Duben
ohodnotit

Proč?

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1987
„Kde se to v těch lidech bere?“

Obsah filmu Proč?

 
V roce 1985 se skupina fotbalových fanoušků a vlajkonošů pražské Sparty vydala vlakem na rozhodující ligový zápas svého týmu do Banské Bystrice. Jejich chování, ovlivněné zřejmě nedávným řáděním fanoušků na stadionu v Bruselu, se vymklo kontrole a dosáhlo míry vandalství a brutality, která tehdejší společnost zaskočila. Scenárista Radek John a režisér Karel Smyczek volně zpracovali tyto skutečnosti ve filmu Proč?, jenž se díky atraktivnímu tématu, ale také díky drsné výpovědi a téměř dokumentaristické přesvědčivosti stal jedním z nejvýraznějších a nejdiskutovanějších českých filmů osmdesátých let. Film se odvíjí jako sled retrospektivních...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Proč? >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.2.2022
Zdařilý pokus o zachycení tvrdého jádra   fotbalových fanoušků. Na svoji filmu velmi   odvážný, otevřený a brutální Rekonstrukce   skutečného výletu fanoušků za fotbalem,   která dopadla málem tragicky.
T2
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 23.7.2018
Tak po tomto filme som futbal začal neznášať   ešte viac, asi najagresívnejší šport čo sa   týka vyčíňania fanúšikov. Jednoducho   nemôžem byť nič iné než zhnusený z tohto   filmu, jednak vďaka nosnej téme inšpirovanej   skutočnými udalosťami a taktiež beztak   celková úroveň filmu nič moc dohromady,   miestami taký mišmaš až to bolí. /0%/
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.10.2014
Proč?
Vynikající české drama natočené na motivy   skutečné události. Filmu se rozhodně nedá   upřít snaha o autentičnost, jelikož atmosféra   mnohých scén, jako je třeba sex ve vlaku či   pokus vyhodit průvodčí z okna, je díky   surovosti a bezporstřednosti vskutku působivá.   Taktéž forma, kdy se prolíná současnost   odehrávající se během soudního procesu a   retrospektiva v podobě celého incidentu přímo   ve vlaku, mě jako diváka zaujala. A konec konců   je třeba konstatovat, že film je (bohužel)   stále aktuální.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.10.2014
Ten film zestárl míň, než jsem čekal.   Apokalyptická atmosféra ve vlaku je docela   dobře zprostředkovaná a pořád mám - jako   kdysi - dost nepříjemný pocit při představě,   že bych se uprostřed toho šílenství někdy   ocitl. To Smyczkovi s Johnem chválím, stejně   jako zdrženlivost a nejednoznačnost při   vynášení morálních soudů. Horší je to s   hereckým obsazením. Výkvět tehdejších   hereckých talentů (Langmajer, Dejdar,   Potměšil) prostě nedokázal být dostatečně   syrový a surový. Výjimkou je Daniel Landa,   který asi jako jediný skutečně věděl, o čem   hraje. Přesvědčivá, aspoň v těch   mimovlakových pasážích, je i Pavlína   Mourková. Možná by tenkrát nebylo od věci   zapojit i J.A. Duchoslava, tehdejšího experta na   role pořádných sígrů. Pavlíčkova hudba je   zvukově podmíněná dobou, ale originální a   citlivě zakomponovaná.
Rocky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.4.2014
Z pohledu fotbalového fanouška...
Realita je často úplně jiná, než jak nám ji   servírují média. Film je natočený velmi   působivě, o tom nic, ale patřím k aktivním   fanouškům Sparty. Jezdím na domácí zápasy a   mám za sebou i několik výjezdů ven, zažil   jsem i cestu vlakem. Zdůrazňuji, že nejsem   žádný chuligán, ale naprosto normální   fanoušek, který má rád fotbal a mám rád   Spartu. My kteří jsme zasvěcení a víme jaká   ta pravda je, bereme tento film hlavně jako   komedii. Film je strašně přitažený za vlasy,   pamětníci inkriminovaného výjezdu vám též   potvrdí, že realita zdaleka tak hrozná nebyla.   Hlášky z filmu, mezi fanoušky zlidověly,   stejně jako mezi obyvatelstvem hlášky z filmů   Obecná škola, Dědictví, Vesničko má   středisková a dalších filmů.
Že jsou mezi   fanoušky inteligentně velmi slabší jedinci   nepopírám, jsou. Ale nesnáším házení do   jednoho pytle. Z tisícovky lidí udělá průser   drtivá menšina, většinou to číslo   nepřekročí víc jak padesát lidí. Ale už   nikdo, třeba neví, že jsou k tomu   vyprovokováni naprosto neschopnou securitkou,   nebo policií, mezi kterými je také dost   slaboduchých jedinců a spousta z těch   těžkooděnců si chtějí rádi bezdůvodně   bouchnout. A fanoušci z řad těch   agresivnějších si to nenechají líbit a strhne   se mela. Potom v televizi Nova vidíte, to co   vidíte, ale reportáž je VŽDY tendenčně   sestříhaná, aby z toho fanoušek vyšel jako   ten špatný. A národ tupě věří všemu, co mu   média servírují pod nos.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.4.2014
Fotbalové vandalství bylo, je a bude za   socialismu i za kapitalismu. Že by tehdejší   chuligáni byli tvrdší nebo jsou u policie v   současnosti jiná měřítka? Nebo nemáme   vhodný scénář či režiséra. Divím se, že   za tehdejší situace film prošel cenzurou -   chudáci sparťané, ale i jiné kluby (Slavie   nebo Baník).
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.3.2013
V davu je síla a je jedno jestli jde o fandy   Sparty nebo jinou skupinu. A to přesně ukazuje   tento film.
V každém případě na tehdejší   dobu odvážné téma, ale normalizace už   polevovala, takže nejen Proč?, ale i další   snímky prošly tehdejším schvalováním. Z   pohledu dnešního diváka zajímavé řadou nyní   úspěšných herců, výborný Landa, ze kterého   šel strach, také Mourková, Langmajer a   Potměšil.
Docela by mě zajímalo, kam to   "tehdejší" postavy dopracovaly, dnes   by jim bylo kolem padesátky....:-)
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2011
Fotbalové násilí a pohled na fandící mládež   v 80. letech natočeno za "totáče"   doba se uvolňovala a i KSČ občas povolila   ukázat něco s čím se běžně nechlubila. Film   má dnes již nesmrtelný statut a   nezapomenutelné hlášky a herce a člověk se   přichytával, že se dobře baví, ale film je   vlastně dost vážný a natočený otevřeně a   věrohodně!
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.5.2011
Proč? Otázku z titulku těžko zodpovědět i po   shlédnutí . Už když jsem psal postřehy k   americkým Hooligans, zmiňoval jsem svojí   nechuť k fotbalu jako hře, stejně jako averzi k   jeho „fanouškům“. Pokud tenhle snímek v   něčem zabodoval dokonale, bylo to v posílení   tohoto mého názoru. Tím samozřejmě nechci   zdaleka všechny fanoušky házet do jednoho   pytle. Je jasné, že pitomci se najdou všude a   tady se prostě objevila skupina agresivních   nalitých rádobyfandů a takhle to dopadlo. Při   sledování jejich počínání je možná na   místě říct „takhle dobře to dopadlo“.   Odpovědi ve filmu nevidím žádné, pokud tedy   není odpovědí alkohol a „když oni to dělali   všichni, tak já taky“. Co ale snímku   rozhodně nechybí je velmi originální forma   fiktivního dokumentu, autenticky působící   (nebo opravdu autentický?) průzkum mezi lidem i   ignorace chronologie vyprávění je super.   Vrcholem jsou potom zcela podle očekávání   scény z onoho osudného vlaku. Hlavně tady   pomáhá snímku vynikající Brabcova kamera. A   dialogy. Ehm, tedy spíše sprostá slova:-)   Povedený je též výběr mladých herců.   Myslím, že tuhle společnost posilněnou   alkoholem by chtěl potkat málokdo z nás. Jiří   Langmajer či Daniel Landa (asi největší   zabiják z celé bandy) jsou prostě úžasní   (nesnášel jsem je, což vzhledem k jejich roli   je určitě pochvala), ale ani Jan Potměšil nebo   spousta dalších mě neznámých herců o mnoho   nezaostává, jen někteří nedostali tolik   prostoru, kolik by si možná zasloužili   (zvláště u role Martina Dejdara mě to   zamrzelo, vzhledem k tomu, jak se o něm   vyjadřovala filmová Monika). A potěšila mě   taktéž přítomnost Emy Černé – zdá se, že   tahle žena od Adelheid příliš nezestárnula.   No každopádně všechna čest všem   zúčastněným, Smyczek natočil věc, na kterou   určitě jen tak nezapomenu.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2010
Film, o kterém spousta mých známých v době   jeho vzniku uvažovala jako o přehnaném   zveličování problému sportovních   "fandů". Bohužel jako železničářka   jsem s nimi musela (a stále ještě musím)   hluboce nesouhlasit. A kdo nevěří, ať se   takovou soupravou sveze - nebo si ji aspoň po   příjezdu do cílové stanice projde... Dobře   udělaný film se stále aktuálním tématem.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih18400minih18400Sám doma (1990) 
Home Alone n
minih36839minih36839Shrek 2 (2004) 
Shrek 2 n
minih122688minih122688Čarovný les (2014) [DCP] 
Into the Woods n
minih10247minih10247Kladivo na čarodějnice (1969) 
Kladivo na čarodějnice n
minih15300minih15300Paličova dcera (1941) 
Paličova dcera n
minih29904minih29904Tulák z širých plání (1973) 
High Plains Drifter n
minih42031minih42031Kobra 11 (1996) [TV seriál] 
Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei n
minih62493minih62493Mechanik zabiják (2011) 
The Mechanic n
minih31970minih31970Adamovo žebro (1949) 
Adam's Rib n
minih75334minih75334Jako v zrcadle, jen v hádance (2008) 
I et speil i en gåte n


Hodnocení:n12345678910
Proč? (1987)Proč? (1987)Proč? (1987)Proč? (1987)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697951
Fotografií: 764391
Plakátů: 376836
Obsahů a biografií: 178353

Poslední komentáře

Masakr na svatého Valentýna (196...

Masakr na svatého Valentýna
Podle mého názoru je tenhle   film skutečně brilantně   natočená gangsterka,   vycházející ze skutečných   událostí v meziválečné   Americe a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Punk není mrtev (1999) [TV epizo...

Punk není mrtev
Do města dorazí ostrá   slečna - punkerka co má   ráda nevázanej život a Hyde   se do ní hned zamiluje, má s   ní odjet, ale nakonec to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Legenda o vraždícím strašákovi (...

Legenda o vraždícím strašákovi
Vražedných bubáků je   stále málo, a tak nám   tvůrci ze SyFy naservírovali   dalšího. Takže obyčejný   televizní film navíc s   dějem více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 4 / 10

Meč (2024) [TV epizoda]

Meč
Ukecanější a nudnější   díl, akce málo a celkově   zas trapný scény jak zbraně   běžný armády na příšery   nefungují, přitom Sparťané   mají více >

Autor: FLA | Hodnocení: 5 / 10

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10