2003) 
The Cooler n
minih161952minih161952Má večeře s Hervém (2018) [TV film] 
My Dinner with Hervé n
minih45891minih45891About Love (2005) 
About Love n
minih91831minih91831Hon (2012) [DCP] 
Jagten n
minih89699minih89699Toreador zkázy (2000) 
Bullfighter n


Hodnocení:n12345678910
Paříž, Texas (1984)Paříž, Texas (1984)Paříž, Texas (1984)Paříž, Texas (1984)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190633
Osobností: 698054
Fotografií: 764612
Plakátů: 377055
Obsahů a biografií: 178420

Poslední komentáře

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
Další z nekonečné řady   variací na oblíbené téma   jak nejlépe natočit film,   který bude technicky co   nejhorší, bude mít co   nestupidnější více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 1 / 10

Abigail (2024)

Další

Abigail
z produktů, které slučují   horor s kriminálkou.   Přestože sleduje ne tak   úplně originální linku, je   profesionálně spolehlivě   rozveden více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 9 / 10

Válka policajtů (2024)

Válka policajtů
Vypadalo to jako kopie   italského filmu o mafii ale   tady to znechutili tím že   tam chalastali jak o   život,což mě nijak nebavilo   jestli více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 4 / 10