Duben
ohodnotit

Resident Evil

Další název:
Biohazard; Resident Evil - Genesis; Resident Evil: Ground Zero
Rok:
2002
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
14.8.2002
„Tajný experiment. Smrtící virus. Fatální chyba.“
Popis / Obsah / Info k filmu Resident Evil
POZOR, SPOILER

Společnost Umbrella Corporation má základnu u Raccoon City. K něčemu tam došlo. Vědec pracuje s nějakým hodně nebezpečným materiálem. Ten je uložen do bedničky. Někdo si ji bere a pak hází skleněnou baňku s modrou tekutinou, ta se po rozbití začne odpařovat. Dostává se to do větracích šachet. Spouští se poplach, automatické hašení požárů a objekt se uzavírá. Lidé panikaří a umírají.

Mladá dívka Alice se probouzí ve sprchovacím koutě. Netuší, co se s ní děje. V zrcadle zkoumá podivnou jizvu na rameni. Pak si oblékne bílé šatky, které později vymění za červené. Mezitím prošla místností, kde nikdo nebyl. Najednou se zde objeví muž a hned po něm sem vtrhne speciální komando. Muž o sobě tvrdí, že je policista Matthew Addison. Jeden z členů komanda chce po dívce hlášení a oslovuje ji vojáku. Komando si sundává masky, ve kterých sem vtrhlo. Chystají se do úlu. Nejprve si vezmou lokomotivu, ve které objeví dalšího muže. Jmenuje se Spence, je to manžel Alice. On si to však také nepamatuje, stejně jako ona. Ta si však začíná vzpomínat na nějaké drobnosti. Na ruce objeví prstýnek s nápisem majetek Umbrella Corporation. Stejný má i Spence. Lokomotiva doveze všechny až před vstup do úlu. Zde se děvče dozví, že komando a ona mají stejného zaměstnavatele, totiž Umbrellu. Ona měla hlídat jeden nouzový vchod a její manželství bylo právě proto pouze fiktivní. Také se dozví, že byli v Raccoon City a odtud vede podzemní chodba až k úlu. Tou jezdí právě ona lokomotiva. V úlu byl prý vypuštěn nervový plyn.

Velitel komanda vypráví, že to, co se tu děje, zavinila Červená královna. To je inteligentní automatický systém řídící vše v úlu. Ta začala zabíjet lidi a úl uzavřela. Komando má za úkol ji vypnout. Dojdou až ke vstupním dveřím, které je třeba odkódovat, což učiní muž jménem Kaplan a šéf komanda jde dovnitř. Vypadá tu vše v pořádku, a tak za ním jdou i tři jeho lidé. To, že padli do pasti, zjistí až příliš pozdě. Bezpečnostní systém je laserem nakrájí jako máslo. Naštěstí se pak povede královnu vyřadit i přesto, že udělá hologram holčičky, která tomu má zabránit. Jenže když se jim povede přinutit systém k restartu, odblokují se všechny dveře, které byly předtím uzavřeny. Tím začne peklo na zemi. Děvče z komanda jménem Rain Ocampová objeví ženu a chce jí pomoci. Ta ji však napadne a kousne do ruky. Pak je útočnice zastřelena, ale její mrtvola mizí. A to už se zde objevují další hodně divní lidé. Je jasné, že jsou něčím nakažení a zabít je v podstatě nelze.

Napadena je i Alice, a to psy bez kůže. Ona si však s nimi hladce poradí. Pak je však nucena zabít i Matovu sestru, která na něj doráží. A při tom si vzpomene, že se spolu setkaly, když jí chtěla předat informace o viru. Její bratr ví, oč jde. Je to nelegální T-virus a má hodně společného s pokusy s genetikou. A on chce důkazy. Ti, kteří přežili, jdou opět k centrálnímu počítači a Alice jej znovu nahodí. Je jim vysvětleno, co je to přesně T-virus. Dodává elektrické impulsy do mozku. Ten začne pracovat, i když je již fyzické tělo mrtvé. Bohužel neumí obnovit inteligenci a zachovává jen primitivní pud získat potravu.

Lidé se pokusí o útěk tunelem. Ale i zde jsou napadeni. Boj pokračuje a v něm nechávají Kaplana. Pak má Alice opět světlou chvilku. Vzpomene si, že existuje antivir. Tedy lék. Světlou chvilku má i Spence a vzpomene si, že to byl on, kdo ukradl kufřík s protilátkou. A také to byl on, kdo hodil ampuli s modrým T-virem tak, aby se rozbila. Také tvrdí, že antivir je v lokomotivě. Dochází k potyčce, při které je napaden a zraněn, proto spěchá pro lék. Jenže když si jej u lokomotivy chce aplikovat, dojde ke zcela nečekanému zvratu.

Ti ostatní jsou tam, kde je Spence zavřel, aby jim znemožnil únik. Počítač jim otevřít nechce, jedině za život raněné vojačky. Dveře jim otevře až Kaplan, který nakaženým utekl. Útěk tedy pokračuje, a ne všem se podaří. Ti, co přežili, se dostávají až k lokomotivě, ale i zde jsou napadáni něčím děsivým zvenčí. Ale i zevnitř. Zdá se, že není naděje…

Alice s Matem se dostanou pryč z úlu, ale než se stačí rozkoukat, jsou tu lidé ve skafandrech. Nakažený Matt již mutuje, a tak je jimi odvezen. Alice se probírá až na lůžku v nemocnici v Raccoon City. Vychází ven a všude vidí jen zkázu a nikde ani živáčka...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Resident Evil
Milla Jovovich („Johanka z Arku“, „Pátý element“) a Michelle Rodriguez („Rychle a zběsile“) v osudové bitvě dobra a zla, člověka proti počítači a živých proti Nemrtvým.

Tajemná společnost Umbrella Corporation provádí ve svých rozsáhlých podzemních laboratořích nebezpečné pokusy. V jednu chvíli uniká smrtící virus a centrální počítač uzavírá neprodyšně celou zasaženou oblast podzemního labyrintu a nechává zaměstnance laboratoře uvnitř celého pekla . Elitní komando v čele s Alicí (Milla Jovovich) a Rain (Michelle Rodriguez) dostává úkol, který je otázkou života a smrti – izolovat virus, který ohrožuje celé lidstvo zjistit příčinu. Brzo zjišťují, že všechno je ještě horší než čekali – virem zasažení zaměstnanci nejsou ani živí ani mrtví – nyní jsou z nich mimořádně agresivní zombie – Nemrtvé bestie. Dokáže tým překonat počítač, najít antivirus a ubránit se Nemrtvým ? Kdo tohle peklo oživlého zla dokáže přežít ? A kdo a kde je ten, jehož pomsta ohrožuje celé lidstvo ?

Filmové zpracování populární hry je plné akce, napětí a atraktivní hudby, autenticky přenáší zběsilé tempo celého dobrodružství na plátno a zachovává tak jedinečnost kultu jménem Resident Evil.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Resident Evil
Specialista na sci-fi horory Paul Anderson (který si za křestní jméno příležitostně připisuje písmena W.S.) natočil sedm let po adaptaci počítačové hry Mortal Kombat (FP 11/95) filmovou verzi jiné známé počítačové hry. Film Resident Evil (česky nejspíše Usídlené zlo) je však vlastně „úvodem“ (tzv. prequelem) ke třem sadám stejnojmenné videohry. Kombinuje klasický sci-fi horor s motivem oživlých mrtvol (tj. nemrtvých či zombií), čímž připomíná klasickou trilogii George A. Romera Noc žijících mrtvých (1968, FP 7/92 - V), Dawn of the Dead (1978, Úsvit mrtvých) a Day of the Dead (1985, Den mrtvých). Romero byl ostatně autorem první verze scénáře a měl být i režisérem. – Na počátku 21. století dojde v tajných podzemních laboratořích všemocné firmy Umbrella Corporation k nákaze nebezpečným virem. Centrální počítač proto zablokuje východy z tzv. Úlu a všechny zaměstnance zlikviduje nervovým plynem. Do objektu je vysláno komando, jež má vyřadit počítač z provozu. K několikačlennému týmu se nuceně přidá Matthew Addison, tvrdící, že je policista, a manželský pár Alice a Spence; oba patří k zaměstnancům bezpečnosti Umbrelly a oba trpí dočasnou ztrátou paměti. V Úlu všichni musejí bojovat nejen proti počítači, zvanému Červená královna, ale především proti zaměstnancům, kteří se po nákaze stali nemrtvými. Alice později pochopí, že pomáhala Mattovi sehnat důkaz proti nezákonným praktikám Umbrelly, zatímco její manžel chtěl zákeřný T-virus výhodně prodat konkurenci. Akci přežijí jen Alice a Matt. Jsou však stejně rozděleni a Alice se po čase ocitá ve zpustlém městě, v němž řádily „osvobozené“ zombie. – Snímek má klasickou podobu počítačové hry (hrdinové neustále likvidují stále znovu a znovu se objevující nepřátele). Po formální stránce byl zjevně inspirován Matrixem. Kromě nemrtvých přivádí na scénu také zmutované dobrmany a zbytečné děsivé „vetřelecké“ monstrum, vyznačující se dlouhým slídivým jazykem. Tvůrci zcela neúměrně zahlcují diváka roztěkaným „akčním“ obrazem a neustálým dusavým zvukem technopopu. Ve své podstatě je však film naivní a hloupý.

Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Resident Evil: Poslední kapitola (2016)

 Resident Evil: Poslední kapitola (2016)
Resident Evil: Poslední kapitola n
Resident Evil: The Final Chapter
Žánr: akční / horor / sci-fi
Země: Spolková republika Německo / Kanada / Austrálie / Francie
Režie: Paul W. S. Anderson

(pokračování)

Resident Evil: Odveta (2012)

 Resident Evil: Odveta (2012)
Resident Evil: Odveta n
Resident Evil: Retribution
Žánr: akční / horor / sci-fi
Země: Spolková republika Německo / Kanada
Režie: Paul W. S. Anderson

(pokračování)

Resident Evil: Afterlife (2010)

 Resident Evil: Afterlife (2010)
Resident Evil: Afterlife n
 
Žánr: akční / sci-fi / thriller / horor
Země: Velká Británie / Spolková republika Německo / Francie / Kanada
Režie: Paul W. S. Anderson

(pokračování)

Resident Evil: Rozklad (2008)

 Resident Evil: Rozklad (2008)
Resident Evil: Rozklad n
Baiohazâdo: Dijenerêshon
Žánr: animovaný / horor / sci-fi
Země: Japonsko
Režie: Makoto Kamiya

(spin-off)

Resident Evil: Zánik (2007)

 Resident Evil: Zánik (2007)
Resident Evil: Zánik n
Resident Evil: Extinction
Žánr: akční / sci-fi / horor / thriller
Země: Kanada / Velká Británie / Spolková republika Německo / Francie
Režie: Russell Mulcahy

(pokračování)

Resident Evil: Apokalypsa (2004)

 Resident Evil: Apokalypsa (2004)
Resident Evil: Apokalypsa n
Resident Evil: Apocalypse
Žánr: sci-fi / horor / akční
Země: Velká Británie / Spolková republika Německo / Kanada / Francie
Režie: Alexander Witt

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190607
Osobností: 697956
Fotografií: 764426
Plakátů: 376860
Obsahů a biografií: 178364

Poslední komentáře

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Brooklyn 99 (2013) [TV seriál]

Brooklyn 99
Pro mě výborný seriál.   Vtipný, akční, s osobitými   postavičkami. Jen mě mrzí,   že sedmá série, asi nebude   mít dabing, protože ten byl   také velmi dobrý...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 9 / 10

Hodný, zlý a mrtvý (2015)

Hodný, zlý a mrtvý
Sice docela obstojné   obsazení ale to je tak   vše,akce mizérie a už od   začátku bylo vidět v   hereckých výkonech Lundgrena   a Treja že to nebude žádná   hitparáda další zbytečný   film.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10