Duben
ohodnotit

Podivné vyšetřování

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto

Další název:
Investigation of a Citizen Above Suspicion ; Podivné vyšetrovanie
Žánr:
Země:
Rok:
1970
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
11.8.1972
„Legendární oscarové antivládní drama poukazující na prohnilost nejvyšších italských mocenských tříd.“
Popis / Obsah / Info k filmu Podivné vyšetřování
V oscarovém filmu Elia Petriho se kriminální drama prolíná s psychologickou úvahou o zneužití policejní moci. Téměř kafkovsky absurdní příběh šéfa římské kriminálky, který zavraždí svoji milenku a poté de facto vede vyšetřování sám proti sobě, je metaforickým obrazem korupce v řadách italské policie.
Levicově zaměřený režisér Elio Petri ve své tvorbě postupně přecházel od zobrazování každodenní reality italské společnosti k metaforicky či alegoricky koncipovaným příběhům, ve kterých často odkazoval na proslulá literární, výtvarná nebo filozofická díla. Do první skupiny filmů patří psychologické drama Vrah (L´assassino, 1961) nebo mafiánský snímek Každému, co mu patří (A ciascuno il suo, 1967), do té druhé znepokojující podobenství Todo modo (1976). Stylizovaný thriller Podivné vyšetřování jako by zůstával kdesi na pomezí mezi oběma zmíněnými přístupy.
Vysoký policejní úředník chladnokrevně podřízne svoji milenku. Zločin začnou vyšetřovat jeho bývalí kolegové z oddělení vražd. Přestože vrah na místě činu záměrně zanechal řadu stop, aby tak dokázal svoji nedotknutelnost a nadřazenost nad zákonem, ze spáchání zločinu je posléze obviněn zcela někdo jiný. Tato realistická rovina příběhu je rámována metaforickými odkazy na myšlenky Bertolta Brechta nebo Franze Kafky, jehož výrok režisér cituje i v samotném závěru filmu.
Přestože se kriminální zápletka snímku Podivné vyšetřování soustředí na vraždy a celý příběh se odehrává v policejním prostředí, Petri rezignuje na atributy charakteristické pro žánr poliziesco all´italiana. Místo toho vykresluje portrét až patologicky smýšlejícího jedince a příběh prokládá úvahami o absurdním fungování státních zákonů a o podstatě absolutní politické moci. I proto film ve své době vzbudil velmi ostré polemiky.
Velmi důležitou součástí Petriho dramatu je hudba Ennia Morriconeho, jenž v ní využil neobvyklé zvukové efekty: „Při čtení scénáře jsem pochopil, že budu muset napsat velmi jednoduché melodie," vzpomínal na práci na tomto filmu slavný italský skladatel. „Proto jsem se rozhodl napsat hudbu výhradně pro nástroje venkovského typu. Tudíž jsem nejdříve pomýšlel na samotné nástroje a teprve až poté na to, jakou hudbu vytvořit."

Jan Švábenický
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Podivné vyšetřování
Šéf římské policie vybuduje rozsáhlý všemocný aparát, kde je mu vše podřízeno. Když při nešťastně hádce zabije milenku, má možnost přesvědčit se o své moci. Zanechá po sobě záměrně stopy, ale nikdo se ho neodváží vyšetřovat i přes jeho přiznání, které je ignorováno. Vyšetřovatelé odstraní jakékoliv podezření ihned sami, protože je má všemocný šéf v hrsti.
Vynikající Gian Mária Volonté v hlavní roli sklidil velký úspěch za ztvárnění hlavní role.


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:50 - 15:40

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:25 - 15:15

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190708
Osobností: 698229
Fotografií: 765264
Plakátů: 377383
Obsahů a biografií: 178525

Poslední komentáře

Hrst plná prachu (1988)

Hrst plná prachu
Kvalitní literární   předloha od uznávaného   spisovatele a sestava   vynikajících herců jako   jsou Alec Guinness, Judi   Dench, Kristin Scott více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Fez dostane holku (2001) [TV epi...

Fez dostane holku
Donna vyhraje lístky na   skupinu Led Zeppelin, ale Eric   jít nemůže a Kelso, Hyde,   Jackie se o to kdo půjde s   Donnou hádají a jsou na sebe   nepříjemní tak to Donna   vyřeší po svém, slušný   díl.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Děti zítřků (1980)

Děti zítřků
Ani evidentně štědrý   rozpočet (na tu dobu), ani   velmi kvalitní obsazení s s   pány Menšíkem, Prachařem,   Kostelkou, Kratinou a   předními více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10