Duben
ohodnotit

Příklady táhnou

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
25.8.1939
„I kdyby se všichni lidi mračili, budou se za chvíli určitě smát. Česká veselohra o převýchově staré dámy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Příklady táhnou
Studentka práv Jiřina (Gollová) přijede na prázdniny do rodinné vily své babičky paní Bártlové (Nasková). Svezou ji autem kamarádi Vašek a Karel (Strejka a Novotný), kteří mají trampskou chatu v nedalekém lese. U babičky Bártlové žije druhá vnučka, patnáctiletá Jarmila (Májová), kterou zle sužují konzervativní názory staré paní a její přísná výchova. Do vily dochází pravidelně rodinný přítel a lékař MUDr. Kosina (Steimar), který léčí babiččiny vesměs smyšlené neduhy. Babička nemá ráda moderní mladé muže, ale svůj názor, když student medicíny Karel svým zákrokem zachrání život nešťastně zraněnému synovi jejího zahradníka. Babička začne chodit na procházky do přírody a konečně nepotřebuje žádné pilulky... Režisér Miroslav Cikán využil velkého komediálního talentu přední členky Národního divadla Růženy Naskové a velmi oblíbené Nataši Gollové, která zastupovala v českém meziválečném filmu typ moderní, vtipné a často ztřeštěné dívky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příklady táhnou
POZOR SPOILER!

Mladá dívka Jiřina jede v autě se svými dvěma kamarády. Míří ke své babičce. Ta žije svým nudným a stereotypním životem ve velikém domě a zrovna jede Jiřině naproti. Ta však již přijela. Poznává prostředí a vzápětí i svou babičku. Také svou sestřenici, skoro patnáctiletou Jarmilu. Strohost je tady štve obě, a tak si jednou vyjdou za Jiřininými kamarády. Ti mají kousek odtud chatu a zde v ní hospodaří. Za babičkou přichází mezitím nějaký pan Kolář. Hovoří staré paní z duše a ta si jej ihned zamiluje. A zatímco děvčata klukům pomáhají v teplákách, spatří je takto vychovatelka a je z toho na mrtvici stejně jako pak stará paní. Nu, a pak se tedy trestá. Protože babička tremp nesnáší. Také zahradníkův synek má být potrestán za jízdu na koloběžce v parku a jiné zločiny. Jenže tento uteče před trestem a spadne z žebříku. Shodou okolností jsou obávaní trampové zde a ihned se rozběhnou ku pomoci. Chlapce odvezou a jeden z nich mu daruje krev. To ovšem zcela změní babiččin náhled na oba trampy. A ne jen na ně. Začíná se jí líbit svět mladých. Po oslavách jejích narozenin opět přijíždí Kolář a chce staré paní prodat obraz. Ten není pravý a babička to odhalila. Vzápětí je Kolář jat policistou. A život jde dál.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Příklady táhnou
"Příklady táhnou". Tento český film byl natočený podle úspěšné divadelní veselohry Jana Snížka v poněkud přepracovaném scénáři a pokouší se řešit konflikt mezi starou a mladou generací. Že se to děje povrchně, bez vážného poměru k věci samé, jen ze stanoviska zábavnosti, nebylo ovšem vinou filmu. Tak výbojnost mladé generace se hned při vstupu její dívčí představitelky projeví tím, že si dívčina v cizím bytě v saloně jako první čin zapálí cigaretu, což bylo pro tehdejší moralisty (píše se rok 1939) stejně nepřípustné a neslušné, jako by si tam za takové příležitost zapálil nějaký dědek smradlavou fajfku.

Zaostalost výchovy starých, jimž je svěřena patnáctiletá dívka, se ukazuje na tom, že děvče se ptá kamaráda stejného věku, odkud přišla na svět štěňata (tady to muselo kině zabouřit smíchem i v roce 39), je poučena, že je měla fenka v bříšku (opět smích), což staří určitě považovali za nemravnost a ještě mladá a hezká vychovatelka nad tímto sexuálním poučením, omdlévá (jistě huronský smích).

Vítězství mládí nad stářím je ovšem nepochybné - vždyť i nakonec přísná babička, předtím zarytá odpůrkyně všeho moderního, účastní se táboráku v teplákách, prochází se v nich v parku a přijímá v teplákách panskou návštěvu v saloně a tím je problém vyřešen.

U vynikající herečky Růženy Naskové s jejími rozměry a dámy každým coulem bylo toto ošacení víc, nežli půvabné. Z této svaté prostoty a myšlenkové prázdnoty divadelní hry s jejími kompozičními nedostatky měl režisér se scénáristy těžký úkol, vytvořit film plynulého děje, střídavých scén, místy i docela vtipný. Podařilo s mu to využitím přírodního okolí a vsunutím nových komických scén. Herecky si hlavní úspěch odnáší Růžena Nasková jako babička, zprvu přísná, zdánlivě nepřístupná, v srdci však dobračka, pak přecházející do druhé krajnosti a nakonec s teskným povzdechem smířená se stářím.

Ostatní ve filmu byli zaúkolováni jen tím, aby vypadali mladí, to znamená veselí, bezstarostní, trochu sentimentální, trochu ztřeštění, jak už mládí bývá. Byli to: Nataša Gollová, Antonín Novotný, R. A. Strejka. Mladičkou Stellu Májovou předcházela tehdy jako nový objev režiséra Miroslava Cikána až přehnaná reklama. Přesto tehdy byla pro diváky milý, herecky samozřejmě nehotový zjev, jistě i talent, který režisérovou zásluhou byl ukázněn v nenucenost a přirozené podání.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Příklady táhnou
Příklady táhnou
......"To pro mne nebyly naprosto žádné herecké problémy, spíš jsem hrála proto, abych lidem v těžké době poskytla trochu veselí," řekla o svých komediálních rolích v době okupace herečka Růžena Nasková. Jednou z nich byla i postava Růženy Brychtové v půvabné komedii o babičce, která vychovává svou vnučku Jarmilu(Stella Májová) podle pravidel starých časů. Teprve její druhá vnučka,(Nataša Gollová) vysokoškolačka Jiřina, důstojnou starou dámu přiměje nejen ke změně názorů na mládež, ale také ji naučí trampovat, říkat "Ahoj!" a střílet z luku. S kamarády Jiřinky(A.Novotný a A.Strejka)je pak nejlepší přítelkyně.Nakonec však okolnosti přinutí i babičku, aby zanechala "výstředního" života a vrátila se do starých kolejí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příklady táhnou
Babička Bártlová (Růžena Nasková) vychovává svojí vnučku Jarmilku (Stella Májová) v duchu výchovy začátku 20.století. Jarmilce se to samozřejmě nelíbí a tak utíká a dělá vylomeniny, jak může. Na začátku léta přijíždí vysokoškolačka Jiřina (Nataša Gollová) po letech na prázdniny k babičce. Jiřina je moderní dívka, které se ovzduší babiččina domu nelíbí. Naštěstí žijí v chatce poblíž studenti. Studující architektury (A.R Strejka) a student medicíny (Antonín Novotný). Jsou to trampové a tak babička zakáže Jarmilce, aby k nim s Jiřinou chodila. Jarmilka neuposlechne a jde je navštívit. A zamiluje se do architekta Vaška. Na konec Jiřina přesvědčí babičku, že trampink není zvrhlost. Babička uvěří a dokonce jde s mládeží na fotbal a udělají si táborák. Nakonec babička změní styl života a je z ní moderní žena.


Autor: daDA

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190672
Osobností: 698188
Fotografií: 765168
Plakátů: 377329
Obsahů a biografií: 178495

Poslední komentáře

Mikýřova hysteorie českých dějin...

Mikýřova hysteorie českých dějin
by mě zajímalo co tě lidem   je, taková nuda, to už i ty   Bábovky a plechovky pobavili   víc

Autor: tobogaan | Hodnocení: 1 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
tpč hodně zaseklý v čase,   tohle by prošlo možná tak v   devadesátkách, dneska už   vůbec

Autor: bazen | Hodnocení: 2 / 10

Sedm schodů k moci (2023) [TV se...

Sedm schodů k moci
Hah. Nemám rád dilinky co   tohle dělaj, úplně je mi z   toho fyzicky zle, ale   naštěstí byl po ruce joint   tak jsem toho využil. Ale   jednou to stačilo. Úplný   závěr nijak nepřekvapí...

Autor: chipsy

Příliš vzdálený most (1977)

Příliš vzdálený most
Bitva o Arhnem (Operace Market   Garden) byla největší   výsadkovou bitvou v druhé   sv. válce a je považovaná   za poslední vítězství   více >

Autor: charlie1612 | Hodnocení: 8 / 10

Kokosové ořechy (1929)

Kokosové ořechy
Prvních dvacet minut je na   odpad. Pak ovšem přijdou ti   dva a hned to začne. Ti   vlastně oživí celý film.   Až na zbytečné hudební   více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Maroš Žilinčan

Žilinčan Maroš

Walter Mitty a jeho tajný život (The Secret Life of Walter Mitty)

Walter Mitty a jeho tajný život
The Secret Life of Walter Mitty

Naposled navštívené:
Maroš Žilinčan

Žilinčan Maroš

Walter Mitty a jeho tajný život (The Secret Life of Walter Mitty)

Walter Mitty a jeho tajný život
The Secret Life of Walter Mitty