Duben
ohodnotit

Robin Hood: Král zbojníků

Robin Hood - Prince of Thieves

Další název:
Král zbojníků Robin Hood / Kráľ zbojníkov Robin Hood (SK) / Robin Hood - Kráľ zbojníkov (SK)
Rok:
1991
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
22.11.1991
„Kevin Costner jako slavný anglický zbojník, který bohatým bral a chudým dával.“
Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood: Král zbojníků
Robin z Locksley se zúčastnil v roce 1194 s králem Richardem Lví srdce křížové výpravy, unikl z maurského zajetí v Jeruzalémě a s černochem Azeemem, který mu věrně stojí po boku, se vrací do Anglie. V Nottinghamu se dozvídá, že byl jeho otec zavražděn, protože odmítl přidat se na stranu šerifa z Nottinghamu proti králi Richardovi. Nešťastný Robin i jeho přítel naleznou útočiště v Sherwoodském lese, který ovládají zbojníci, vedení Malým Johnem a Willem Scarlettem. Robin se rozhodne pomstít otce a chránit zubožený lid před šerifovými krutostmi, a tak se stane vůdcem rozrůstající se bandy. Lidé nottinghamského tyrana unesou královu sestřenici Marianu, která je pod Robinovou ochranou. Šerif chce totiž sňatkem s ní podpořit svůj nárok na anglický trůn. Je také zajato několik zbojníků a jeden z nich se šerifovi nabídne, že Robina zabije výměnou za svobodu. Robin se svými lidmi přepadne Nottingham a překazí popravu zbojníků i svatbu. Čeká ho však ještě souboj s nelítostným šerifem.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood: Král zbojníků
Muzeín na dlhom Minarete zvoláva všetkých moslimov k modlitbe. V arabskom väzení sú zajatí kresťanskí rytieri. Jedného z nich, Robinovho priateľa - brata lady Marian chcú potrestať odťatím ruky za krádež chleba. Robin z Lockseley je ochotný sa obetovať. Lenže Robin mal svoj riskantný plán. Sekera zaťala do dreva a Robin ovalil kata po hlave a odzbrojil ho. Stihol ešte oslobodiť aj maura Azima. Na úteku je však Robinov priateľ a Marianin brat smrteľne zranený. Robin mu sľúbi, že bude chrániť jeho sestru lady Marian. Robin sa šťastný vracia domov po rokoch do Locksley, ktoré však nachádza vyhorené a vysoko nad zemou klietku, v ktorej sa rozkladá telo zavraždeného Robinovho otca. Robin prisahá nad hrobom svojho otca pomstu jeho vrahom. Vie, že ten vrah je šerif z Nottinghamu. Predtým navštivi lady Marianu na jej statku a oznámi jej bratovu smrť. Hned však Robin musí utekať do Sherwoodskeho lesa, lebo ho naháňajú šerifovi muži na čele z Guyom Gisbournom. Robin si získa dôveru lesných zbojníkov a postaví sa na ich čelo proti šerifovej tyranii. Jeho nerozlučnými priateľmi sú Azzeem, Malý John. Robin netuší, že v jeho blízkom okolí je ktosi, kto ho smrteľne nenávidí a je ochotný ho aj zradiť. Než na to príde, pomôže mnoho chudobným ľudom. Zamiluje sa do neho i lady Marián. Odhalí, že šerif Nottingamau sa chce zmocniť anglického trónu. Získa aj prezývku Robin Hood. Nanešťastie však lady Marián padne do rúk šerifa, ktorý sa s ńou chce oženiť, lebo Mariana je sesternica kráľa Richarda levie srdce. Predtým šerif so svojím vojskom zníči a pozabíja mnoho Robinových priateľov v boji. Podarí sa Robinovi dať opäť mužov do kopy, aby mohli zničiť šerifa? Ak áno, akým spôsobom sa mu to podarí?


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood: Král zbojníků
Rok 1194. Robin z Locksley unikne z maurského zajetí v Jeruzalémě a vrací se do Anglie. V Nottinghamu se dozvídá, že jeho otec byl zabit, protože se odmítl připojit k tažení šerifa z Nottinghamu proti králi Richardovi. Robin se svým přítelem Azeemem naleznou útočiště v Sherwoodském lese, který ovládají zbojníci, vedení Malým Johnem a Willem Scarlettem. Robin se stává vůdcem bandy, která se denně rozrůstá o uprchlíky před šerifovou krutostí. Králova sestřenice Mariana, jejíž ochranu svěřil do Robinových rukou dívčin zemřelý bratr, je unesena šerifem, který chce sňatkem s ní podpořit svůj nárok na anglický trůn. Několik zbojníků je zajato a Will se nabídne šerifovi, že Robina zabije výměnou za znovuzískanou svobodu. Plánovanou popravu zbojníků a šerifovu svatbu překazí Robin se svými lidmi odvážným přepadením Nottinghamského hradu. Robin se smíří s Willem, který je jeho nevlastním bratrem a v souboji zabije proradného šerifa. Na svatbu Robina a Mariany, která se koná v Sherwoodském lese, se dostaví nečekaný host - král Richard - Lví srdce.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Robin Hood: Král zbojníků
Zdá se, že středověká legenda z přelomu dvanáctého a třináctého století o šlechtickém zbojníkovi z Sherwoodského lesa je jedním z nejvděčnějších filmových námětů. Odhaduje se přes dvacet verzí (včetně různých variant) a tři TV seriály. Jen v posledních dvou letech se vynořily čtyři projekty, z nichž dva se dočkaly realizace. Snímek Johna Irvina Robin Hood s Patrickem Berginem v titulní roli se sice objevil v kinech o něco dříve než adaptace u nás neznámého Kevina Reynoldse Král zbojníků Robin Hood, a1e především díky obsazeni oscarového Kevina Costnera se v žebříčcích tržeb prosadil právě tento druhý americký titul. Scenáristé a producenti Pen Densham a John Watson spolu s režisérem usilovali o atraktivní a akční podívanou, která by ovšem byla pevně zakotvena v realitě středověku. Obohatili příběh o postavu vzdělaného Robinova průvodce, Maura Azima, a o ďábelskou rádkyni psychopatického nottinghamského šerifa, čarodějnici Mortiannu. Zároveň se snažili představit hlavního hrdinu jako sympatického mladého muže, který po zkušenostech z křižácké výpravy dozrává ve skutečnou osobnost. - Finančně í technicky náročný projekt by1 realizován v Anglii a ve Francii. Splňuje požadavky moderní, divácky přitažlivé podívané, je ovšem do jisté míry poznamenán hollywoodským stereotypem. Nicméně se ve Spojených státech i v Evropě drží na čelném místě žebříčku tržeb . . .Autor/Zdroj: /Filmový přehledTa zápletka je stará jao lidstvo samo: přišel, uviděl, byl ponižován, bojoval a zvítězil

Sto čtyřicet tři minuty krve, lásky, čarodějnictví a soubojů, sto čtyřicet tři minuty pyrotechnických efektů, modrých očí Kevina Costnera a nádherné přírody, sto čtyřicet tři minuty dobrodružství, barev, naivních dialogů a nudy - takový je nový filmový superhit v západních kinech, efektní velkofilm s názvem Král zbojníků Robin Hood (Robin Hood: Prince of Thieves).
Nechybí zde nic. Ani s akrobacií hraničící hrdinské kousky hlavního hrdiny, ani čarodějnické pikle šerifa z Nottinghamu, ani romantická mlha sherwoodského lesa něžně halící do svého závoje dojemný párek platonických milenců, ani přiměřená dávka humoru. Nechybí zde ani superhvězdy americké kinematografie, počínaje Kevinem Costnerem, který se z bílého bratra Siouxů převtělil do neméně ušlechtilého bratra všech utlačovaných poddaných, ani Morgan Freeman, jenž poté, co věrně sloužil slečně Daisy, se z černocha stal Maurem a nyní chodí se stejnou psí věrností po stopách Robina z Locksley, nemůže tu samozřejmě chybět ani notorický zlosyn šerif z Nottinghamu, který je v podání Alana Rickmana neodolatelně oplzlý a - jak jinak - je tu i rádobypůvabná lady Marian (Mary Elizabeth Mastrantoniová), o níž budete po zhlédnutí snímku dlouho, dlouho přemýšlet, čím že vlastně proslulého zbojníka zaujala.
Film je líbivou ilustrací všeobecně známé legendy. Scenáristé Pen Densham a John Watson zopakovali se současnými herci a s použitím nových technických vymožeností totéž, co bylo před nimi již nejednou natočeno. Vznikl film, jenž kromě nádherných exteriérů, skvělých kostýmů a výborné hudby nepřináší nic nového. Anglického televizního seriálu s Michaelem Praedem v hlavní roli si cením více, protože tam se příběhy ze zbojníkova života podařilo tvůrcům do určité míry ozvláštnit kouzlem dávných legend, podařilo se jim evokovat sugestivní atmosféru středověkých poém o rytířích, krásných dámách a tajuplných vlastnostech kouzelných mečů.
Král zbojníků Robin Hood režiséra Kevina Reynoldse bohužel nevyužívá šanci vyvolat pohádkovou atmosféru, pomíjí možnost stylizovat celé dílo v jednotném klíči, vytvořit zvláštní, neopakovatelný svět legendy. Podoba Reynoldsova snímku daleko více připomíná comics s jeho primitivními stereotypy, s hrdiny, kteří jsou předem odsouzeni k vítězství nad všemi zlosyny světa. Reynolds zkrátka nevyužil šanci, která se mu nabízela. Škoda, protože minimálně následujících pět let určitě nebude na žádnou adaptaci legendy o Robinu Hoodovi věnováno tolik prostředků (cca 50 miliónů dolarů) jako na tento film.
Přesto vám radíme - jděte se na Reynoldsův film podívat. Kvůli jediné scéně, v níž šerif s hordou divokých Keltů přepadne Robinův lesní tábor. Tato epizoda jako by byla z úplně jiného díla. Má najednou švih, napětí, rytmus, nejsou tam nechtěně směšné a naivní dialogy a gesta. Při sledování tohoto jediného výjevu skutečně stojíte na Robinově straně a máte opravdický strach o jeho život. V celém filmu je velmi mnoho bezúčelné brutality, avšak krutost této epizody nevnímáte jako chtěné dráždění nervů, neboť zde jde o záchranu života skupiny lidí bez domova, bez naděje, bez přístřeší. Pojednou máme před sebou skutečné postavy a nikoli naprogramované comicsové supermany.
hou Cinema 1991/7/9Autor/Zdroj: /Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Robin Hood (2010)

 Robin Hood (2010)
Robin Hood n
 
Žánr: historický / dobrodružný / akční / drama
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Ridley Scott

(jiná verze filmu)

Robin Hood: Za Sherwoodským lesem (2009)

 Robin Hood: Za Sherwoodským lesem (2009)
Robin Hood: Za Sherwoodským lesem n
Beyond Sherwood Forest
Žánr: dobrodružný / historický / fantasy
Země: Velká Británie / Kanada
Režie: Peter DeLuise

(jiná verze filmu)

Robin Hood (1984) [TV seriál]

 Robin Hood (1984) [TV seriál]
Robin Hood n
Robin of Sherwood
Žánr: akční / drama / fantasy
Země: Velká Británie
Režie: Ben Bolt, Alex Kirby, Gerry Mill

(jiná verze filmu)

Báječný Robin Hood (1970)

 Báječný Robin Hood (1970)
Báječný Robin Hood n
Il Magnifico Robin Hood
Žánr: dobrodružný / romantický
Země: Itálie / Španělsko
Režie: Roberto Bianchi Montero

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Oznamuje se láskám vašim (1988...

14:30 - 16:00

87 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Královna ve válce

15:20 - 16:20

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

27 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

22 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10