Duben
ohodnotit

Ptáček

Pajarico

Další název:
Little Bird; Kleiner Vogel
Žánr:
Rok:
1997
Délka:
100 minut

Obsah filmu Ptáček

 
Každý dospívá, když přijde jeho čas. Manuel odrazil svou loďku od břehů dětství tehdy v létě v bláznivém domě příbuzných na venkově.

"Panebože, jak je jednomu dobře, když je mu dobře..." Povzdech starého dědečka (hraje jej legenda španělského filmu Francisco Rabal) zcela vystihuje vnitřní ladění tohoto málo známého rodinného filmu Carlose Saury.
Příběh 10letého chlapce Manuela, který je "odklizen" k příbuzným na venkov v Murcíi po dobu, kdy rodiče v Madridu vyřizují náležitosti svého rozvodu, natočil jeden z největších španělských režisérů podle vlastního románu Pajarico Solitario (Osamělý ptáček). Příběh jednoho léta v Manuelově...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
španělská
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Ptáček >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.10.2011
Podobně jako ve svém starším filmu Starý dům   uprostřed Madridu zkoumá Carlos Saura svět   očima dítěte, tentokrát chlapce,   prostřednictvím jeho sladce nostlagických i   docela drsných zážitků během nedobrovolného   pobytu u svých příbuzných. Ptáček je ovšem   vyprávění mnohem odlehčenější,   světlejší. I v něm jsou ale vedle sebe krása   i tragika, osamělost i lidská blízkost, život   i smrt. Každý člen rodiny je svéráznou   osobností obdařenou jak pozitivním kouzlem, tak   i nějakým tím nepříjemným tajemstvím a nade   všemi ční postava dědečka v podání   legendárního Francisca Rabala. Film má   kouzelnou atmosféru plnou španělského slunce a   hudby, plyne zlehka a vyvolává dojem, že se v   něm říká o životě něco velmi silného i   když to není přesně pojmenované. Ne každý   filmový klasik umí v pozdním věku natáčet   takhle příjemné snímky.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.1.2011
Film Ptáček pojednává o tom, co prožije   mnohý kluk, ale moc se o tom nemluví; přidává   k tomu podnětný filosofický rozměr daný   dalšími postavami, zejména Manuelovým   dědečkem. Já jsem byl tímto filmem zcela   unešen, což bylo jistě umocněno tím, že jsem   sám byl ve věku hlavního hrdiny koncem 90. let,   ale bez perfektního zpodobnění reality by tento   dojem nemohl být vytvořen, nebo alespoň ne tak   působivě.
Jedná se tedy o skvělé dílo   slavného španělského režiséra (a vůbec   autora) Carlose Saury, který jej natočil podle   vlastního námětu. Jeho uvedením s dabingem a v   rozumném čase mě Česká televize potěšila.   Škoda jen, že nám nenabízí ke zhlédnutí   mnohem více děl z jeho tvorby.
Hereckému   obsazení nemohu nic vytknout; celý film na mě   působil stoprocentně věrohodně. Dabing byl   také skvělý - v rolích Manuela a Fuensanty se   výborně předvedli Jan Rimbala a Viktorie   Taberyová, ani starší herci rozhodně   nezklamali.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.8.2010
Příjemný španělský film z příbuzenského   prostředí. Úmyslně uvádím slovo   "příbuzenského", protože je   příběh vyprávěn očima malého chlapce,   který je nucen nějakou dobu u příbuzných   pobývat a je vytržen z prostředí rodinného.   Jeho rodiče se chtějí rozvádět. Režisér   Carlos Saura nám v tomto filmu předvádí celou   řadu svérázných postaviček, členů jedné   velké rodiny. Dialogy střídají humor i   vážnost situací. Ke slovu se dostává i první   láska a poznání mnohých tajemství, která se   v životě schovávají. Z jistou dávkou poetiky   se seznamujeme s jednou španělskou rodinou.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190691
Osobností: 698201
Fotografií: 765204
Plakátů: 377361
Obsahů a biografií: 178512

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10