Duben
ohodnotit

Slepá

Blind

Žánr:
Země:
Rok:
2014
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
4.6.2015
Popis / Obsah / Info k filmu Slepá
Celovečerní autorský debut norského režiséra Eskila Vogta vypráví příběh o vztahu slepé ženy a jejího manžela. Několika festivalovými cenami ověnčený komorní film se skvělou Ellen Dorrit Petersenovou se pohybuje na hranici několika žánrů a nabízí postmoderní pohled na život jako na jednu velkou fikci.

Rodák z Osla Eskil Vogt, jenž vystudoval pařížskou filmovou školu Le Fémis, nejprve spolupracoval s norským režisérem Joachimem Trierem, s nímž napsal scénáře k filmům Repríza (Reprise, 2006) a Oslo, 31. august (Oslo, 31. srpna, 2011). Jeho režijní debut Slepá, natočený podle vlastního scénáře, měl premiéru na MFF v Sundance a byl promítán i na MFF v Berlíně.
Snímek je oceňován zejména za výborně provedenou sebereflexi tvůrčího procesu konstruování příběhů. Ten Vogtův začíná jednoduše. Jako každý den po odchodu manžela do zaměstnání usedá mladá žena Ingrid (ve skvělém podání Ellen Dorrit Petersenové) k oknu a přemýšlí o životě. Ten se pro ni zcela změnil poté, co následkem blíže nespecifikované choroby ztratila zrak. Od té doby nechává naplno pracovat svou představivost a snaží se vybavit vše z doby, kdy ještě viděla.
Vogt velmi umně vykresluje život Ingrid a skvěle balancuje mezi dojemnými a úsměvnými situacemi, které s sebou její handicap přináší. Vypravěčkou je samotná Ingrid, která diváky prostřednictvím voiceoveru seznamuje nejen se svým životem, ale i se svými obavami, jak se ztráta zraku podepisuje na jejím manželství s architektem Mortenem, a zároveň i s tím, jak se proměňuje její vnímání sebe sama.
Ingrid představuje divákům i další protagonisty vyprávění: Einara, muže posedlého sledováním porna, který se marně snaží navázat kontakt se svou sousedkou odnaproti, anebo rozvedenou matku Elin, již právě Einar po večerech tajně sleduje. S každým dnem, kdy Ingrid usedá se svým počítačem k oknu, se životní příběhy čtyř protagonistů začínají stále více proplétat.
Vogt nechává diváky tápat, co je reálné a co je pouhou fantazií Ingrid. Je pravda, že Morten někdy jen předstírá, že odchází do práce, zatímco zůstává potají doma, aby ji pozoroval, anebo si to Ingrid jen představuje? A když manžel po večerech píše na počítači, skutečně pracuje, jak jí tvrdí, anebo tajně chatuje s cizími ženami? Je možné vůbec poznat, co je skutečnost, když je divákům zprostředkována pohledem slepé Ingrid? A je vlastně důležité ji poznat?
Eva Chlumská
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Slepá
Svižně natočený portrét ženy, pro niž ztráta zraku znamená umocnění její kreativní imaginace. Prvotina scenáristy Eskila Vogta si podržela řadu sofistikovaných prvků, které uplatnil při své dřívější spolupráci s režisérem Joachimem Trierem. Zároveň našel svůj osobitý styl, jehož rytmus se podřizuje střídání komických, dráždivých a dojemných scén. Představitelka hlavní role Ellen Dorrit Petersenová zde dostává příležitost naplno projevit svůj herecký talent, přestože její postava tráví značnou část filmu vysedáváním u notebooku. Vytváření fikčních světů jí totiž umožňuje vyvolávat si v duchu obrazy toho, co nemůže spatřit vlastníma očima. Podobně jako v Repríze se zde projevuje Vogtova hluboká fascinace psaním a jeho potenciálem sloužit střídavě jako prostředek k úniku ze skutečnosti, k jejímu zástupnému prožívání, k dosažení katarze i k sebepoznávání. Hrdinčina rozpoložení jsou důmyslně vizualizována - lokace a prostředí (dokonce i pohlaví jedné z postav) se na plátně mění v souladu s tím, jak se proměňují v jejích představách.
MFF Karlovy Vary 2014


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190624
Osobností: 698004
Fotografií: 764514
Plakátů: 376935
Obsahů a biografií: 178394

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10