Duben
ohodnotit

Sud prachu

Bure Baruta

Další název:
Буре барут, Baril de poudre, Cabaret Balkan
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
20.1.2000
„Stačí jen malá jiskra a Balkán opět vybuchne!“

Obsah filmu Sud prachu

 
Sud plný balkánského trápení
Někdejší příslušník „pražské školy" jugoslávského filmu, scenárista a režisér Goran Paskaljevič, který dnes žije střídavě v Paříži a v rodném Bělehradě, se do divadelní hry makedonského autora Dejana Dukovského začetl poprvé v letadle do Vancouveru. „Poslal mi ji spolu s dalšími texty, ředitel produkční a distribuční firmy VANS s dovětkem, že Sud prachu vyvolal zcela mimořádný zájem publika, " uvedl tvůrce v jednom rozhovoru (Stevan Momčilovič TV revija,17. 11.1998). „Přečetl jsem jí několikrát, a pak jsem se rozhodl. Po návratu jsem se ihned s Dejanem Dukovským setkal. Svěřil se mi; že Sud' začal původně...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
AČFK - Asociace českých filmových klubů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Obnovená premiéra v ČR:
30.7.2009
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Sud prachu >
Film je součástí: Project 100

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Faye
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.4.2008
...„ Některé věci dát do pořádku nejde!“   Hořká a velmi svérázná mozaika deziluzí,   křivd, rozhořčení, vzteku a nenávisti. ...   „ Etnické napětí, občanská válka,   bratrovražedná válka …“ A to ještě   Jugoslávii čekala absurdnost nejabsurdnější   „Humanitární bombardování“ jak to nazval   náš bývalý prezident Václav Havel, přestože   takový výrok bych čekala spíš od G.Bushe ….   „ Svět je absurdní, politika šílenství“   .Tak ... „ Ať jsme živí a zdraví !“
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.8.2007
Film jsem viděl před nějakými pěti lety a   nemůžu na něj zapomenout. Např. scéna, kdy se   dva kamarádi boxují, nejdříve přátelsky, ale   postupně se navzájem vytočí sporem ohledně   svých manželek natolik, že zápas přejde do   skutečného boje na život a na smrt, je   filmařsky i lidsky strhující.
Ve všech   příbězích filmu jde o ventilování přetlaku   při nějaké napohled banální, ale přitom   krizové situaci. Mimo jiné tak film reaguje na   národnostní spory uvnitř bývalé Jugoslávie,   ústící do války na Balkáně.
Goranu   Paskaljevičovi se povedl vynikající a v mnoha   směrech podnětný film.
Mlapiska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2007
Velmi působivé drama. Mozaika, složená z 12   příběhů. Z tohoto důvodu může připomínat   naše Knoflíkáře, ale kde podobnost začíná,   tam taky končí. Sud prachu míří úplně   jinam, je totiž v jistém smyslu až příliš   realistický. Je to hluboká sonda do charakteru   lidí z jugoslávských národů. Pravdivá a   výstižná studie balkánské mentality, která   je plná zanícenosti, vášně a cynismu. To   nepramení jen ze všech událostí v 90. letech,   ale lze vyčíst ještě jakýsi jiný, hlouběji   zakořeněný neidentifikovatelný důvod. Trochu   nad tím zůstává rozum stát. Pro ty, kdo se   snaží pochopit Balkánskou mentalitu a bývalou   Jugoslávii je tento film jako stvořený.


Hodnocení:n12345678910
Sud prachu (1998)Sud prachu (1998)Sud prachu (1998)Sud prachu (1998)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178397

Poslední komentáře

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10