Duben
ohodnotit

Proposition

The Proposition

Další název:
Vražedný návrh
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
14.9.2006
Popis / Obsah / Info k filmu Proposition
Drsný western režiséra Johna Hillcoata Proposition (česky tedy Nabídka) se odehrává v australském vnitrozemí v osmdesátých letech devatenáctého století. Jednoduchý krvavý příběh líčí úděl životem unaveného, policejního kapitána Stanleyho, který přijel do divoké země z Británie s rozhodnutím "zcivilizovat" ji. Jeho muži po kruté přestřelce zajmou členy rodinné bandy, Charlieho a Mikea Burnsovy. Stanley nabídne Charliemu, že když do Vánoc, tedy do devíti dnů, najde a zabije šéfa gangu, nejstaršího bratra Arthura, dá jemu i mladičkému Mikeovi svobodu. Proti Stanleymu ovšem stojí nejen jeho muži, vyčítající mu slabost, ale především veřejné mínění, představované vlivným občanem Ethanem Fletcherem. Ten dá uvězněného Mikea zbičovat. Kapitán ví, že mu teď hrozí od Burnsových pomsta. Vše směřuje k drastickému finále, v němž Charlie po Mikeově smrti zastřelí Arthura i jeho komplice, kteří právě terorizují Stanleyho a jeho ženu. Dřívější zločinec už nemá sílu žít dál tak, jak žil dosud... - Scénář napsal známý hudebník Nick Cave (spolu s Warrenem Ellisem je také autorem soundtracku). John Hillcoat, který s Cavem natočil několik klipů, jej k tomu přemluvil, když sám práci na literární přípravě vysněného filmu stále odkládal. Tvůrci dodržují pravidla westernu (mj. indiány zde nahrazují australští domorodci) a provázejí je realistickým popisem prostředí i charakterů. Využívají pustou australskou krajinu a její zvláštní osvětlení. V hutné zkratce vystihují období, kdy se Australané začali formovat jako národ. Režisér snímek výstižně charakterizuje jako "žalozpěv brutality". Natočil kvalitní žánrové dílo, v němž se střídají nálady a v němž jsou vedle rychlých akcí i náznaky humoru nebo chvíle ztišení. K dobrému výsledku přispívá i výborné herecké obsazení.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/10


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Proposition
Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Stůj, nebo se netrefím (1998)

10:45 - 12:15

73 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

11:30 - 12:20

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Lví král (1994)

11:10 - 13:00

48 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Hlava rodiny 2 - Tatínek nebo ...

09:55 - 12:15

123 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178391

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10