Duben
ohodnotit

Podzimní návrat

Rok:
2001
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
11.10.2001
„Po stopách dětství, které smazal čas.“
Popis / Obsah / Info k filmu Podzimní návrat
Režisér Stavros, na první pohled úspěšný zralý muž, se po letech vrací do země a míst svého dětství. Byl jedním z více než tří tisíc řeckých dětí, které v květnu roku 1948 našly v bývalém Československu útočiště před občanskou válkou. Jeho cesta do Brna má i tentokrát ryze osobní důvod. Chce převézt ostatky svých prarodičů, kteří ho tu vychovali a v nucené emigraci zemřeli, do milovaného Řecka. Návrat do důvěrně známých míst vyvolává ve Stavrosovi intenzivní vzpomínky na dětství a potřebu vydat se po vlastních stopách. Nejprve byl umístěn do internátu, kde vládla vojenská kázeň. Teprve dědeček s babičkou, kteří se usadili v Brně, mu dokázali nahradit ztracené rodinné zázemí a on byl zase pro ně prostředníkem s neznámou středoevropskou zemí a jejími lidmi. Podzimní návrat je mozaikou autobiografických a autentických událostí, které formovaly chlapcovo dospívání a zároveň je i působivou evokací padesátých let, jak je viděly klukovské oči.

Absolvent pražské FAMU, televizní režisér George Agathonikiadis, který byl vrstevníkem Fera Feniče či Zdeňka Trošky, svůj opožděný filmový debut vysvětluje slovy :"Návratem do Řecka jsem ztratil skoro deset let a dalších deset let jsem ho poznával. Až teď mohu říci, že jako kluk jsem míval nostalgii řeckou , kdežto teď mám naopak českou. Teprve teď jsem byl připraven - s dostatečným odstupem a nadhledem - o té své dětské nostalgii natočit film.Tělo se z jedné země do druhé stěhuje snadno. Duši to jde mnohem pomaleji." Dodejme, že film vznikl v koprodukci s brněnskou televizí, byl natáčen na autentických místech s celou plejádou silných hereckých osobností.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Podzimní návrat
Autobiografický příběh řeckého režiséra je mozaikou epizod z dětství muže Stavrose, který byl jako malý chlapec v roce 1948 převezen spolu s dalšími třemi tisíci řeckými dětmi do Československa, když v jejich zemi vypukla občanská válka. Malý Stavros žil nejdříve v dětském domově a poté v Brně u dědečka a babičky, kteří později zemřeli. Dospělý Stavros přijíždí do Brna, aby zařídil převoz jejich ostatků do Řecka.
Ročenka 2001/104,

Autor/Zdroj: /ročenka 2001


Režisér Stavros, na první pohled úspěšný zralý muž, se po letech vrací do země a míst svého dětství. Byl jedním z více než tří tisíc řeckých dětí, které v květnu roku 1948 našly v bývalém Československu útočiště před občanskou válkou. Jeho cesta do Brna má i tentokrát ryze osobní důvod. Chce převézt ostatky svých prarodičů, kteří ho tu vychovali a v nucené emigraci zemřeli, do milovaného Řecka. Návrat do důvěrně známých míst vyvolává ve Stavrosovi intenzivní vzpomínky na dětství a potřebu vydat se po vlastních stopách.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Podzimní návrat
Základní myšlenka autobiografického snímku Podzimní návrat je prostá a ve filmu nijak neobvyklá: muž ve středních letech se vrací na místa svého dětství, která v něm vyvolávají vzpomínky... Řecký režisér George Agathonikiadis měl velice podobný osud jako protagonista jeho snímku Stavros.I on prožil značnou část života v bývalém Československu. Byl jedním z více než tří tisíc řeckých dětí, přivezených sem v květnu 1948, když v jejich zemi vypukla občanská válka. Malý Stavros žil nejdříve v dětském domově a později v Brně u dědečka a babičky. Ti také v emigraci zemřeli. Ted' se Stavros do rněsta svého dětství vrací, aby zařídil převoz jejich ostatků do Řecka, jež tak milovali a jehož slunce tolik postrádali... Město, v němž prožil v padesátých letech dětství, v něm vyvolává živé vzpomínky. Zatímco čeká na vyřízení potřebných formalit, chodí po známých místech, a před jeho očima ožívá minulost. - Film je vlastně mozaikou jednotlivých epizod, jež uvízly v mysli dvanáctiletého chlapce (první přátelství, školní léta, setkání se smrtí, svérázná dědečkova vyprávění) a zároveň podává obraz i o odlišnosti řeckého chlapce, o snaze řecké komunity zachovat i v emigraci své tradice a zvyky. - Dospělého Stavrose ztělesnil Jiří Bartoška, jehož úkolem je ovšem pouze spojovat jednotlivé příhody.
Filmový přehled 2001/9/23

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Na plovárně (1998) [TV pořad]

12:15 - 12:45

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

37 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

11:55 - 12:50

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190665
Osobností: 698158
Fotografií: 765151
Plakátů: 377311
Obsahů a biografií: 178487

Poslední komentáře

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kouzelné maliny (Raspberry Magic)

Kouzelné maliny
Raspberry Magic

Ženich na útěku (The Bachelor)

Ženich na útěku
The Bachelor

Vizitka

Vizitka
Vizitka

Jacques Lanzmann

Lanzmann Jacques

Diablo

Diablo
Diablo

Norval D. Crutcher III	.

Crutcher III . Norval D.

Hallie Purser

Purser Hallie

Reed Morano

Morano Reed

Vztah pro psa (My Boyfriends' Dogs)

Vztah pro psa
My Boyfriends' Dogs

Armand Assante

Assante Armand

Naposled navštívené:
Kouzelné maliny (Raspberry Magic)

Kouzelné maliny
Raspberry Magic

Ženich na útěku (The Bachelor)

Ženich na útěku
The Bachelor

Vizitka

Vizitka
Vizitka

Jacques Lanzmann

Lanzmann Jacques

Diablo

Diablo
Diablo

Norval D. Crutcher III	.

Crutcher III . Norval D.

Hallie Purser

Purser Hallie

Reed Morano

Morano Reed

Vztah pro psa (My Boyfriends' Dogs)

Vztah pro psa
My Boyfriends' Dogs

Armand Assante

Assante Armand