Duben
ohodnotit

Tajomstvo alchymistu Storitza

Žánr:
Rok:
1991
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1992
Popis / Obsah / Info k filmu Tajomstvo alchymistu Storitza
Kultový film podľa Julesa Vernea rozpráva neuveriteľný príbeh o elixíre neviditeľnosti, vďaka ktorému na vidieckej usadlosti vyčíňa síce vychýrený, ale diabolsky prefíkaný alchymista Wilhelm Storitz, ktorý sa za pomoci svojej schopnosti stať sa neviditeľným pokúša prekaziť svadbu mladého Marka s miestnou krásavicou. Tento televízny film patrí k najlepším filmom v celej histórii pôvodnej tvorby Slovenskej televízie...

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Tajomstvo alchymistu Storitza
POZOR SPOILER

Henry Vidal přichází ve Francii pro pas. Už zde je varován, že jeho bratr Marek to se zamýšlenou svatbou nebude mít jednoduché.

Henry pak pokračuje lodí, kde se jednou posadí vedle velmi zvláštního člověka. Ten si však odsedne a začnou se dít věci.

Nu, bratři se konečně sejdou, ale podivnosti pokračují. Muzikantům praskají struny, někdo navrtá dřevěnou vanu, a tak podobně. Později se inženýr seznámí s bratrovou půvabnou snoubenkou Myrou Roderičovou a její rodinou. Mladí se jdou projít a po procházce poznává inženýr s údivem muže, který s ním cestoval na lodi.

Vilém Storitz opět navštěvuje Myryina otce a žádá jeho dceru. Ten jej však vyrazí. Pak přichází člověk, která hlásí, že svatební oznámení, co viselo v kostele bylo roztrháno. Kapitán Haralan, rodinný přítel mu dá peníze a příkaz, aby vyvěsil nové.

Po podpisu svatební smlouvy se začnou dít věci nevídané. Věneček se sám od sebe vznáší ve vzduchu a mizí, svatební smlouva shoří. Vilém je nejvíce podezřelý, a tak k němu Haralan a inženýr jedou, ale on je již doma. Přesto u něj udělají domovní prohlídku. On sám tam není, ale stále to vypadá, že ano. Lahvička padá sama od sebe, do strážníka někdo strká. Přesto je nalezen důkaz Vilémy viny, a to onen věneček, který zmizel.

Vilém je již pryč, momentálně prý v cizině, ve Šprembergu. A je prý hlídán a sem se nikdy již nedostane.

Konečně je svatba. Storitz je však zde a způsobí paniku. Svatba není dokončena. Inženýr odhaluje Vilémovo tajemství. On zná umění učinit sám sebe neviditelným. A Storitz opět zaútočí. Okamžitě je uspořádána porada, a pokus neviditelného polapit, ale neúspěšně. Vilémovi se daří proklouznout, a dokonce Martu unést. Ale pak je přece jen obklíčen a musí prchat hrobkou. V podzemí se Haralan dává s neviditelným do souboje a vítězí. Ale kde je Marta, se již od něj nedozví. Zato zde narazí na Hermana, Vilémova sluhu. Ani ten však o Martě neví. Ta je však blízko, jen neviditelná. Celou dobu byla ve své posteli.

Všichni se snaží její „nemoc“ neviditelnosti obejít, ale i ona sama je z toho nervózní a nešťastná. Přesto se koná svatba podruhé. Po ní inženýr přijde na to, jak Martu „zviditelnit“, ale Adrian nechce ani slyšet. A posílá jej zpět do Paříže.

Po nějaké době se inženýr opět vrací z Francie zpět, a to přímo k porodu…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Tajomstvo alchymistu Storitza
Film nebyl uveden v distribuci v ČR (1991)
Dobrodružný příběh se záhadou (oblíbený motiv neviditelnosti) tvůrcům poskytl možnost využití triků i úsměvného ladění, jež se spojuje s tajemstvím a napětím.

Autor/Zdroj: /Popis


Dobrodružný príbeh o vychýrenom alchymistovi Wilhelmovi Storitzovi, ktorý sa za pomoci svojej schopnosti stať sa neviditel'ným pokúša prekaziť svatbu mladého Marka s miestnou krásavicou Mirou.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190649
Osobností: 698092
Fotografií: 764940
Plakátů: 377162
Obsahů a biografií: 178441

Poslední komentáře

The End of the F***ing World (20...

The End of the F***ing World
Jak jsem už někde četl a   plně se ztotožňuji. První   díl a ukázky vytvořily   naději, že to bude   "hustokrutopřísná" temná   komedie, ale více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 8 / 10

Kelsova serenáda (2000) [TV epiz...

Kelsova serenáda
Předchozí díl byl o něco   lepší, ale tento také   dobré. Eric si s Donnou   stále vyjasňují svůj   vztah. Kelso smutní po   Jackie, skládá ji více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Polibek smrti (2000) [TV epizoda...

Polibek smrti
Kdo by řekl, že díl ve   kterém je rozchod, slzy a   zabití kočky bude nakonec   taková prča? Jede to vpřed,   několik hlášek je   výbornejch, zas po delší   době solidní díl - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Řekni to psem (2022)

Řekni to psem
Akceptuju, že tohle bylo   určitě namířeno pro   cílovou skupinu do níž   zcela určitě nepatřím a   nepochybuji, že si to   dozajista své více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Temno (1950)

Temno
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10