Duben
ohodnotit

Ples příšer

Monster's Ball

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
26.9.2002
„On je kat, ona manželka muže, kterého popravil…“
Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Film vypráví příběh vězeňského dozorce HANKA, člena popravčí čety a krásné mladé ženy LETÍCIE, která ve vězení navštěvuje manžela odsouzeného k trestu smrti. Na troskách jejich vztahu se překvapivě rodí nová láska. Přežije? Název filmu je odvozen od anglického výrazu, který v americkém žargonu znamená poslední přání odsouzence před popravou. Film získal řadu prestižních ocenění. Představitelka hlavní ženské role - Halle Berry si filmem vysloužila nejen přezdívku "nejkrásnější tělo Hollywoodu", ale získala i Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně a také Oskara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.
Film se také proslavil nejdelší scénou sexuálního aktu v dějinách kinematografie.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Film vypráví příběh bílého vězeňského dozorce, člena popravčí čety, a mladé černošky, která ve vězení navštěvuje manžela odsouzeného k trestu smrti. Na troskách vztahu manželů se v neutěšeném prostředí vězení překvapivě rodí nová láska. Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně.
*****

Syrový příběh amerického režiséra Marca Forstera proslul opravdu dlouhou sexuální scénou hlavních představitelů.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Když si citově strádající Sonny nakonec také dobrovolně vezme život, Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Ples příšer
Psychologické drama dosud neznámého režiséra švýcarského původu Marca Forstera Ples příšer je jistě jedním z nejzajímavějších amerických filmů poslední doby. Ve vytříbené formě rozvíjí téma osamění a vykoupení... – Hank Grotowski je dozorcem v georgijském státním vězení. Pracoval tu jeho rasistický otec Buck (teď těžce nemocný stařec) a pracuje tu i jeho syn Sonny. Hank je pedant jak v práci, tak v soukromí. Mezi ním a synem proto dojde k roztržce, když mladík nezvládne popravu odsouzeného černocha Lawrence Musgrovea. Psychicky labilní mladík se před otcem a dědem zastřelí. V Hankovi se tím něco zlomí. Muž dá výpověď a stane se majitelem malé benzinky. Jednou (víceméně proti své vůli) pomůže na ulici černošské servírce Leticii, jejíhož obézního synka Tyrella srazilo auto. Chlapec zemře v nemocnici. Hank se později s osamělou a nešťastnou ženou sblíží a pochopí, že byla manželkou muže, jehož popravoval. Do jejich rozvíjejícího se vztahu nešťastně zasáhne jeho otec. Leticia navíc odhalí pravdu. Přesto se však zdá, že oba osudem poznamenaní lidé spolu dokážou žít. – Snímek se vyznačuje citlivým přístupem k postavám a kultivovaným obrazovým vyjádřením. Obsahuje sugestivní sekvenci popravy na elektrickém křesle a také jednu překvapivě erotickou scénu. Scénář vznikl již v roce 1995 a o realizaci projektu mělo zájem několik režisérů (mj. Sean Penn, Oliver Stone) i herců (Robert De Niro, Tommy Lee Jones aj.). Nakonec hlavní role ztvárnili vynikajícím způsobem Billy Bob Thornton a Halle Berryová, která získala prvního Oscara za hlavní ženskou roli pro barevnou herečku. – Název je odvozen od starého anglického zvyku, kdy se pro odsouzence před popravou uspořádala pitka zvaná „ples příšer“.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/9

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zavolejte porodní sestřičky (2...

09:25 - 10:25

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Egypt

09:20 - 10:15

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:45 - 09:45

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

09:30 - 10:30

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190693
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377363
Obsahů a biografií: 178513

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Touch and Go

Touch and Go

Sarah Douglas

Douglas Sarah

Naposled navštívené:
Touch and Go

Touch and Go

Sarah Douglas

Douglas Sarah