Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Poltergeist
Jeden z řady rodinných domků na idylickém americkém předměstí se působením nadpřirozených sil mění v dům hrůzy a bizarních událostí. Zářný talent strašidelného žánru Tobe Hooper a génius hollywoodského blockbusteru Steven Spielberg společně startují fenomén osmdesátkových hororů pro děti a mládež.

Strach patří k podstatným pocitům, které rozehrává každé dobré vyprávění pro děti, a to již od dob lidových pohádek. Děti se do jisté míry rády bojí, obzvláště když mohou tuto emoci sdílet s druhými, což stvrzuje popularita táborákových povídaček, bojovek, ale také společného sledování strašidelných filmů. Fenomén hororově laděných osmdesátkových snímků pro starší děti a mládež vychází právě z tohoto faktu.

Formativní tituly zmíněného trendu vytvořili filmaři, kteří vyrůstali v 50. a 60. letech a hltali večerní vysílání béčkových hororů či fantaskních seriálů typu The Twilight Zone (Pásmo soumraku, 1959–1964). Jejich vlastní tvorba působí jako filmové rozvedení jejich dětských her okouzlených televizí. Fantaskní elementy v revolučním trikovém provedení přenesli do důvěrně známého prostředí obyčejného předměstí a jako protagonisty si místo dospěláckých hrdinů zvolili děti či teenagery.

Platí to nejen pro Stevena Spielberga, který na vyladění brakových žánrů založil přední úspěchy své kariéry, ale také pro klíčové členy jeho společnosti Amblin Entertainment jako Joe Dante či Chris Columbus. Již první Spielbergovy produkce, Poltergeist a E.T. – Mimozemšťan (E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982), prokázaly nejen funkčnost, ale i komerční lukrativnost popsaného modelu. Tu následně zopakovaly další amblinovky Gremlins (1984), Rošťáci (The Goonies, 1985) i Návrat do budoucnosti (Back to the Future, 1985).

Kolem Poltergeista se hojně spekulovalo, do jaké míry je dílem režiséra Tobeho Hoopera, velebeného za milník hororu Texaský masakr motorovou pilou (The Texas Chain Saw Massacre, 1974), a jak moc se v něm odráží Spielberg. Ten je vedle produkce podepsaný i pod scénářem, do kterého projektoval vlastní strachy z dospívání. Nedávná výpověď člena štábu navíc stvrdila, že film také z větší části sám režíroval.

Jiří Flígl


Popis / Obsah / Info k filmu Poltergeist
Tak strhující film jste ještě neviděli. "Poltergeist" je fascinující, hrůzostrašná a hlavně dynamická podívaná, která vám naočkuje koňskou dávku napětí. Producent Steven Spielberg tu prezentuje nejlepší výdobytky moderní filmařiny. Poklidný život jednékalifornské rodiny naruší síly z onoho světa, které se zabydlí v jejím domě na předměstí. Zpočátku jsou vetřelci jen dva, ale brzy se celý dům změní v strašidelný zámek. "Návštěva" se v žádném případě nechová přátelsky - a naší nešťastné rodince nejspíš nezbyde, než co nejrychleji vyklidit pole, aby nepadla za oběť přízrakům.


Popis / Obsah / Info k filmu Poltergeist
Horor z dílny amerického mistra zábavy Stevena Spielberga nese osobitou pečeť tohoto tvůrce, přestože jako režisér je pod Poltergeistem podepsán Tobe Hooper. Spielberg je totiž nejen producentem snímku a autorem námětu, ale podílel se na scértáři a zčásti zřejmě i na režii (ačkoliv ho v té době poutal projekt jeho srdce, ,E.T. Mimozemšťan). Charakteristické "spielbergovské" reálie a (malé městečko, svět dětského pokoje, rodina v předměstském domě, jejíž citové odcizení je potrestáno vpádem nadpřirozených sil) však ústí do Hooperova pojetí hororu (závěrečná ryze comicsová exhibice umrlců a duchů, nepřátelská technika symbolizovaná televizorem, kritika společenského konzumu). - Rodina Freelingových žije pokojně ve svém novém domku. Nikdo však netuší, že čtvrt' byla postavena vinou stavitele nad starým hřbitovem, jehož nespokojení "obyvatelé" se začnou projevovat prostřednictvím televizoru zprvu jako domácí duch - poltergeist. Potom však zaútočí na děti a unesou malou Carol Anne do zásvětí, odkud ji nemohou vysvobodit vědomosti parapsychologického komanda, nýbrž jen matčina láska. - Deset let starý snímek je efektní a zábavnou podívanou, přestože stylistická roztříštěnost naznačuje konflikt dvojího autorství.

Prokopová Alena/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Poltergeist 3 (1988)

 Poltergeist 3 (1988)
Poltergeist 3 n
Poltergeist III
Žánr: horor / mysteriózní / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Gary Sherman

(pokračování)

Poltergeist 2 (1986)

 Poltergeist 2 (1986)
Poltergeist 2 n
Poltergeist II: The Other Side
Žánr: horor / fantasy / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Brian Gibson

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

10:05 - 10:35

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitva o rozhlas

10:15 - 11:15

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

NOVA - Rady ptáka Loskutáka (2001) [T...

10:25 - 11:55

3 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

09:50 - 11:00

38 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697962
Fotografií: 764476
Plakátů: 376871
Obsahů a biografií: 178368

Poslední komentáře

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10