Duben
ohodnotit

Smyslná orchidej

Wild Orchid

Žánr:
Rok:
1989
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
29.12.1995
„Erotické dobrodružství v karnevalovém Rio de Janeiru“
Popis / Obsah / Info k filmu Smyslná orchidej
Mladá právnička Emily se ihned po svém nástupu do firmy vydává do Ria de Janeira jako asistentka ambiciózní Claudie. Záhadný milionář James ji tak dlouho zahrnuje pozorností, až se oba plně oddají sexuální touze.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Smyslná orchidej
Filmem Smyslná orchidej navazuje scenáristická (a manželská) dvojice Patricia Louisianna Knopová a Zalman King, specializující se na erotické filmy, na velmi úspěšný snímek 91/z týdne, který podle jejich scénáře natočil Adrian Lyne. Tentokrát je hrdinkou půvabná začínající právnička Emily, která se v exotickém Riu de janeiru zamiluje do záhadného, zdrženlivého a voyeurskěho boháče Jamese Wheelera . . . Tvůrci do značné míry okopírovali sami sebe, a tak není divu, že jejich film dostal podtitul 91/z týdne II. Hlavní mužskou roli přijal opět Mickey Rourke a předvedl jen bezkrevnou obměnu svého vlastního výkonu v prvním filmu. V roli Emily debutuje známá fotomodelka Carré Otisová, označená okamžitě za "erotický symbol 90. let", v úloze její starší zkušené kolegyně vystupuje překvapivě Jacqueline Bissetová. Režie se ujal sám Zalman King.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Scenáristické a v soukromém životě i manželské dvojici Patricia Louisiana Knopová a Zalman King se zřejmě zachtělo zopakovat si mimořádný úspěch filmu 9 1/2 týdne, a tak napsali nový příběh. Smyslná orchidej, kterou tentokrát sám King i režíroval, má natolik podobné rysy, včetně některých téměř shodných dialogů, že hned dostala nálepku 9 1/2 týdne II, čemuž se však tvůrci rozhodně a vytrvale brání.
Hrdinkou filmu je mladá právnička, „tichá voda" Emily, která přichází z rodného Středozápadu poprvé do New Yorku a získá místo u významné mezinárodní firmy. Jako asistentka vitální, ambiciózní Claudie odlétá hned do Ria de Janeira, kde má pomáhat při složité transakci. V ruinách hotelového objektu zahlédne milující se pár a jeho obraz jí pak nejde z hlavy, obzvlášť když se seznámí se záhadným milionářem Jamesem Wheelerem, který ji zahrnuje pozornostmi, dráždí její představivost a dokonce ji vžene do náruče cizího muže. Nakonec však dychtivá kráska zlomí jeho odpor k ženským dotekům a divák konečně dostane to, na co celých osmdesát minut čekal: milenci se na sebe vrhnou, vystřídají několik poloh a po této dřině se jedou projet na motorce.
V roli Emily debutuje známá fotomodelka Carre Otisová. Na rozdíl od Kim Basingerové našla ve svém filmovém partnerovi Mickeym Rourkem zalíbení. Jejich pracovní vztah přerostl v milostný poměr, Rourkeho manželství vzalo zasvé, ale dnes už je minulostí i láska ke Carre.
Svým způsobem je výhodou i nevýhodou zároveň, že můžeme oba filmy (tedy Smyslnou orchidej a 9 1/2 týdne), mezi nimiž je rozdíl čtyř let, vidět najednou a srovnávat.
Do jedné řeky dvakrát vstoupit nelze. Platí to nejen o autorech, jejichž opisování sebe sama by se snad mohlo zdát až nestoudné, ale i o Rourkeovi, jehož wheelerovská kreace, prázdná a nejistá, patří k jeho nejslabším výkonům.
Nicméně film asi nezískal pověst „erotické senzace 90. let" náhodou. Vychází vstříc staronovému trendu, upřednostňujícímu rafinovanou erotiku před holým sexem. To, co na něm diváky zřejmě nejvíc láká, je stále stoupající thrillerové napětí, hra drobných impulsů a vlastní fantazie...
dk Cinema 1991/1/20

Autor/Zdroj: dk/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10