Duben
ohodnotit

Svěrací kazajka

The Jacket

Rok:
2004
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
14.7.2005
„Adrien Brody putuje časem... ve svěrací kazajce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Svěrací kazajka
Film se točí kolem zraněného veterána z války v zálivu, který se vrátí do rodného Vermontu a trpí záchvaty amnesie. Stopuje, nabere ho cizí muž a jízda se změní v noční můru, když je zastaví policista a je řidičem zavražděn. Veterán je mylně obviněn z vraždy policisty a skončí v ústavu pro choromyslné. Šarlatánský doktor mu předepíše léčbu experimentální terapií, těsně ho spoutá ve svěrací kazajce a zamkne ho v do boxu v podzemní márnici. V průběhu svého léčení má nejen flashbacky, ale i vize své budoucnosti, a tak zjistí, že má zemřít do čtyř dnů. Háček je v tom, že neví jak. A tím začíná klasický závod s časem.

Zdroj: SPI International


Popis / Obsah / Info k filmu Svěrací kazajka
John Maybury (nar. 1958) se kromě filmu věnuje i výtvarnému umění. Spolupracoval mj. s Derekem Jarmanem a od sedmdesátých let natáčí vesměs experimentální snímky. Prosadil se životopisným filmem o malíři Francisu Baconovi Láska prokletá (1998, FP 1/2000). K realizaci psychologického milostného dramatu s fantastickými prvky Svěrací kazajka jej přiměli producenti George Clooney a Steven Soderbergh, kteří se snaží vtahovat nekonvenční filmaře do mainstreamové tvorby, a tak ji oživit. – Seržant Jack Starks je propuštěn z armády po těžkém zranění hlavy, jež utrpěl v první válce v Zálivu v roce 1991 a po němž trpí amnézií. Vrací se do Vermontu, kde je však obviněn z vraždy policisty (na kterou si nepamatuje a kterou nespáchal) a jako duševně chorý se musí podrobit ochranné léčbě v psychiatrickém zařízení. Tady se stane objektem drsných experimentů psychiatra Beckera, při nichž je ve svěrací kazajce zavírán do temného márničního boxu. Muž se však díky tomu ocitá v budoucnosti, tedy v roce 2007. Setkává se s mladou ženou Jackií, kterou si pamatuje ještě jako osmiletou holčičku z roku 1992. Vrací se k ní během dalších experimentů. I když ví, že nemůže ovlivnit svou smrt v první den roku 1993, úspěšně se pokusí změnit život Jackie, její matky a mentálně postiženého chlapce. – Značně vyspekulovaný (a ve scénách z kliniky hodně pochmurný) snímek je vyšperkován moderním filmovým pojetím, v němž hrají důležitou roli rychlé střihy a prudké sekvence „sekaných“ vizí s naléhavými zvukovými efekty. Zdání věrohodnosti mu dodává herecký výkon charismatického Adriena Brodyho.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/8


Popis / Obsah / Info k filmu Svěrací kazajka
Je rok 1991důstojník amerického námořnictva Jack Starks se účastní Války v Perském zálivu a je vážně postřelen do hlavy. Přestože se jeho zranění vyléčí, kvůli šoku, který při úrazu utrpěl, ztrácí Jack Starks paměť. Když je propouštěn z nemocnice, nemá kam jít a protože nemá ani žádné příbuzné, vrací se do svého rodného Vermontu.

Po pěti měsících, Starks stopuje na zasněžené dálnici ve Vermontu a narazí na rozbitou dodávku. Na kraji vozovky stojí opilá a dezorientovaná matka Jean se svou osmiletou dcerou Jackie. Jean je příliš opilá, aby mohla s Jackem mluvit, a tak Jack nabídne Jackie, že jim pomůže nastartovat auto.

Potom jde Starks opět stopovat. Zastaví mu náklaďák, který řídí nějaký mladý muž a jede do Kanady. Krátce na to je zastaví policie a dál už si Starks na nic nevzpomíná. Když se probere, zjistí, že je obviněn z vraždy a má být ne jednom malém městě souzen.

Z důvodu psychické nezpůsobilosti je shledán nevinným a je poslán do Alpine Grove, zařízení pro zločince s duševními poruchami. Tam doktor Becker podrobí Starkse otřesné léčbě, kdy na něm zkouší různé omamné drogy a drží jej v malých stísněných prostorách. Když Starks dostane prášky, je spoután do svěrací kazajky a pak je hodiny zavřený v jedné ze schránek nemocniční podzemní márnice.

V márniční schránce, ve tmě a pod vlivem drog, Starks poprvé spatří záblesky paměti, vracející se k Válce v zálivu a vraždě policisty. Starks si začne skládat střípky svojí minulosti a snaží se celou situaci pochopit.

Z minulosti pak odcestuje do budoucnosti, objeví se na večeři ve Vermontu, kde se setkává s Jackie, servírkou, která se nad ním slituje a pomůže mu najít místo, kde by mohl přespat. Je totiž Štědrý den a všechny místní útulky jsou již obsazeny. Jackie nechá Starkse přespat na její pohovce. Tak si Starks, zavřený v márnici uvědomí, že mu právě tato stísněná schránka dovolila nahlédnout do vlastní budoucnosti a že jeho život leží v rukách té dívky, se kterou se při své vizi setkal.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT

14:40 - 15:25

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Římské dostihy

14:35 - 15:30

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178404

Poslední komentáře

David Copperfield (1974) [TV min...

David Copperfield
Romány Charlese Dickense jsou   svým obsahem a atmosférou   velmi "anglické" a asi nikdo   je nedokáže pro film či   televizi lépe adaptovat, než více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10