Duben
ohodnotit

Pomsta

Revenge

Žánr:
Rok:
1989
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
18.7.1991
„Krvavý konec dlouholetého přátelství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pomsta
Michael J. Cochran zvaný Jay končí u námořního letectva a chystá se, že bude konečně dělat jen to, co chce. A začíná s tím hned: dostane pozvání od přítele Tiburona Mendeze „Tibbyho“, aby za ním přijel do Mexika. Jay příliš neváhá a vydává se na cestu. V Tibbyho domě se mu dostává vřelého přijetí, navíc ho tu čeká překvapení v podobě přitažlivé Tibbyho manželky Mireyi, které Jay očividně také není lhostejný. Přestože mají manželé mezi sebou neshody, Jay se nechce do ničeho zaplést. Jenomže když na večírku následuje jeden svůdný Mireyin pohled za druhým, nemůže si pomoci. Problémy na sebe ovšem nenechají dlouho čekat…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Pomsta
Vojenský pilot Cochran opouští armádu a odjíždí do Mexika za svým dlouholetým přítelem Tiburonem Mendezem, zámožným obchodníkem s politickými ambicemi. Cochran se zamiluje do Mendezovy mladé manželky Miryey. Jejich vztah nezůstane utajen. Rozlícený Mendez nechá svého přítele zmlátit a Miryeu za trest poznamená nožem na tváři a pak ji nechá zavřít do nevěstince a navyknout na drogy. Polomrtvého Cochrana najde a vyléčí starý farmář. Mladý muž se rozhodne pomstít. S pomocí přátel zlikviduje zabijáky najaté Mendezem a bývalého přítele donutí, aby mu prozradil, kde ukrývá Miryeu. Nalezne ji v klášteře. Dívka je v kritickém stavu a umírá Cochranovi v náručí.


Popis / Obsah / Info k filmu Pomsta
Interama uvádí brzy po Tanci s vlky (1990) do našich kin další fi1m s Kevinem Costnerem. Pomstu natočil v roce 1989 pod1e novely Jima Harrisona režisér Tony Scott, méně známý bratr Ridleye Scotta. Dramatický příběh manželského trojúhelníku se odehrává v současném Mexiku. Costner se v roli propuštěného stihače Cochrana stane milencem mladé manželky svého starého přítele, mexického milionáře a mafiána Mendeze (A. Quinn). Podvedený manžel zahájí první kolo msty, když se svými zabijáky Cochrana téměř umlátí k smrti a svou ženu zohaví a dá odvézt do bordelu. Druhé kolo patří houževnatému Američanovi, rozhodnutému nalézt milenku stůj co stůj. Nešťastná žena nakonec umírá v jeho náručí. - Režisér Tony Scott nezapře svou letitou praxi v oboru televizní reklamy. Jednotlivé sekvence jeho filmu svým stylizováním, prezentováním krásné mexické přírody, milionářského sídla a životem hrdinů reklamní šoty značně připomínají. Krásné obrazy, herecké projev, a1e i surové scény jsou vypočítány na efekt, pod nímž však je povážlivě prázdno. - Na scénáři filmu podle některých pramenů pracovali i slavný John Huston se synem Tonym (v titulcích však uvedeni nejsou). Kevin Costner zpočátku uvažoval o režii, a1e pak se na filmu podílel jako vedoucí výroby a představite1 hlavní role. Sám nebyl s výsledkem příliš spokojen . . .

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Drama dvou mužů a jedné ženy. Krvavý konec dlouholetého přátelství. Láska, která zabijí. Kevin Costner a Anthony Quinn v hlavních rolích... Tak by mohly znít slogany filmu Pomsta, filmu, který Kevin Costner nazval chybou a od kterého se rozhodně distancoval. Aby ne.

Na první pohled má snímek Tonyho Scotta všechny atributy divácké přitažlivosti. Skvostné herecké obsazení, příběh, který je s to rozplakat každé ženské oko, exotické prostředí, vypjaté emoce. Přátelství, vášeň, krev, pomsta, smrt. Taková kombinace by podle všech předpokladů měla být úspěšná. Není.
Není, protože když dva dělají totéž... Autoři nám nenápadně podsouvají inspirační zdroj, podobnost, kterou bychom si měli uvědomit - citují verše Federika Garcii Lorky a naznačuji tím, kdeže hledat původ schematu, na základě kterého rozvíjejí příběh osudové vásně a krvavé pomsty. Kus pravdy sice mají, ale - až na ono zmíněné - když dva dělají totéž.
„Lorca v americkém balení" staví proti sobě dva muže a jednu ženu. Prvním vrcholem trojúhelníku je mladý, pohledný vojenský pilot (Kevin Costner), druhým starý obchodník, mocný boss, nemilosrdně ovládající své království (Anthony Quinn). Ženou mezi nimi je mladinká krásná Miryea (Madeleine Stoweová), nejcennější část majetku starého muže, nedotknutelná bohyně jeho pýchy.
Přátelství, které pojí oba muže, je silné a dlouhé, a zdá se, že nic nemůže ohrozit jeho trvání. Nic? Zrada přichází ve chvíli, kdy se mladík nedokáže ubránit lásce k Miryei, lásce, která ničí všechny svazky, všechny sliby. Drama, které následuje, je poněkud exotické. Stařec s bolestí v očích nechá přizabít svého nejlepšího přítele a své nevěrné ženě připraví osud strašnější než smrt...
Nu ano, příběh Pomsty chtěl patrně převzít to nejlepší ze španělského dramatu, chtěl být variací na velké tragické příběhy lásky a smrti tak, jak nám jej zanechali iberští básníci a spisovatelé. Ovšem, co naplat - víra v neúprosné zákony morálky a cti, osudová síla stravující milostné vášně, tragická neodvratnost trestu - to jsou pojmy vlastní právě latinskému temperamentu a jen těžko je lze přesadit jinam. Podobně jen ono klasické drama dokáže přesvědčivě odůvodnit obecně lidské, osudové pojetí postav, které jsou určovány jen jedinou vášní a nepotřebují žádné další psychologické a sociální charakteristiky.
Z velkého příběhu tedy zůstala průměrná „červená knihovna", při vší atraktivitě příběhu a prostředí poněkud zdlouhavá. Jediné, co člověka s Pomstou smiřuje, jsou herecké výkony Kevina Costnera a stále skvělého Anthonyho Quinna.
hej Cinema 1991/4/17

Autor/Zdroj: hej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Šíleně smutná princezna (1968)

08:10 - 09:35

45 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Stezka Českem

08:50 - 09:15

5 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

07:55 - 10:00

60 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Autosalon (2005) [TV pořad]

08:55 - 10:10

0 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697949
Fotografií: 764412
Plakátů: 376843
Obsahů a biografií: 178359

Poslední komentáře

Brooklyn 99 (2013) [TV seriál]

Brooklyn 99
Pro mě výborný seriál.   Vtipný, akční, s osobitými   postavičkami. Jen mě mrzí,   že sedmá série, asi nebude   mít dabing, protože ten byl   také velmi dobrý...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 9 / 10

Hodný, zlý a mrtvý (2015)

Hodný, zlý a mrtvý
Sice docela obstojné   obsazení ale to je tak   vše,akce mizérie a už od   začátku bylo vidět v   hereckých výkonech Lundgrena   a Treja že to nebude žádná   hitparáda další zbytečný   film.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

Smůla (1972)

Smůla
Trochu slabá gangsterka bez   drsnější scény ,sice tam   pár scén se střelbou bylo   ale jen hodně krátkých a   přehlédnutelných,hodně se   tam více >

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Megažralok vs. Crocosaurus (2010...

Megažralok vs. Crocosaurus
Kdysi se ve filmech o   příšerách používaly   nekvalitní loutky a šlo   většinou o   vysokorozpočtové filmy,   nyní se používá   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 1 / 10

Trojúhelník smutku (2022)

Óvaj óvaj.

Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku není   trojúhelník, ale nejméně   oktagon smutku, nudy a   utrpení. Má-li to být   kritika či parodie na   nějaké více >

Autor: RwlBem | Hodnocení: 3 / 10